10:20
«Бібліотеки – свідки і творці історії Бахмутчини»

#БахмутЩодняНоваІсторія

Центральна міська бібліотека в рамках історико-просвітницького проекту «Бібліотеки у часі та просторі», який присвячений 450-річчю міста та 275-річчю бібліотечної справи м. Бахмута,  підготувала виставку документів «Бібліотеки – свідки і творці історії Бахмутчини».  

В розділах «Як все починалось» представлена добірка статей з газет початку ХХ століття про бібліотеки, які на той час діяли в місті та повіті.

В розділі «Бібліотеки під час окупації та перші повоєнні роки» є унікальні документи з архіву Центральної міської бібліотеки – реєстраційні свідоцтва центральної міської бібліотеки та міської дитячої бібліотеки в Комітеті в справах культурно-освітніх установ при Раді Міністрів УРСР від  1946р., перший наказ по міській бібліотеці від 1.04.1945р. В історії міських бібліотек періоду війни є трагічні сторінки. Так, в газеті «Артемовский рабочий» від 31.12.1943р. йдеться про відновлення роботи бібліотеки після дворічної перерви під час окупації міста німецько-фашистськими загарбниками та долю бібліотечних книг. Є на виставці матеріали  про завідуючу бібліотекою у 1936-1941рр. Сергуніну Марію Флоріянівну, які зібрані у теці «Справа Сергуніної». Вона була заарештована у 1944р. і засуджена на 10 років. Зберігся Звіт про роботу міської бібліотеки у І півріччі 1944р. з цікавими записами та цифрами.

Розділ виставки «Сьогодення публічних бібліотек» розповідає про сучасні бібліотеки, їх успіхи та досягнення. Тут багато фотографій про різні бібліотечні події, участь в різних міжнародних, державних та міських проектах тощо.

До 10 травня попасти в приміщення бібліотек неможливо внаслідок карантинних  обмежень, але виставка буде працювати тривалий час, доповнюватися новими матеріалами та документами. Бібліотекарі з нетерпінням чекають відвідувачів, щоб поділитися цікавими матеріалами, розповісти про маловідомі широкому загалу мешканців громади факти з історії та сучасного життя бібліотек.

Наразі пропонуємо переглянути фотографії виставки, а згодом прийти до бібліотеки і більш детально дізнатись про міські бібліотеки.

 

  

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 254 | Додав: AdministratoR | Теги: #БахмутЩодняНоваІсторія Тегі: центр, Бібліотеки, історія бібліотек Бахмут, М.Ф. Сергуніна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]