До Дня Хрещення України - Русі історико-релігійний екскурс «Від язичества до християнства» в рамках проєкту «Бібліотеки – бійці інформаційного фронту» ... Читати далі »

Категория: Оголошення | Просмотров: 80 | Добавил: AdministratoR | Дата: 28.07.2023 | Комментарии (0)

Навесні 2023р. бібліотеки м. Бахмут стали учасниками проекту "Бібліотеки - бійці інформаційного фронту", який реалізувався Благодійним фондом Бібліотечна Навесні країна в рамках реалізації проєкту #ZMINA_2_0 фонду ІЗОЛЯЦІЯ за фінансової підтримки Європейського Союзу.

В сучасних умовах бібліотеки не лише виконують свої традиційні функції, але й представляють та реалізують інформаційну політику держави, а також виконують місію посилення духу боротьби в часи війни.

Бібліотеки Бахмутської міської ТГ раді поділитися набутими знаннями і пропонують вашій увазі інформаційний матеріал до зовсім молодого свята - Дня Української Державності.

День Української Державності — державне свято, що відзначається в Україні з 2022р. 28 липня у День хрещення Київської Русі — України. З 2024р. це свято буде відзначатися 15 липня в за'язку з календарною реформою Української православної церкви.

Це свято було встановлено 24 серпня 2021р., хоча ідея з'явилась ще у 2018р. Вперше його відзначили у 2022р., в умовах повномасштабного вторгнення РФ.

Дата цього свята вибрана не випадково. 15 (цього року 28) липня - день пам'яті видатного державотворця, святого рівноапостольного князя Володимира, одного з засновників і покровителів нашої державності.

Крім того, цей день є Днем хрещення - Русі - України. Свого часу саме прийняття християнства стало визначною віхою в історії країни.

Князь Володимир Святославич, прагнучи підвищити політичне значення Русі та обґрунтувати об'єднання держави під владою київських князів, здійснив реформу язичництва в 980 році, а після виступів проти неї, прийняв державною релігією християнство. Ключовою подією стала церемонія масового хрещення мешканців Києва 988 року. В результаті Русь здобула статус християнської держави, хоча фактично перехід до християнства тривав іще кілька століть.

Взагалі День державності, або День заснування чи День країни (від англ. — Statehood / Foundation Day) належить до державних свят в 50 країнах та є символом національної і політичної зрілості громадян держави, тяглості волі поколінь до самовизначення і створення держави.

Для України відзначення Дня Української Державності є послідовним кроком на шляху утвердження цінностей Акта проголошення незалежності України і Конституції України, а в умовах війни — могутньою зброєю на захисті національної єдності українського народу, його самобутньої ідентичності та понад тисячолітньої державності.

Для нас цей день фіксує і означає кілька принципових понять. Це — спадкоємність тисячолітньої історії України, нашої нації і держави. Це — неподільність Українського народу і його єдність навколо ідеї сильної держави і віри. Це — соборність усіх українців і всіх українських земель навколо рідної державної і духовної столиці — Києва. Це — велика присутність Києва у світовій історії і його цивілізаційний вплив на сусідні землі і народи. Це — єдність нашого державного і духовного начала.

Відзначення Дня Української Державності означає зголошення кожного і всієї нації з тим, що Я є і Ми є українці-державники, творці держави з тисячолітніми витоками і традиціями державотворення від України-Руси, самобутнім народом унікальної мови, маємо в собі спадок — Дух державництва, який творить українську державу та веде до Перемоги сьогодні! Саме цю національну свідомість ми захищаємо сьогодні! Кожен громадянин, який має її у своєму серці, становить небезпеку для ворога!

Відзначення Дня Української Державності відповідає політичній волі Українського народу та має наукове обґрунтування. Свято запроваджено з огляду на фіксацію фактів наявності державності в українського народу: 839 рік — перша писемна згадка про посольство русів, Києво-Руську державу в Бертинській хроніці; 852-й — згадка про Руську землю в першому літописному зведенні княжої Руси «Повісті минулих літ» Нестора Літописця; 860-й — згадка в енцикліці Патріарха Фотія про Аскольдове хрещення Київської держави; 911 рік — укладання першого міжнародного договору між Київською державою та Візантією. Кожна з них є символом перемоги Духу державництва та маркерами витоків української нації.

З огляду на свідчення письмових джерел про активні державотворчі процеси та міжнародне визнання, історичні витоки української державності походять із ІХ століття — від Київської княжої держави. Отже, Українській державності понад тисяча років, нашій волі жити незалежною державою зі своїми духовними та політичними цінностями — понад тисяча років!

Більш детально про історію Української державності пропонуємо подивитись у відео лекціях відомого українського історика, радіоведучоно, громадського та політичного діяча, кандидата історичних наук, наукового співробітника Інституту історії України НАН України Олександра Алфьорова на його Ютуб-каналі за посиланням https://youtube.com/shorts/KZQppEnBBU8?feature=share . В його відео ви знайдете багато дуже цікавого, досить несподіваного матеріалу.

Тож цікавого перегляду та зі святом Української Державності.

Категория: Оголошення | Просмотров: 84 | Добавил: AdministratoR | Дата: 28.07.2023 | Комментарии (0)