В третю неділю вересня відзначають дуже цікавий день – Всеукраїнський день дошкілля, або день вихователів, вчителів та всіх працівників дошкільної освіти.

Центральна міська бібліотека вітає всіх вихователів, всіх працівників дошкільної освіти з професійним святом. Бібліотеки Бахмуту мають значний досвід співпраці з закладами дошкільної освіти, з дитячими садками, з вихователями.

Діти – найдорожче, що є у людини. І саме вам, працівникам дошкільної освіти, батьки довіряють своїх дітей.

Праця вихователя важлива і невід'ємна для кожної дитини. Тож нехай ваша енергія і відданість завжди залишаються з вами, і кожен день буде наповнений дитячим сміхом!

А бібліотеки Бахмуту завжди будуть вашими помічниками та добрими друзями. І після повернення додому знову разом з вами будуть працювати заради нашого майбутнього, заради наших діточок.

Категория: Звернення | Просмотров: 97 | Добавил: AdministratoR | Дата: 24.09.2023 | Комментарии (0)

Нещодавно, 22 вересня, екологи, біологи, шанувальники природи відзначили Всесвітній день носорога.

Ці незгарбні, на перший погляд, чудернацькі тварини – другі за величиною сухопутні тварини, поступаючись за розмірами лише слонам.

Тож на нашому еколекторії «Природа та ми» поговоримо про носорогів.

Колись вони були розповсюджені майже по всьому світу, а зараз знаходяться на межі зникнення. І головні причини  - це людський фактор. По-перше, браконьєрство, безконтрольне знищення тварин. По-друге, зменшення середовища проживання. Люди руйнують звичні місця, де жили носороги, вирубують тропічні ліси, висушують болота, де ці великі тварини харчуються та приймають грязьові ванни, знижуючи тим самим температуру свого тіла.

Носороги – великі ссавці, що зараз живуть на землях Африки і в Азії. Це вкрай масивні тварини, що відрізняються досить страхітливим виглядом. Однак, як би небезпечно не виглядали носороги, вони не мають звички нападати на інших тварин і є виключно травоїдними.

Загалом у світі існує п'ять видів носорогів - суматранський носоріг, індійський, яванський, чорний і білий носороги.

А колись, за висновками палеонтологів, по землі ходили  57 родів носорогів, наразі вимерли. Навіть на території теперішнього Сибіру проживали шерстисті носороги.

Частково шерсть зберіг суматранський носоріг. За це їх називають волохатими. Їхні тіла вкриті шерстю, тоді як шкіра інших видів цих тварин позбавлена рослинності.

Еласмотерія – вимерлий вид носорогів, чий виріст на чолі відрізнявся вкрай довгим і куполообразною будовою. Вважається, що саме ці тварини могли послужити прототипом єдинорогів.

Білий носоріг білим за кольором не є. Просто назва прижилася, хоча дослідники переплутали схожі слова англійської мови «wide» - широкий та «white» - білий. Бо спочатку дослідники назвали цей вид «широкомордий».

                     Білий носоріг

Чорний носоріг, в свою чергу, отримав таке ім’я на противагу вже відомому білому, ставши наступною ланкою в ланцюжку, що почалася з лексичної помилки.

                      Чорний носоріг

Серед білих носорогів прийнято виділяти два підвиди – північний і південний. Останній самець північних білих носорогів помер в Кенії у березні 2018 року -  https://tsn.ua/svit/u-malayziyi-pomer-ostanniy-sumatranskiy-nosorig-1448607.html

Пізніше в країні були застосовані безпрецедентні мірі з повернення носорогів на північ країни. Про це детальніше можна дізнатись з фільму компанії National Geographic  «Дика Африка. Повернення носорогів» за посиланням  https://www.youtube.com/watch?v=8eQlUi2A_ZY

Роги носорога – це не кістка, як бивень слона. Основу рогів становить білок кератин. Такий же присутній у волоссі та нігтях людини і пташиному пір’ї.

У деяких видів носорогів по два роги. При цьому у деяких вимерлих різновидів цих створінь рогів і зовсім не було. Другий ріг росте з надлобної кістки.

На чорному ринку ріг носорога коштує дорожче, ніж золото і алмази. У 2012 році за один кілограм давали 65 000 доларів.  Саме з-за цього носороги і були майже знищені.

Довжина найбільшого відомого рогу носорога становить 158 сантиметрів.

Близько 12 тисяч років тому Землею ходили носороги, роги яких сягали 2 метрів завдовжки.

Зір у носорогів слабкий, але вони компенсують цей недолік чудовим слухом і нюхом.

На кожній нозі у носорога по три пальці, а на кожному пальці – по копиту.

Перед тим, як приступити до спарювання, носороги нерідко б'ються між собою.

Колись в Індії бойових носорогів використовували нарівні з бойовими слонами.

На коротких дистанціях носороги здатні розвивати швидкість до 60 км/год, трощачи все на своєму шляху.

Ці тварини люблять валятися в багнюці, щоб уберегти свою шкіру від палючих променів сонця. В іншому випадку вони можуть отримати сонячні опіки. А шкіра у носорога сягає 6-8 сантиметрів у товщину.

Спілкуються вони між собою в основному за допомогою запахів.

Полювання на цих тварин заборонено у всіх країнах, де вони водяться.

В Індії у 80-х роках минулого століття з метою захисту носорогів у національному парку Казіранга від браконьєрів було дозволено стріляти без попередження в будь-яку озброєну людину, не одягнену в уніформу співробітника парку.

                           Індійський носоріг

З погляду біології найближчими родичами носорогів, які живуть нині, є тапіри, зебри і коні.

Найбільший у світі носоріг, білий, за день виробляє 20 -22 кг гною. Взагалі купи гною служать для тварин своєрідним кодом, в якому незрозумілою нам мовою записані місця проживання, кількість тварин та інша життєво необхідна інформація.

Термін життя носорогів на волі сягає 35-40 років.

Після спарювання самець носорога зазвичай йде, і процес народження і виховання потомства повністю лягає на плечі самки.

Вагітність самки складає 15-18 місяців, після чого на світ з’являється 1 дитинча, який залишається з матір’ю протягом 2,5 років.

Самка самостійно піклуватися про своє потомство, оскільки відразу після спарювання самець йде геть.

Єдиними природними ворогами носорогів, крім людини, є тигри і леви, але навіть ці хижаки рідко ризикують нападати на озброєних рогами гігантів.

Суматранські носороги мешкають в Індонезії на ізольованих територіях, ведуть самотній спосіб життя. Вони невеликі порівняно з іншими видами носорогів, а самки народжують приблизно раз на три-п’ять років. Саме через це суматранські носороги стоять ближче за всіх до межі вимирання. А ще в неволі суматранські носороги не розмножуються.  Про відродження суматранських носорогів можна більше дізнатись з фільму «Суматранський носорог, що зникає» за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=IFhCcZrySO4

Суматранський носоріг

Перше знайомство європейців з носорогами сталося у 1515 році, коли гуджаратський султан надіслав одного з них в подарунок португальському королю Мануелю I.

Але ХХІ століття може стати останнім, коли люди бачать носорогів в дикій природі. Тобто всього за 5 століть людина змогла практично знищити цих дивовижних, чудернацьких, але таких розумних, могутніх тварин.

 

Категория: Масові заходи | Просмотров: 115 | Добавил: AdministratoR | Дата: 24.09.2023 | Комментарии (0)