Квітень, мабуть, найекологічніший місяць року. День птахів, День екологічних знань, День довкілля в Україні, День підсніжника, День матері Землі, Марш парків, Всесвітній день захисту лабораторних тварин, не враховуючи екологічні дати окремих країн. Тому темою квітневої зустрічі в бібліотечному еколекторії «Природа та ми» будуть загальні екологічні знання. Наша планета зараз знаходиться в такому стані, що або ми, або вона, скоріше, не вона і не ми. Особливо в ХХІ столітті людство так забруднило свій загальний дім – нашу чудову, унікальну голубу планету, що вона не витримує навантаження, стогне і дає опір у вигляді катастроф та інших не дуже приємних явищ. І хто знає, чи не сприяло таке загальне забруднення виникненню коронавірусу (це тільки припущення!).

Екологи всього світу б’ють на сполох, намагаючись зупинити варварське відношення до навколишнього світу, зберегти те біорізноманіття, яке поки що є на нашій планеті. Одним з найвидатніших захисників довкілля є сер Девід Фредеріко Аттенборо.

Девід Аттенборо народився 8 травня 1926 р., в західному  Лондоні, Англія. Він виріс в великій родині -  два рідні брати  та  дві прийомні сестри - під час Другої світової війни його   батьки вдочерили двох єврейських дівчаток-біженок з Європи. У дитинстві Аттенборо збирав копалини, каміння та інші зразки природи, які він представляв у власному «музеї».

Вищу освіту Аттенборо здобув в Клер Коледжі Кембриджського університету, де отримав ступінь бакалавра мистецтв в області природничих наук. У 1947 році він служив в армії в Уельсі і Шотландії.

Аттенборо почав працювати на Бі-бі-сі в 1952 у відділі «Talks», де обговорювалися нові програми. Знаменитий зв'язок між Аттенборо і природою почався з тригодинної передачі «The Pattern of Animals» («Тенденції у світі тварин»), знятої в Лондонському зоопарку разом з відомим натуралістом Джуліаном Хакслі.  Девід Аттенборо був ведучим цієї передачі. У програмі вони з'ясовували використання природою камуфляжу, апосематизму і шлюбних церемоній.

У вересні 1954 Аттенборо їде в Сьєрра-Леоне на зйомки матеріалу для циклу телепередач «Пригоди з дикими тваринами». Ці передачі мали великий успіх у глядачів і рік потому, у березні 1955р., Аттенборо зі своєю командою відправився в Південну Америку для зйомки нових матеріалів. В 1956 була проведена ще одна експедиція — на острів Комодо, для зйомки знаменитих комодських варанів. Потім були подорожі до Австралії і на Мадагаскар. Крім зйомок, ці експедиції мали і чисто наукові цілі — вилов екзотичних тварин для Лондонського зоопарку.

З 1965 по 1969 Аттенборо працював контролером британського телевізійного каналу BBC2. У 1967 році канал BBC2 став першим у Великій Британії каналом кольорового телевізійного мовлення. З 1969 по 1972 він служив Директором передач (з відповідальністю за канали BBC1 і BBC2).

Наприкінці 70-х років Девід Аттенборо задумав зняти три серіали, причому з самого початку хотів зняти їх в рамках проекту, який він назвав «Життя …». Це такі серіали:

«Життя на Землі», 1979р., 13 серій по 55хвилин, що розповідає про еволюцію тваринного світу на Землі — історія життя.

«Жива планета», 1984р., 12серій по 55хвилин,  розповідає про кліматичні зони і ареали — географія життя.

«Випробовування життям», 1990р., 12серій по 50 хвилин, який розповідає про тварин з моменту народження до моменту смерті — психологія тварин.

Девід Аттенборо вважав,що  ці три серіали зможуть ввести глядача в усі основні питання біології. Наступні його серіали — тільки розвивали теми, що вже були висвітлені в перших трьох. Були зняті серіали про рослини і тварин, про Антарктиду, птахів і ссавців, про наземних безхребетних, плазунів і земноводних.

В 2009 р. він зняв останній з серіалів цього циклу «Життя». Це сиквел (від англійського sequel -  наслідок, тобто  художній твір (роман, кінофільм), який продовжує сюжет іншого відомого художнього твору), серіалу «Жива планета», що вийшов в далекому 1984 році. Він складається з  10 серій по 50хвилин. Це перший серіал Девіда Аттенборо, знятий у стандарті телебачення високої чіткості. В цілому, в рамках серіалів «Життя …» було випущено 89 серій!

Особливістю всіх перерахованих серіалів є те, що Девід Аттенборо не просто коментує картинку, але й активно присутній в кадрах багатьох сюжетів, що надає цим серіалів особливу достовірність.

Девід Аттенборо також є автором півгодинних фільмів про тварин, що виходять на Бі-Бі-Сі з 1977 року і по теперішній час, і нараховує вже більше 250 серій. Серіал в минулому неодноразово перейменовувався і в різний час виходив під назвами «Дика природа з Девідом Аттенборо» «Дика природа на ПЕРШОМУ» і «Дика природа на ДРУГОМУ». Однак формат серіалу, голос, а також особиста присутність Девіда Аттенборо у вступних кадрах деяких серій залишаються незмінними протягом десятиліть. Кожна серія присвячена певній тварині, причому ця тварина майже завжди розкривається зовсім не з того боку, з якого ми звикли її сприймати. На DVD-дисках у продаж серіал не випускався.

Інтереси Девіда Аттенборо натуралістикою не обмежуються. У різний час у нього виходили документальні серіали на теми палеонтології, археології, екології і навіть культурології. Більш детально з фільмографією Девіда Аттенборо можна ознайомитися на англомовній сторінці Вікіпедії.

Девід Аттенборо в 1985 році за свою просвітницьку діяльність посвячений в лицарі. Він - член Лондонського королівського товариства, член Американської академії мистецтв і наук, Почесний член МОИП  і Британського екологічного суспільства, Почесний доктор Абердинського  і Сент-Ендрюського університетів. Він - Командор ордену Британської імперії, Командор Королівського Вікторіанського ордену. Нагороджений Орденом Кавалерів Пошани, Орденом Заслуг.

Ім’ям Девіда Аттенборо названі 21 вид рослин та тварин.

Сер Девід Аттенборо оголошував про закінчення кар'єри, але насправді не поспішає припиняти роботу над все новими й новими фільмами. В 2011р. вийшов семисерійний фільм «Заморожена планета». Працюючи над цим серіалом, він здійснив свою давню мрію - побував на Північному полюсі.

Він займався зйомкою матеріалу для фільму «Перші тварини», присвячений першим видам тварин на Землі.

1 січня 2014 року на британські телеекрани вийшов черговий документальний фільм сера Девіда - «Музей природної історії з Девідом Аттенборо».

У 2019 Аттенборо закінчив роботу над новим серіалом «Сім світів, одна планета» - 7 серій по  60 хвилин - про природу всіх семи континентів.

В 2018р., на 93 році свого життя,  сер Девід Аттенборо зняв зовсім «свіжий» серіал – оригінальний документальний серіал  «Наша планета», який  демонструє чудеса природи, культові види і видовища дикої природи, які поки що є на планеті.  

В 2019 р. вийшов годинний фільм «Изменения климата - Факти» . У 2020 г. – «Факти і Девід Аттенборо: Життя на нашій планеті».

8 травня цього року Девіду Аттенборо виповниться 95 (!) років. Зараз він відновив перервану у зв'язку з епідемією COVID-19 роботу над новим серіалом «Green Planet (Зелена планета)». Вражаюча працездатність, особливо в такому віці!

Повертаємось до фільму «Наша планета», в якому знаменитий ведучий згадує своє життя, розмірковує про історію еволюції, горює про назавжди втрачені красу і пропонує замислитися над тим, що чекає нас в майбутньому: «Ми всі є частиною цієї дивовижної планети, але ми міняємо її, як ніколи раніше. Відкрийте для себе історію одного місця, яке ми всі називаємо своїм будинком. Це критичний момент для нашої планети. Ми так сильно його змінили, що принесли нову геологічну епоху - антропоцен. Вік людей. Вперше в нашій історії глобальні зв'язки, на які спирається все живе, розриваються. Але якщо ми будемо діяти швидко, у нас будуть знання і рішення, які допоможуть нашій планеті знову процвітати».

Зйомки серіалу проходили в 50 країнах світу протягом чотирьох років, творча команда нараховувала більше 600 людей.

Пропонуємо вам переглянути фільм Девіда Аттенборо «Наша планета» он лайн на ресурсі

https://www.netflix.com/ua-ru/watch/80094026?multiTitleId=81253580 або на

https://www.youtube.com/watch?v=GfO-3Oir-qM&ab_channel=Netflix

Приємного перегляду та до наступних зустрічей!

Категория: Масові заходи | Просмотров: 331 | Добавил: AdministratoR | Дата: 04.04.2021 | Комментарии (0)