Рано навесні, коли дерева ще не вдяглися у зелене вбрання, серед поодиноких квітів та торішнього опалого листя, у вологих лісах на відмерлій деревині можна побачити щось незвичайне - яскраво-червону всередині, ззовні білувату - чи то квітку, чи іграшкову чашу, яка випадково опинилась у лісі. Це - симпатичний гриб з незвичною назвою -  саркосцифа.  

Його яскраве забарвлення, маленькі розміри та незвичайна форма приваблюють погляд серед ще голого сірого лісу.

Саркосцифа яскраво-червона росте поодиноко або невеликими групами. Зовнішній вигляд нагадує чашу або бокал, внутрішня частина якої яскраво-червоного кольору, блискуча та глянцева,  а зовнішня – білувата. Ніжка невелика, білуватого кольору, висотою 1-3 см.

Цей гриб має в народні такі назви – ельфова шапка або чаша, бабине вушко, дельфійська чаша.

Вперше назва цього грибу була опублікована 1885 року.

Саркосцифи на Хмельниччині

Є відомості, що саркосцифа яскраво-червона має лікувальні властивості, і використовувалася індійськими племенами у народній медицині як кровоспинний засіб.

Саркосцифа – своєрідний екологічний індикатор чистого довкілля, тому поблизу забруднених промислових міст, шосейних доріг ви не знайдете цього гриба.

На диво, це їстивний гриб, правда, всього 4-ї категорії, з низькими харчовими якостями. Відповідно приготовлений, гриб смачний. Використовується вареним, смаженим, сушеним.

 

 

О цій порі в лісі зустрічається теж чашеподібний, але чорний отруйний гриб  - чаша, або бокал, диявола.

Чаша диявола, Хмельниччина

Матеріал підготований в рамках святкування Європейського дня грибів (або Європейського дня дії щодо грибів). День відзначається у четверту суботу вересня  - в 2023р. це 23 вересня.

Бажаємо всім грибникам цікавих та смачних знахідок! Але будьте обережні та уважні – беріть  тільки ті гриби, які знаєте, звертайте увагу на якість грибів – навіть їстивний гриб може стати отруйним, якщо він дуже хробачливий, старий, або навіть запліснявілий чи з неприємним запахом!

 

Категория: Масові заходи | Просмотров: 99 | Добавил: AdministratoR | Дата: 23.09.2023 | Комментарии (0)