08:47
День бібліотек – свято читачів, книги та читання

30 вересня відзначається Всеукраїнський день бібліотек.

Публічні бібліотеки м. Бахмут завжди намагались бути добрими помічниками і друзями своїм користувачам. Збереглися відомості, що вже з  20-х років минулого століття в місті діяла Центральна окружна бібліотека. До Другої світової війни працювали вже дві міських бібліотеки –Центральна для дорослих та дитяча бібліотека.

В мирному Бахмуті  до повномасштабного вторгнення РФ в Україну читачів Бахмутської міської ТГ обслуговували 13 публічних бібліотек. Майже 20 тис. користувачів в бібліотеках не тільки брали книжки та журнали. Бібліотеки справді стали центрами інформації, культури, надавали послуги з використанням сучасних інформаційних технологій. При бібліотеках діяли різні об’єднання за інтересами, клуби, проводились майстер-класи, виставки картин, фотографій, різних виробів. В Центральній бібліотеці була організована перша в області кімната-музей бібліотечної справи міста.

Бібліотеки активно працювали з грантодавцями для залучення коштів на розвиток бібліотек.  В 2001-2002рр. вперше в області в місті були відкриті три Інтернет-центри з безкоштовним доступом до Інтернет. За більше як 20 років участі у різних проєктах було додаткового залучено від донорів майже 2 млн. грн.

Карантинні заходи трохи стали на заваді розвитку бібліотек. Але і тоді, як дозволяла ситуація, бібліотеки не зачиняли свої двері.

Навіть  з початком війни бібліотеки ще працювали. Особливо центральна бібліотека. Маючи значний досвід роботи з ВПО з 2014р., бібліотеки намагались допомагати та підтримувати людей, які були вимушені покинути свої домівки через війну. Змінилася тільки географія – Бахмут почав приймати людей з Попасної, Лиману тощо.

Коли зачинились установи, в Інтернет-центрі центральної бібліотеки мешканці міста мали змогу подати документи на оформлення пенсій, ставали на облік в центр зайнятості, реєструвались на державну допомогу, робили ксерокопії, щоб отримати пенсії та багато іншого. Ще в серпні 2022р. центральна бібліотека, в залежності від ситуації, обслуговували користувачів, надавала психологічну та інформаційну підтримку.

Із загостренням бойових дій в Бахмуті бібліотеки були вимушені зачинитись, а бібліотекарі, як більшість мешканців, евакуюватись в більш безпечні регіони. Але після короткої перерви бібліотеки почали працювати онлайн на своїх сторінках у соцмережах, в месенджерах, активізували надання інформації за допомогою своїх сайтів, просто в телефонному режимі підтримували зв’язок зі своїми користувачами.

Зараз бібліотекарі вчаться працювати в нових умовах, беруть активну участь в онлайн вебінарах та тренінгах, стали учасниками проєкту «Бібліотекарі – бійці інформаційного фронту», тощо.

Бібліотекарі активно працюють в хабах підтримки бахмутян, створених за ініціативи Бахмутської міської ради, в Дніпрі, Жовтих водах. Дехто були вимушені звільнитися, і вже влаштувались на роботу в інших містах, впроваджуючи досвід, набутий свого часу в бібліотеках Бахмуту, продовжуючи бібліотечні традиції найстарішого міста Донбасу.

Сьогодні бібліотекарі Бахмуту вітають своїх користувачів, всю бібліотечну спільноту зі святом бібліотек, книги, інформації.

Бажаємо всім найскорішої перемоги та встановлення миру в нашій країні. Віримо у відновлення своїх бібліотек та зустріч зі своїми користувачами в рідних місцях. Витримаємо, встоїмо, переможемо!

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 94 | Додав: AdministratoR | Теги: день бібліотек, Бахмут, Центральна міська м. Бахмут | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]