08:37
Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day»

Щороку в третю суботу вересня проходить акція Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day», участь у якому приймає понад 190 країн. Це глобальна подія, що об’єднала навколо себе мешканців різних країн світу з метою прибирання планети від сміття. Також в цей день проводять
екологічний івент “Міжнародний день чистих берегів”. 

Мета акції – привернути увагу на проблему відходів, у тому числі сміття на воді, об’єднання зусиль заради екологічного майбутнього.

Цього року акція відбувається під гаслом: «Хай небо буде мирним, а Україна чистою!».

Як же виникла ідея відзначати Всесвітній день прибирання?

Перший Всесвітній день очищення відбувся третьої суботи вересня в 2018 році. До цього вже відбувалися великі заходи із очищення нашої планети від сміття та відходів. Однак саме Всесвітній день прибирання має настільки глобальний характер, оскільки об’єднав навколо себе до 5% населення нашої планети, що складає близько 400 000 000 людей. 

Раніше вже здійснювалися спроби залучити велику кількість людей для прибирання на планеті, особливо після серйозних катастроф: повеней, пожеж, землетрусів тощо.

Зараз наше навколишнє середовище щодня страждає від екоциду. Постійні обстріли, детонація мін, горіння лісів, підрив Каховської ГЕС – наслідки усіх цих екозлочинів будуть наздоганяти нас роками і навіть століттями. Ми повинні уже зараз почати роботу над ліквідацією наслідків екокатастрофи, підтримкою та відновленням українського довкілля.

Наразі проблема засмічення побутовим сміттям для річок, морів та
океанів набрала глобальних масштабів. Велика тихоокеанська сміттєва пляма
сягає розмірів, які дорівнюють чотирьом площам України. Є нагальна
необхідність зупинити перенос сміття водними шляхами.

16 вересня 2023 року під гаслом «Хай небо буде мирним, а Україна чистою!» у 24 регіонах з дотриманням  обмежень воєнного часу, враховуючи норми безпеки та географічні особливості регіонів, Україна традиційно приєднається до Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day» разом з 70 мільйонами учасників у 191 країні Світу. 

Але у зв’язку з воєнним станом, учасників закликають не робити масові скупчення та брати участь лише у прибираннях на рекомендованих та дозволених органами місцевого самоврядування локаціях, попередньо пройшовши інструктажі техніки безпеки, навчання та під час сигналу тривоги спускатись в укриття. 

Ви теж можете долучитися до акції онлайн: Цифрове прибирання можна реалізувати в будь-якому зручному місці та в будь-який час. Видалення зайвої інформації зі своїх гаджетів, хмарних сховищ, електронних та інтернет ресурсів, дозволить розвантажити центри баз даних, на підтримку яких витрачається величезна кількість енергії, це прибирання зменшить кількість викидів CO2 в атмосферу. 

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 301 | Додав: AdministratoR | Теги: Центральна міська бібліотека м. Бах, Управління культури Бахмутської міс, Бахмутська ТГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]