Категория: Оголошення | Просмотров: 490 | Добавил: AdministratoR | Дата: 09.09.2023 | Комментарии (0)

Категория: Оголошення | Просмотров: 58 | Добавил: AdministratoR | Дата: 09.09.2023 | Комментарии (0)

До Дня міста Бахмут спробуємо досліди за різними джерелами походження назви одного з найстаріших міст Донбасу, міста-героя, міста-фортеці Бахмут (з наголос на другому складі - БахмУт).  За висловлюванням географа Сергія Меча «Поездка в южную Россию» «Таков Бахмут, как называли его граждане, делая ударение на у и произнося это слово так же, как мы произносим хомут».

Давнє українське місто Бахмут нині є чи не найважливішим на Донбасі. За Бахмут йдуть жорстокі бої – місто від російської орди боронять героїчні нащадки його славних засновників – козаків.

У середні віки територія сучасного Бахмуту була частиною великого Дикого поля. Номінальними господарями їх вважалися то кримські хани, то московські царі.

Проте, справжніми їх власниками були козаки – запорожцям, слобожанам і дончакам не було особливо діла до того, що відбувається в далекому Бахчисараї чи на Москві, вони мали власний погляд на життя.

Перша згадка про Бахмут не як річку, а "населений пункт" датується 1571 роком. Тоді московитський цар Іван Грозний наказав облаштувати прикордонні застави на річках Айдар і Сіверський Донець, щоб своєчасно попереджати про рейди ногайців чи кримців, що йшли Муравським шляхом.

З тих пір саме 1571р. вважається роком заснування міста. Історики сперечаються, досліджують. Але зараз це не наша тема, мова йде саме про назву – Бахмут, що вона означає та звідки пішла.

Назва міста походить від назви місцевої річки Бахмут (БахмУтки), що є правою притокою Сіверського Дінця, а от, що таке Бахмут – точно не знає ніхто.

Вважається, що саме слово Бахмут має тюрське походження.

В «Толковом словаре живaго великорусского языка» Володимира Івановича Даля є слово «бахмат» та його тлумачення:

«БАХМАТ м. стар. татарск. малорослая, крепкая лошаденка; клепер, пони, клячонка, маштак, маштачок. Бахмет, бахметка м. вят. мохнатый, косматый; неуклюжий, неповоротливый».

То історики-кразнавці припускають, що назва річки пішла від цих конячок.

Згадування Бахмуту та річки Бахмутки є навіть в «Енеїді» Івана Котляревського. В ній є рядок:

"Пиріг завдовжки із аршин

І солі - кримки і бахмутки"

Кримка - кримська сіль, зібрана на узбережжі Сивашу (Гнилого моря). За аналогією бахмутка - сіль зБахмуту.

До речі, м. Бахмут – не єдиний населений пункт з такою назвою.

Бахму́т (рос. Бахмут, башк. Бахмут) — село у складі Куюргазинського району Башкортостану. Адміністративний центр Бахмутської сільської ради. Населення в 2010р. — 618 осіб.

Бахмут (рум. Bahmut) - село в Каларашському районі Молдови. Є адміністративним центром комуни Бахмут, куди входить також залізнична станція Бахмут. Населення – за даними перепису 2004р. складало 1226 осіб.

Бахмут - село в Лисковському районі Нижегородської області. Входить до складу Кисловської сільради.

Бахмутівка — село Новоайдарського району Луганської області України.

Бахмутський – хутор в Кизлярському районі Дагестану (зараз не існує).

В Україні в Чернігівській області ще є місто Ба́хмач (МФА: [ˈbɑxmɐt͡ʃ]), з наголосом саме на А.

Є різні суперечливі думки щодо походження самої назви «Бахмач». Так, в багатьох публікаціях говориться, що за переказами вона – від татарського слова і означає болото, в інших – від половецького слова «бохмача» – водопій.

А, може, і назва ріки Бахмут (Бахмутка) пішло саме від половецького «бохмача» -  водопою?

В евенській мові слово «бахмут» означає холодний північно-західний вітер, що дме в нижній течії Дону, і має українське походження.

Є таке тлумачення назви Бахмут – утворена від двох мусульманських основ - "баха" і "мута". У перекладі з арабської перша означає «красивий, прекрасний», а друга — «той, хто підкоряється, кориться, виявляє послух».

А ще існує прізвище Бахмут, яке  походить від найдавнішої форми слов'янських фамільних прізвиськ, утворених від географічної назви місцевості, вихідцем з якої був один із предків.

І варіанти прізвища Бахмут – Бахмутов,Бахматов,  Бахмутський.

Бахматов - руське, болгарське, азербайджанське або єврейське чоловіче прізвище.

Ім'я Бахмет тюркського походження: дворяни Бахметєви вважали своїм предком знатного татарина Аслана Бахмета, який приїхав на Русь у XV ст. Походить від арабської Махмет - уславлений. (Ф). Ім'я Бахмет, що лежить в основі прізвища, є адаптацією складного тюркського імені: baj «багатий» + (A)hmet (особисте ім'я). Можлива адаптація іншого тюркського імені Махмет — Бахмет.

Бахмутов Володимир Георгієвич, член-кореспондент НАН України, професор, доктор геологічних наук.

Бахмутов Сергій Іванович - український спортсмен та тренер, Заслужений тренер України (2001).

Бахмутський Одексій Іванович (1893 —1939), український винахідник, народився в Луганській області. Загинув в шахті при випробуванні нового вугільного комбайну.

Ось скільки версій тлумачення географічної назви Бахмут, а також прізвищ, які пішли від географічної назви місцевості.

Яка з них найбільш достовірна, вирішувати науковцям.

Категория: Масові заходи | Просмотров: 80 | Добавил: AdministratoR | Дата: 09.09.2023 | Комментарии (0)

У другу суботу вересня в нашій країні відзначають День українського кіно – професійне свято працівників кінематографії.

Фактично розвиток українського кіно розпочався ще в 1893 року, коли механік - конструктор Йосип Тимченко за два роки до братів Люм'єр розробив перший в світі апарат «кінескоп», придатний для кінозйомки та кінопроекції.   ... Читати далі »

Категория: Оголошення | Просмотров: 95 | Добавил: AdministratoR | Дата: 09.09.2023 | Комментарии (0)