#Управління_культури_Бахмутської_міської_ради

#Бахмутська_ТГ

21.12.21р. – цікава, так звана дзеркальна, дата. Для бібліотек Бахмутської ТГ ще й дуже знакова. Саме сьогодні відзначається ще один ювілей в бібліотечній справі міста – 20 років з дня відкриття в центральній міській бібліотеці Інтернет-центру з безкоштовним доступом до Інтернет. Ця подія відбулась за рахунок перемоги бібліотеки в проекті «LEAP. Інтернет-центр для публічних бібліотек» за фінансової підтримки Уряду США.

Це сьогодні Інтернетом нікого не здивуєш. А 20 років тому це була незвичайна подія. Інтернет-клубів в місті було зовсім небагато, вони були всі платні. Про безкоштовний доступ до Інтернет й гадки не мали. І ось це сталося – Інтернет-центр з безкоштовним доступом до Інтернет, та ще й в трьох бібліотеках міста!

Центральна бібліотека була першою, 11 січня 2002р. відкрився Інтернет-центр в дитячій бібліотеці. Пізніше – в бібліотеці-філіалі №2.

За ці роки Інтернет-центром ЦМБ скористались тисячі мешканців та гостей міста. Вже важко підрахувати, скільки осіб вперше познайомились з комп’ютером саме в бібліотеці, опанували його, стали «просунутими» користувачами ПК.

Протягом 20 років змінився склад користувачів, їх запити та потреби. Спочатку переважну більшість користувачів Інтернет-центру складала учнівська молодь, яка за допомогою Інтернет готувала реферати, дипломні, курсові. Потім підтягнулись діти на комп’ютерні ігри, дорослі на тренінги з різних питань оволодіння новими технологіями.

Проект «LEAP. Інтернет-центр для публічних бібліотек» діяв протягом 2001-2005рр., потім два роки безкоштовний Інтернет надавався в рамках проекту коаліції громадських організацій міста «Вчимося жити разом» за фінансової підтримки Великої Британії. З 2007р., одними з перших в області, лінія Інтернет сплачується за рахунок міського бюджету, для користувачів доступ до Інтернет так і залишається безкоштовним.

В 2010р. Інтернет-центр розширився та оновив комп’ютерне обладнання за рахунок проектів «LEAP-2010. Оновлення обладнання для успішних Інтернет-центрів» та Програми «Бібліоміст» за фінансової підтримки Фонду Біла та Мелінди Гейтц.

Зараз Інтернет-центр ЦМБ надає найрізноманітніші послуги – доступ до Інтернет, допомога в оволодінні новітніми технологіями для початківців, комп’ютерні ігри, електронна пошта, соціальні мережі, друкування документів на принтерах, сканування, доставка документів електронною поштою тощо. В бібліотеці можна скористатися доступом на платформі ZOOM, отримати інформацію з різних питань.

В Інтернет-центрі допоможуть скласти договори на зміну постачальника газу, подати документи на оформлення чи переоформлення пенсії та субсидії, записатися на прийом до ПФУ чи Центру зайнятості, заповнити декларації для податкової інспекції, виправити при потребі данні в декларації з лікарем через сайт НСЗУ, замовити квитки, згенерувати електронний цифровий підпис для клієнтів Приватбанку та багато чого  іншого.

З серпня ц.р. в ЦМБ працює майданчик зі складання іспитів на визначення рівня володіння державною мовою.

Змінюються часи, потреби користувачів, можливості технологій, змінюються і послуги бібліотечних Інтернет-центрів. Тож приходьте до Інтернет-центру ЦМБ, фахівці якого будуть раді вам допомогти.

Кілька фотографій з історії Інтернет-центру:

  

  

                            

 

 

Категория: Наші досягнення | Просмотров: 287 | Добавил: AdministratoR | Дата: 21.12.2021 | Комментарии (1)

У фонді центральної бібліотеки зберігається серед багатьох інших одна цікава книжка. Ім’я її автора мало кому щось скаже - Аларкон (Хуан Руїс де Аларкон-і-Мендоса), іспанський драматург, автор 26 п'єс. Ця невеличка книжка цікава тим, що підписана у друк - 20.12.1945р., тобто 75(!) років тому. Вийшла з друку у 1946р., тираж всього 15000 прим. Один з них досі зберігається у фонді бібліотеки.

Цікавить і те, що ця маленька  за форматом і обсягом книжка має вступну статтю В.С. Узіна, є портрет автора - гравюра на дереві Е. Горбовця, є призвища перекладача, трьох (!) редакторів, художника, навіть вклеєно невеличкий аркуш – «Помічені помилки».

Виявляється, саме Аларкону приписують створення та розробку жанру комедії.

 

Детальніше про автора можна почитати тут: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D0%B8%D1%81_%D0%B4%D0%B5_%D0%90%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%BD,_%D0%A5%D1%83%D0%B0%D0%BD

http://around-shake.ru/personae/3857.html

http://www.zpu-journal.ru/e-zpu/2011/4/Lukov_About_Alarcon/

https://studme.org/186108/literatura/huan_ruis_alarkon

https://www.livelib.ru/author/236443-huan-ruis-de-alarkon

https://sufler.su/katalog/a/%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%BD/

https://bigenc.ru/literature/text/3518515

Запрошуємо всіх бажаючих до бібліотеки, тут знайдеться ще багато цікавинок!

 

 

Категория: Наші досягнення | Просмотров: 308 | Добавил: AdministratoR | Дата: 29.12.2020 | Комментарии (1)

Нова послуга центральної міської бібліотеки – допомога приватному підприємцю сформувати заяву на отримання допомоги у 8000 грн.

Категория: Наші досягнення | Просмотров: 467 | Добавил: AdministratoR | Дата: 23.12.2020 | Комментарии (0)

Чим не хаб з цифрової освіти? В Інтернет-центрі центральної бібліотеки одночасно зав. сектором Захарова Н. та провідний програміст Зимовець Л. надають допомогу користувачам в генерації електронного цифрового підпису у особовому кабінеті Приват24 для подання документів на призначення пенсії через Інтернет і подання декларації про доходи для Державної податкової служби он-лайн.

Категория: Наші досягнення | Просмотров: 464 | Добавил: AdministratoR | Дата: 23.12.2020 | Комментарии (0)

Бібліотека-філіал №11 с. Зеленопілля Бахмутської міської ЦБС отримала від міського голови Реви О.О. чудовий і дуже необхідний подарунок – ноутбук. У сучасних умовах, коли бібліотеки стають частиною відкритого інформаційного простору, це вкрай необхідна річ для мешканців селища.

    

Категория: Наші досягнення | Просмотров: 304 | Добавил: AdministratoR | Дата: 27.10.2020 | Комментарии (0)

1 2 3 4 »