07:40
Майстер детективів та пригодницьких романів

 Читачам старшого віку добре відомо ім’я видатного українського письменника Ростислава Самбука. 28 вересня відзначається 100 - річчя з його дня народження. Тож пропонуємо згадати, а багатьом – відкрити – цю людину та його творчість.

Ростислав Феодосійович Самбук народився 28 вересня 1923р. в селищі Копаткевичах Гомельської області в родині вчителів. Ще юнаком переїхав до Києва, де 1941 року скінчив середню школу і вступив до Київського військового училища зв'язку. Війна застала його у Києві. Під час оборони Києва обморозив руки та ноги, що призвело до ампутації пальців на ногах повністю та на руках частково, внаслідок чого став інвалідом II групи.

З 1944 року став публікуватись у газетах та журналах з нарисами, оглядами, оповіданнями, статтями. У 1947 році закінчив філологічний факультет Тартуського університету.

Працював у редакціях обласних та республіканських газет, редактором видавництва «Радянський письменник». Нагороджений медалями. Був членом КПРС. Після навчання проживав в Ужгороді, у Львові, згодом — у Києві.

Помер 9 червня 1996р. у Пуще-Водиці, під Києвом.

Ростислав Самбук відомий як автор кримінальних детективів та творів на розвідницьку тематику. Читачі свого часу захоплювались романами з  циклу «Ювелір з вулиці Капуцинів» (1966р.), з нетерпінням очікували наступні книги – «Крах чорних гномів» (1968р.) та «Валіза пана Воробкевича» (1970р.).

Його перу належать романи, як кажуть, про розвідників та шпигунів. Це цикл романів «СМЕРШ» та «Скарби Третього рейху», або «Сліди СС», трилогія про полковника Козюренка, шість творів, де головним героєм є капітан Хаблак, «»

Писав Самбук і про ОУН-УПА, це повість «Жорстокий ліс» (1976р.). Третя частина має окрему назву «Під завісу» (1979р.).

На цю тему і роман «Буря на озері» (1978р.).

Твори Самбука перекладені різними мовами, тож письменника знали в багатьох країнах.

Ростислав Самбук відомий, як сценарист. У 1984 за його романом «Гіркий дим» режисер Валерій Підпалий зняв художній фільм «Канкан в Англійському парку».

Фільм розповідає про роботу радянського розвідника у штабі ЦРУ. Молодий український поет і розвідник приїжджає по туристичній путівці в Мюнхен. Зовні піддавшись на вмовляння свого брата, власника кількох ресторанів, він стає «неповерненцем», поступає на службу в радіоцентр «Свобода», будівля якого знаходиться на території Англійського парку Мюнхена…

Переглянути фільм за посиланням - https://www.youtube.com/watch?v=xpguiV0jRN8

Особливо треба відмітити роман «Тайна вечеря», присвячений Феодосію Вікторовичу Самбуку, батькові письменника, який загинув під час сталінських репресій. Написаний в 90-х роках, цей  роман відноситься до так званої «таборової прози».

На відміну від письменників таборової прози Р.Самбук не прагне відтворити картини фізичного катування, зламу людини під час слідства в органах НКВС чи таборах, або навпаки, її самостояння. Письменник показує, як спотворюється комуністична ідея у дійсності, у душах людей. Вирішення цього питання досягається засобами психоаналізу.

Основний конфлікт "людина-система", що розв’язувався у більшості письменників таборової прози в умовах замкненого простору тюрми-табору, в Самбука вирішується у звичайному "мирному" житті міста Києва. Цей аспект докорінно відрізняє тематику "Тайної вечері" від документально-художньої таборової прози. Хронотоп роману Самбука розкриває сутність українського життя періоду 30-х рр. ХХ ст., його прикмети як зовнішнього (стосунки між людьми, їх поведінка, певні життєві норми), так і внутрішнього характеру (проблема вибору людини, страх, підозри тощо).

Вся система образів роману Р.Самбука підпорядкована розкриттю основних проблем – проблеми людини та проблеми добра і зла, вирішення яких у Р.Самбука набувають загальнолюдського характеру.

Читати книгу «Тайна вечеря»  книгу можна на сайті –- https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=12438

«Буря на озері» - історія про мужність, дружбу та примхливу долю, яка розгортається на тлі таємничого озера, що криє в собі безліч таємниць. Головний герой випадково опиняється на березі озера, де розпочинається небезпечна та загадкова подорож. Він зустрічає незвичайних персонажів, які стануть для нього справжніми випробуваннями. Це пригода, що немов сплетена з ниток небесних сил, чарівності та внутрішньої сили. Ви переживете море емоцій та несподіваних поворотів сюжету, які змусять ваше серце битися у такт пригодам героя. Читати тут https://readbooks.com.ua/detectivi/1744-burja-na-ozeri-rostislav-feodosijovich-sambuk.html

Читати твори Ростислава Самбука - https://coollib.net/a/30382-rostislav-feodosevich-sambuk

Слухати аудіо книги радимо тут –

https://4read.org/xfsearch/avtor/%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%20%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D1%83%D0%BA/

https://4read.org/2108-sambuk-rostislav-dva-dennih-reysi.html - Два денних рейси

https://4read.org/892-rostislav-sambuk-kolekcya-profesora-staha-portret-el-greko.html Колекція професора Стаха. Портрет Ель Греко

В день ювілея письменника пропонуємо вам перегорнути сторінки його творів, зануритися у світ магії та таємниць, що розкриваються під пером видатного майстра слова. Ростилав Самбук здатен перетворити звичайний рядок у море емоцій та захоплення, залишаючи незабутній слід в серцях читачів.

Приємного читання!

Категорія: Оголошення | Переглядів: 92 | Додав: AdministratoR | Теги: Центральна міська бібліотека м. Бах, Управління культури Бахмутської міс, Бахмутська ТГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]