09:02
«Від язичества до християнства»

 

До Дня Хрещення України - Русі історико-релігійний екскурс «Від язичества до християнства» в рамках проєкту «Бібліотеки – бійці інформаційного фронту»

28 липня православні християни відзначають день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира. В цей же день відзначається День Хрещення Русі. Ця дата вважається умовною, так як у істориків немає єдиної думки і підтвердження того, що хрещення Русі відбулося саме в 988 році.

Хрещення Русі — процес прийняття і поширення християнства на території Київської Русі. Воно включає століття спонтанного проникнення християнських ідей і цінностей до язичницького середовища, боротьбу християнства та інших світових релігій за сфери впливу. Князь Володимир Святославич, прагнучи підвищити політичне значення Русі та обґрунтувати об'єднання держави під владою київських князів, здійснив реформу язичництва в 980 році, а після виступів проти неї прийняв державною релігією християнство. Ключовою подією стала церемонія масового хрещення мешканців Києва 988 року. В результаті Русь здобула статус християнської держави, хоча фактично перехід до християнства тривав іще кілька століть. Головними наслідками хрещення стали укріплення влади київських князів, підвищення ролі Русі в міжнародних відносинах, розвиток писемності, архітектури та образотворчого мистецтва. Офіційна церква оформилася у Київську митрополію Вселенського патріархату, а в народних віруваннях поєднання християнства з язичництвом утворило синкретичну релігію.

З літописів відомо, що християнська віра на Русі з'явилася раніше, ніж князь Володимир провів масовий обряд хрещення. Історія свідчить, що князь Аскольд у 882 році намагався запровадити християнство, при цьому повноцінно зайнялася поширенням православ'я княгиня Ольга, яка стала християнкою в Константинополі в 955 році. Головною причиною для Володимира Великого хрестити Русь стало бажання об'єднати землі, щоб зміцнити князівство. І правитель чудово усвідомлював, що для цього потрібна єдина релігія.

Бібліотекарі міста Бахмут мали можливість прослухати лекції історика Олександра Алфьорова в рамках проєкту «Бібілотеки – бійці інформаційного фронту». Радимо переглянути його відеоролики в ютуб-каналі https://www.youtube.com/watch?v=8joOuOwCV1Q&t=36s

Категорія: Оголошення | Переглядів: 82 | Додав: AdministratoR | Теги: Бахмутська ТГ, центральна міська бібліотека, Управління культури Бахмутської міс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]