08:15
Всесвітній День Річок

Щоб підкреслити цінність рік, привернути увагу людства до їхніх проблем і сприяти природоохоронним діям, засновано спеціальне свято — Всесвітній день річок, який  відзначається в останню неділю вересня.

Річки — це ніби артерії, без яких не може функціонувати живий організм Землі. Річкова біосфера має найвищий рівень біорізноманіття, але за останні 50 років прісноводні рослини й тварини втратили 80% популяції, яка скорочуються вдвічі швидше, ніж популяція морських видів. Греблі, надмірний водозабір та забруднення річкової води, а також кліматичні зміни — все це загрожує здоров’ю і взагалі існуванню річок на нашій планеті.

Засновником Всесвітнього дня річок став Марк Анджело — відомий дослідник і захисник річкової біосфери з Канади.

Ріки, подаровані людству природою, спершу були кришталево чистими, але протягом століть забруднювалися неочищеними стічними водами, що призводило до епідемій інфекційних хвороб, таких як холера та черевний тиф. Але початок справді масштабному забрудненню поклала індустріальна революція, коли фабрики і заводи почали зливати в річки промислові стоки. На сьогодні, за даними ЮНЕСКО, до 70% стоків підприємств у країнах, що розвиваються, не піддаються жодному очищенню перед потраплянням до річкових вод.

Річки світу кардинально змінилися і внаслідок будівництва гребель, при цьому не на краще. Природна річка є динамічною, вона постійно змінюється — розмиває своє русло, знаходить нове, виходить з берегів, підсихає в посушливий сезон, проте має дієву систему саморегуляції, яка не дозволяє їй загинути. Перегороджені греблею річки вже не регулюють себе самі — споруда не допускає сезонних перепадів, затримує намул, змінює хімічний склад води та її температуру і зрештою призводить до деградації як самої ріки, так і прибережних лугів, боліт і лісів. День річок звертає увагу всього людства на те, що створення дамб негативно впливає не тільки на розвиток самих водойм, а й на стан інших природних об’єктів. Порушення природного перебігу річки може стати причиною справжніх катаклізмів, з якими людина буде не в змозі боротися.

Якщо є така можливість, то в останню неділю вересня варто піти до річки — байдуже, великої чи маленької, відомої всьому світу чи  тільки мешканцям невеликої території. Зазвичай на берегах українських рік збирається чимало сміття, адже далеко не всі люди належним чином ставляться до природи. Тому цього дня свідомі громадяни об’єднуються і влаштовують прибирання, іноді не тільки на березі, а й у воді, збираючи на човнах пластикові пляшки та інший непотріб.

Також Всесвітній день річок — гарна нагода для активного чи спокійного відпочинку. Якщо дозволяє погода, можна влаштувати пікнік для родини або друзів на березі річки, порибалити в приємній компанії, вирушити на прогулянку човном

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 78 | Додав: AdministratoR | Теги: Бахмутська ТГ, Управління культури Бахмутської міс, Центральна міська бібліотека м. Бах | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]