11:27
Краще синиця в жмені, ніж журавель в небі (до Міжнародного дня журавля)

Чорні журавлі

Пам’ятаєте цю українську народну пісню? А тепер давайте розберемось, чи такий вже він «сякий-такий», і чи так вже необхідно тому журавлю києм ноги перебивати, чи варті ті коноплі життя птаха.

Журавель – всім відомий по казках, піснях, віршах,  птах, а головне – по прислів’ю. Багато кому пощастило бачити журавлиний клин в небі, коли журавлі повертаються до своїх гнізд або, навпаки, відлітають у вирій. А ось побачити журавля в дикій природі зараз дуже важко. Коноплі вже садять рідко. По-друге, птах обережний, живе у заростях у заболочених місцях.

Занадився Журавель-Журавель

До Бабиних Конопель Конопель

Сякий-такий Журавель

Сякий-такий Довгоносий

Сякий-такий Довгоногий

Сякий-такий виступає

Конопельки все щипає.

В другу неділю вересня відзначається Міжнародний день журавля. В цьому році це 10 вересня.

Уперше День журавля відзначили в 2002 році в США. Ратуючи за порятунок зникаючого виду американського журавля, учені-екологи підкладали його яйця в гнізда журавлів інших видів, які вирушали на гніздування у безпечні місця. День, коли на гніздування вирушив цілий виводок врятованих птахів, був оголошений новим екологічним святом, а журавель став символом організацій, що охороняють природу.

Журавель - від латинського Grus, що в перекладі означає «кран». Так, довгоногий, довгошиїй, він дійсно чимось нагадує підйомний кран. Недаремно наші предки «журавлем» назвали пристосування для витягування відра з криниці.

А чи знаєте ви, що журавлі набагато старші за людей? Ці рідкісні і дуже красиві птахи мають унікальну та багату історію - перші предки журавлів жили ще за часів динозаврів, тобто 40-60 мільйонів років тому.

З журавлями людство знайоме з сивої давнини, про що свідчать наскельні малюнки в Африці, Європі й Австралії.

Зараз представники роду справжніх журавлів живуть по всій земній кулі, крім Південної Америки та Антарктиди.  Всі види так чи інакше пов'язані з водними і заболоченими територіями. Це соціальні птиці, тобто живуть великими групами, зграями, при цьому, журавлі - моногамний вид. Однак народне повір'я про те, що пари зберігаються протягом усього життя, не зовсім вірні. Насправді, згідно з недавніми дослідженнями орнітологів, вони змінюються іноді. Якщо самець чи самка гине, інший птах, швидше за все, знаходить собі нову пару.

Деякі види журавлів постійно живуть на одній території, а інші сезонно мігрують. Що примітно, пари зазвичай відкладають два яйця в кладці, при цьому обоє батьки піклуються про пташенят до 10 місяців після вилуплення.

Журавель беладона

Говорячи про журавлів, часто використовують префікс «най» та слово «рекорд», хоча існує всього 10 видів журавлів. 

Найменший з них - журавель степовий, найвищий - індійський журавель, найважчий - японський журавель.

Ці пернаті є справжніми довгожителями. Спостереження за журавлями різних видів дозволило встановити, що в природі вони живуть в середньому близько 20 років, а це вже чимало. Відомий випадок, коли білий журавель (Grus leucogeranus) прожив у неволі 83 роки, при чому у 78 років ще вивів потомство. Тому немає нічого дивного, що у японській міфології журавель є символом довголіття.

Журавлі – це найвищі в світі птахи, здатні до польоту. Точніше, їх австралійський різновид, у якого зріст дорослих особин досягає 170 сантиметрів (коли вони стоять на землі). Розмах крил у них іноді перевищує 180 сантиметрів, а вага досягає 5 – 6 кілограмів.

Цікаво! Рекорд висоти польоту належить сірим журавлям, які перелітають Гімалайські гори на висоті майже 10 км. Це висота польотів реактивних лайнерів!

Та й по дальності польоту журавлі в числі перших - за один день журавель здатен пролетіти до 800 км.

Свої гнізда журавлі завжди будують неподалік від води, як на землі, так і на деревах або скелях. Вони цікаві своїми розмірами – діаметр гнізда зазвичай перевищує один метр, а іноді доходить і до двох метрів. Все через солідні розміри самих птахів, яким потрібно там якось поміщатися, тому що самка зазвичай відкладає всього два яйця.

Трубне курликання журавлів чутно за кілька кілометрів. У цих птахів трахея дуже довга і біля кілю грудної кістки утворює петлю, яка слугує резонатором, посилюючи голос у багато разів.

Цікаво! Відрізнити сірого журавля від степового можна за дзвінкістю голосу. Курликання степового журавля вище та мелодійніше, аніж сірого.

Навколо дзьоба у журавля розміщені терморецептори, що дозволяють виявити, який бік яйця недостатньо зігрітий. Яйця можуть багато годин залишатися у гнізді без нагляду, оскільки ембріони дуже стійкі до холоду і в очікуванні тепла можуть впадати в заціпеніння.

Як вже згадували, журавель є героєм багатьох легенд, казок, віршів, пісень. Цей птах став національним символом багатьох країн, а її гордий силует красується в емблемах кількох авіакомпаній.

Хоча в Україні поширений лише один вид  журавля — журавель сірий, однак цей птах вже давно став для українців символом весни та улюбленим героєм казок. «Журавель прилетів — тепло приніс», -  каже мудрий український народ.

У Вірменії цей птах вважається національним символом країни.

Вінценосний журавель

Журавель вінценосний східний є національним птахом Уганди. Його зображення є на гербі та прапорі країни. Цей вид вважається одним з самих більших за кількістю особин – до 40000 птахів.

Завдяки своїй природній красі та вражаючим шлюбним танцям журавлі залишили помітний слід у культурі багатьох народів у різні історичні епохи. Міфи та перекази, пов'язані з журавлями, були виявлені в районі Егейського моря, Саудівської Аравії, Китаї, Японії та індіанців Північної Америки.

У китайській та  японській культурі журавель – шанований птах, що символізує безсмертя, процвітання, сімейне щастя і навіть плодючість. У Китаї журавля називають «патріархом пернатого племені», а в китайській мові слово «журавель» співзвучне зі словами «світ», «згода» та «гармонія».

Китайці вірили, що журавлі пов'язують земний світ і світ духів, супроводжують померлих на небо і переносять на своїх могутніх крилах безсмертних, а на землі виконують доручення богів у людському образі.

У китайській міфології журавель - хе - вважався пов'язаним зі світлим початком Ян. У даоській традиції журавель, хе, вважається одним із десяти символів вічного життя. Хе харчується субстанцією вогню та металу, і до 160-річного віку тіло його стає білим і чистим, а крик може бути почутий небом. Йому приписується виняткове довголіття. Білий хе у віці тисячі років стає синьо-зеленим, а ще через тисячу років – чорним. Вважалося, що білий журавель вправний у танцях, а чорний тонко відчуває музику. Згадуються у легендах також жовті та червоні журавлі. Але особливо шанували білих червоноголових журавлів.

Японський журавель

В Японії журавля кличуть «шановним паном журавлем». Він є втіленням таких моральних якостей, як мудрість, справедливість, шляхетність, і є символом мудрості, честі, краси, довголіття, пильності.

На весь світ відома японська прикмета, за якою потрібно зробити тисячу паперових журавликів гарантує собі відмінне здоров'я. Але всесвітньо відомою ця легенда стала завдяки сумній історії  життя японської дівчинки Садако Сасакі, яка стала однією з десятків тисяч жертв ядерного бомбардування Хіросіми.  У віці 12 років вона захворіла на лейкемію і померла. Садака Сасакі дуже хотіла жити, вона вирішила скласти 1000 журавликів, щоб вилікуватись. Але їй цього не судилося. І вже неважливо, скільки журавликів вона склала – за різними джерелами 644 чи все-таки більше тисячі. Її однокласники та діти зі всього світу в пам’ять про неї склали цю тисячу журавликів. Зараз в Японії в Парку Миру встановлено пам’ятник дівчинці як символ життя, як застереження проти використання  ядерної і будь-якої  зброї проти людства.

В Японії існує ще одна легенда про те, що журавлі збираються в коло для захисту свого короля, при цьому однією ногою вони стоять на землі, а іншою стискають камінь: якщо журавель засинає, камінь падає і будить його.

На півночі японського острова Хоккайдо жінки з племені Айни виконували спеціальний «танець журавля».

Легендарні даоїсткі саги були доставлені з неба на спині журавлів.

У слов’янських народів журавлі теж символізують душі померлих, що відлітають у небо.

А ось у кельтів вигляд журавля носить владика підземного світу П'юль, вісник смерті або війни, що символізує ницість - синонім до підлості і відсутності моральних норм у своїх діях, скупість і злісних жінок.

Але попри всю повагу та шанобливе ставлення, журавлі зараз знаходяться в дуже скрутному становищі. 7 з десяти існуючих видів журавлів занесені до Червоної книги.

Чорний журавель настільки рідкісний, що орнітологам вперше вдалося виявити гніздо чорного журавля лише у 1974 році. В даний час чисельність їх популяції оцінюється в 9 – 10 тисяч особин.

Рідкісним видом є білі журавлі -  стерхи. Їх налічується до 3000 особин. Загрозу для стерхів, становлять країни Афганістан, Пакістан.   Під час міграцій стерхи летять цими країнами, де на них полюють.

Американські журавлі

Дуже рідкий птах - американський журавель. У 1941 році у всьому світі залишалося всього 15 цих птахів, але у 2000 році їх популяція вже нараховує близько 300 голів.

Ще одним видом, що зникає, є японський журавель (Grus japonensis), на момент 2000 року чисельність цих птахів становила близько 1800 особин у двох популяціях у східній Азії.

До Червоної книги потрапив і символ Уганди вінценос північний. Його популяція теж зменшується переважно через вилов птахів і торгівлю ними.

Основною причиною різкого зниження популяції журавлів називають зменшення площі проживання цих птахів, осушення боліт, використання пестицидів  і урбанізація.

Тож журавлів треба оберігати, охороняти  місця їх гніздування, високі дерева, де птахи будують гнізда. Інакше наші потомки будуть знати журавля тільки як героя міфів та казок, а бачити - на картинках чи у відеороликах.

Як видумаєте, що об’єднує журавля з геранню?

Назва квітки герань походить від грецького слова «Γερανος», що буквально означає «журавель». Така назва обумовлена зовнішнім виглядом плодів герані, які нагадують дзьоб журавля.

Іменем птаха названо сузір’я в південній частині небосхилу.

І знову удосконалюємо свою мову. В українській мові журавля ще називають ласкаво журавлик, журавельчик, або, навпаки, перебільшенно,  журавлюка. Рідше птаха називають веселик; самку – журавка, або журавочка, журавлиця.

Схожі назви птаха в інших європейських мовах – білоруською-  жо́ров, давньо-руською - жеравль, болгарською - же́рав, сербохорватською -  же̏ра̑в, ждра̑љ, словенською - žerjàv, чешською - žeráv, jeřáb, польскою - żóraw. 

Схоже також литовською -  gérvė, латишською -  dzẽrve, давньо-прусською - gerwe, вірменською - kṙunk.

Детальніше про журавлиних читати тут - http://surl.li/kwlyq

Наприкінці радимо переглянути відео ролики про життя журавлів.

https://www.youtube.com/watch?v=_8jNYL-FBVk&t=221s – танок японських журавлів

https://www.youtube.com/watch?v=M8qprOG2LxY – японські журавлі танцюють

https://www.youtube.com/watch?v=b6OG9pPR-1Y – кілька хвилин з життя зграї японських журавлів.

https://www.youtube.com/watch?v=pYawnmBWfOI – дуже миле відео, як японський журавель доглядає за пташенятком.

https://www.youtube.com/watch?v=uRxgLPjIvoc - Майстер клас від японського майстра орігамі «Як скласти паперового журавлика»

https://www.youtube.com/watch?v=66rRGpXJ2CQ – Танок степових журавлів.

https://www.youtube.com/watch?v=1UoHZHuSykM  5 найкрасивіших журавлів у світі (англ.)

Радимо прочитати повість японського письменника Ясунарі Кавабата «Тисячі журавлів». Вона не про журавлів,  написана  ще у 1951 році на основі принципу вабі — приглушена, неяскрава краса, показ цінності кожної миті життя.  Сюжет пов’язаний із традицією чайної церемонії. В 1968р. Ясунарі Кавабата першим з японських письменників отримав Нобелівську премію з літератури.

Читати повість онлайн - https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=110

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 105 | Додав: AdministratoR | Теги: журавель, Центральна міська бібліотека м. Бах, чорний журавель, японський журавель, степовий журавель | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]