Одному з видів українського народного мистецтва – вишивці була присвячена святкова година «Чарівна краса вишиванки», що проведена у  бібліотеці-філіалі № 1.

Зал  святково прибраний рушниками,  доріжками, виробами. До уваги присутніх була представлена книжково-ілюстративна виставка «А над світом українська вишивка цвіте».

Ведучі свята та гості, учні 9 Б класу ЗОШ № 15 (кл. керівник О. І. Беззабарна), були одягнені в народні костюми.

Учасники заходу заздалегідь приготувалися до нього:  підготували  вірші про вишивку, принесли рушники, вишиті руками бабусь. 

         З великою увагою, цікавістю  присутні слухали розповідь Мойсеєвої Н. А., читачки бібліотеки, для якої вишивка – сенс життя. Кожну вільну хвилинку вона присвячує вишивці. З її розповіді присутні дізналися, що  різне призначення давало рушникам різні назви: божник – для образів; подарунковий – для подарунку; утирач – для рук і обличчя; плечові – для сватів. Для вишивки майстрині використовували різні стилі: хрестик, на- півхрестик, настил, мережка та ін. Дітям дуже сподобалися роботи майстрині, представлені на виставці «Улюблене хобі Наталії Мойсеєвої» і вони попросили майстриню провести для них майстер-клас.

         Наприкінці свята всі присутні заспівали «Пісню про рушник» та сфотографувалися на пам’ять.

Категория: Масові заходи | Просмотров: 859 | Добавил: AdministratoR | Дата: 25.05.2015 | Комментарии (0)

 

    «Мамині вишиванки – лебеді білокрилі»  – під такою назвою пройшла година інформації до Дня вишиванки у бібліотеці-філіалі №2.

 Ведуча познайомила присутніх (учні 6 класу ЗОШ № 12) з історією української вишиванки, орнаментальними зображеннями та їхнім змістом. Дітям було цікаво, чому калину вишивали саме червоним кольором і чим відрізнялися узори на чоловічих та жіночих сорочках. Українська вишивка є одним з небагатьох національних брендів, відомих  в усьому світі.  Так роботи нашої землячки, майстра високого мистецтва вишивання   Л .С. Комісарової, відвідали  Мюнхен, Париж та інші міста світу.

До заходу була організована виставка творчих робіт читачів бібліотеки «Чарівна краса вишиванок»,  де були представлені рушники, картини, вишиті сорочки, а також, література з української етнокультури та вишивки.  

          Віртуальна фотовиставка в Інтернет-центрі дала змогу познайомитися з вишиванками різних регіонів України.  Її супроводжували пісні «Мамина сорочка», «Два кольори» та інші.

Категория: Масові заходи | Просмотров: 772 | Добавил: AdministratoR | Дата: 25.05.2015 | Комментарии (0)

  

  21 травня в бібліотеці–філіалі №4 для учнів 3-го класу ЗОШ №24 відбулася інформаційна година «Українські вишиванки – наче райдуги світанки». На заході діти познайомились з різними видами вишивки, слухали вірші та пісні, присвячені вишиванці. Присутні на заході познайомились з виставкою творчих робіт читачки бібліотеки Ковальонок Антоніни Михайлівни, де були представлені вишиті рушники.

Також для дітей було проведено майстер-клас, на якому вони малювали олівцями візерунки для своїх майбутніх вишиванок та рушників.

Категория: Масові заходи | Просмотров: 711 | Добавил: AdministratoR | Дата: 25.05.2015 | Комментарии (0)

Встає над світом щире сонце вранці
І землю гріє променем ясним.

А я іду по світу в вишиванці.
Я — українець! І горджуся цим.

 

 

 

    В міській бібліотеці для дітей був оформлений фольклорний перегляд «Вишиванка – символ України». На експозиції були представлені вишиті жіноча і чоловіча сорочки, рушники, серветки. Експонати для  виставки надали читачі бібліотеки, бібліотекарі і вихованці  гуртків ЗОШ №1 і клубу школяра «Дружба». Були представлені вироби з різних регіонів нашої країни: Хмельницькій, Чернігівській, Полтавської областей.

Бібліотекарі розповідали читачам, які відвідали перегляд, про історію народної вишивки, значення символіки орнаментів на ній, на притаманній кожному регіону особливість кольорової гами і мотивів.

Категория: Масові заходи | Просмотров: 788 | Добавил: AdministratoR | Дата: 25.05.2015 | Комментарии (0)

      

 

  21 травня – день української вишиванки. З давніх  давен  наші пращури носили вишитий одяг. Вважалось, що кожен з візерунків та елементів вишивки має своє значення та служить оберегом для людини. Тому сучасна молодь, одягаючи вишиванку, ніби повертається до свого коріння та стає ближчою до свого минулого.

Приєднались до Всеукраїнської акції і бібліотекарі центральної міської бібліотеки. Була оформлена експозиція «Мистецтво вишивки одвічне, народне, українське», де виставлено понад 20 інформаційних видань: художньо – мистецькі альбоми, посібники, монографії, фотоальбоми. Книга Мирослави Шандро «Гуцульські вишивки», яка надрукована українською, угорською, англійськими мовами, вже знайшла свого читача. Комісарова Л. С. за схемою з цієї книги вишила орнамент і представила на експозиції. Не залишили байдужим і вишивки, виконані  Петровою В. Це рушник, серветки, ікони.

Які б складні часи не переживав наш народ, але любов до традиційної вишивки у нього ніколи не згасне. І вишивки на виставці тому яскраве підтвердження.

Категория: Масові заходи | Просмотров: 704 | Добавил: AdministratoR | Дата: 25.05.2015 | Комментарии (0)

 

 

      20 травня у міській бібліотеці для дітей відбулася презентація проекту «Бібліотечну книгу – дошкільнятам», об’явленого конкурсу міні-проектів Артемівською міською радою, направленого на вирішення соціальних проблем територіальної громади міста.

У  ході реалізації проекту у бібліотеку були придбані дитячі столи та стільці. Це дозволило створити комфортні умови читати, малювати, грати в настільні ігри, весело проводити час маленьким читачам.

Гостями бібліотеки в цей день були читачі бібліотеки, викладачі, батьки, бабусі та дідусі.

Начальник відділу культури міської ради Максименко М.С. поздоровила присутніх у залі з цією радісною подією, побажала успіхів та подальших перемог.

Театралізоване привітання учасникам заходу підготували вихователі та дошкільнята  дитячого садка №58. Вони здійснили «Незвичайну екскурсію до бібліотеки», до якої завітали казкові герої - Маша та Ведмідь, Червона шапочка та Вовк, Мальвіна та Буратіно, троє поросят, жар-птиця, півник і курчатко.

 В ході заходу діти читали вірші, співали веселі пісні та танцювали.

Наприкінці свята Лахнова Р.І., заступник директора по роботі з дітьми, керівник ініціативної групи проекту, запросила маленьких читачів відвідувати бібліотеку разом з батьками, де можна буде за новими дитячими меблями почитати цікаві, яскраві книжки та журнали.

Категория: Масові заходи | Просмотров: 724 | Добавил: AdministratoR | Дата: 25.05.2015 | Комментарии (0)