#БахмутЩодняНоваІсторія

#бібліотечна-історія

2021 рік для бібліотек Бахмуту є ювілейним – 275 років згадування про першу бібліотеку в місті. Саме тому центральна міська бібліотека пропонує  своїм користувачам, працівникам бібліотек, всім, чиє життя так чи інше пов’язане з бібліотеками, створити свою «бібліотечну історію» - розповісти про те, як бібліотека вплинула на ваше життя, чим допомогла, що цікавого відбулось у бібліотеці. І взагалі, чи варто ходити до бібліотек сьогодні, в еру Інтернету та гаджетів, яка вона  - сучасна бібліотека. Свою історію ви можете записати самі, опублікувати на своїх сторінках або надіслати у Messenger Бахмутській  міській  ЦБС  чи на електронну пошту bahmutlibrary@gmail.com і вказати тему – «Моя бібліотечна історія» або хеш-тег #бібліотечна-історія. Можна також прийти до бібліотеки і визначитись з форматом повідомлення.

Категория: Масові заходи | Просмотров: 272 | Добавил: AdministratoR | Дата: 29.04.2021 | Комментарии (0)

#БахмутЩодняНоваІсторія

Центральна міська бібліотека в рамках історико-просвітницького проекту «Бібліотеки у часі та просторі», який присвячений 450-річчю міста та 275-річчю бібліотечної справи м. Бахмута,  підготувала виставку документів «Бібліотеки – свідки і творці історії Бахмутчини».  

В розділах «Як все починалось» представлена добірка статей з газет початку ХХ століття про бібліотеки, які на той час діяли в місті та повіті.

В розділі «Бібліотеки під час окупації та перші повоєнні роки» є унікальні документи з архіву Центральної міської бібліотеки – реєстраційні свідоцтва центральної міської бібліотеки та міської дитячої бібліотеки в Комітеті в справах культурно-освітніх установ при Раді Міністрів УРСР від  1946р., перший наказ по міській бібліотеці від 1.04.1945р. В історії міських бібліотек періоду війни є трагічні сторінки. Так, в газеті «Артемовский рабочий» від 31.12.1943р. йдеться про відновлення роботи бібліотеки після дворічної перерви під час окупації міста німецько-фашистськими загарбниками та долю бібліотечних книг. Є на виставці матеріали  про завідуючу бібліотекою у 1936-1941рр. Сергуніну Марію Флоріянівну, які зібрані у теці «Справа Сергуніної». Вона була заарештована у 1944р. і засуджена на 10 років. Зберігся Звіт про роботу міської бібліотеки у І півріччі 1944р. з цікавими записами та цифрами.

Розділ виставки «Сьогодення публічних бібліотек» розповідає про сучасні бібліотеки, їх успіхи та досягнення. Тут багато фотографій про різні бібліотечні події, участь в різних міжнародних, державних та міських проектах тощо.

До 10 травня попасти в приміщення бібліотек неможливо внаслідок карантинних  обмежень, але виставка буде працювати тривалий час, доповнюватися новими матеріалами та документами. Бібліотекарі з нетерпінням чекають відвідувачів, щоб поділитися цікавими матеріалами, розповісти про маловідомі широкому загалу мешканців громади факти з історії та сучасного життя бібліотек.

Наразі пропонуємо переглянути фотографії виставки, а згодом прийти до бібліотеки і більш детально дізнатись про міські бібліотеки.

 

  

Категория: Масові заходи | Просмотров: 252 | Добавил: AdministratoR | Дата: 29.04.2021 | Комментарии (0)

26 квітня 1986 світ став свідком ​​катастрофи людства  на Чорнобильській АЕС,  наслідки, якої досі віддаються жахливим відлуння. Центральна бібліотека долучається до вшанування 35-ї річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС та  запрошує вас переглянути  на позачерговому засіданні «Клубу шанувальників кіно» кінострічку української режисерки Оксани Байрак «Аврора», 2006 р., Україна.

               Це дуже зворушливе кіно. Після цих слів слід витримати недовгу паузу, задуматися і помовчати... Повинна настати абсолютна тиша, щоб відчути сказане вище. І тільки після цього маленького ритуалу має сенс говорити та подивитись  цей кінопроект.

               У центрі сюжету – історія маленької дівчинки, яка отримала велику дозу опромінення і як наслідок - вирок  ранньої смерті.

               …Квітуче соняшникове поле, велика біла хмара, як голуб у небі... камера віддаляється, і перед глядачем виникають люди в захисних комбінезонах, які вимірюють рівень радіації. Ці перші кадри фільму викликають найтонші почуття.

На додаток до сюжету картини хочу привернути вашу увагу на один символічний епізод. У палату до героя прийшла колишня дружина з маленькою донькою. Дорослі про щось сперечалися, коли дівчинка витягла з вази з квітами жовтий соняшник і своїми маленькими пальчиками стала відривати пелюстки, ніби гадала на ромашці. Фокус камери на підлогу, який усипаний жовтими пелюстками. Цей кадр відсилає нас до соняшникового поля на самому початку картини, і об’єднує у єдиний контекст: коли вмирали люди, опадали пелюстки соняшника. Дуже символічно.

             

               Кінопроект Оксани Байрак «Аврора» у 2006 році був представлений ​​ на премію «Оскар» від України в номінації «Кращий фільм іноземною мовою». Погодьтеся, подія не щоденна, а від того найважливіша.

Подивитись фільм «Аврора» ви можете за посиланням:

https://gidonline.io/film/avrora/  

https://kinokrad.co/260456-avrora.html

Більше інформації про аварію на ЧАЕС на сайті

https://cikavo-znaty.com/chornobyl-prypyat-fakty-yaki-vy-ne-znaly/ - «Чорнобиль – Прип’ять. Факти, які ви не знали»

Категория: Масові заходи | Просмотров: 420 | Добавил: AdministratoR | Дата: 29.04.2021 | Комментарии (0)