Категория: Масові заходи | Просмотров: 780 | Добавил: AdministratoR | Дата: 20.03.2014 | Комментарии (0)

В рамках святкування світовою спільнотою 200-річного ювілею геніального поета Т.Г. Шевченка в читальному залі центральної міської бібліотеки оформлено книжкову виставку «Т.Г.Шевченко – пророк і символ України».

Представлені на виставці матеріали розкривають величний масштаб постаті геніального поета в світовому вимірі, його поетичну та мистецьку спадщину, увіковічення  його ім’я в серцях і пам’яті народній.

В першому розділі виставки про життя та творчий шлях поета подана нова, раніше невідома широкому загалу читачів література, в якій з’являється особистісний погляд на Шевченка як національного поета, як борця за свободу окремої людини і цілих народів, як романтика.

Цікаво буде познайомитись з книгою талановитого епістоляриста Дмитра Нитченка (Дмитра Чуба), який довгі роки жив в Мельбурні (Австралія), «Живий Шевченко». Письменник описав свого Шевченка як живу людину серед людей, а не як ікону і не прекрасну абстракцію. Він описує невигадані історії з біографії поета про його місце в духовному житті нації.

Не менш цікавий літопис життя і творчості Т.Г. Шевченка представлений відомим літературознавцем Петром Журою в книзі «Труди і дні Кобзаря». Автор день за днем простежує життєвий і творчий шлях поета і художника, де  на документальній основі встановлює точні дати його перебування в Україні та за її межами, виникнення кожного віршованого чи малярського твору.

Книга члена центральної ради, громадського діяча УНР, професора Павла Зайцева «Життя Тараса Шевченка» дає вільне, неупереджене, а інколи необ’єктивне  представлення біографії поета, але загалом в книзі викреслюється постать поета-пророка у всій своїй величі і багатстві.

Книга «Вічний як народ» розповідає про складні шляхи біографії та творчості Т. Шевченка,  про суперечливі інтелектуальні та духовні шукання в його поезії. Цікавим є розділ книги про останні дні поета, про перепоховання в Україні на Чернечій Горі, про пам’ятники, які поставлені в різних куточках світу.

Вчителям-мовникам буде цікаво познайомитись з літературою, представленою у другому розділі виставки «Етюди про поетику Шевченка». В книгах по-сучасному тлумачать хрестоматійні Шевченкові поезії, його медитативну лірику та козацьку романтику нації.

«Тарасові музи» - так названий третій розділ  виставки, де для широкого кола читачів пропонуються книги про інтимне життя поета, в яких розповідається про палке кохання до жінок, про нездійснені мрії та про сімейне щастя поета.

Про мистецьку літературну спадщину Шевченка можна дізнатись з четвертого розділу виставки, де представлені книги Д. Антоновича «Шевченко-маляр», В. Яцюка «Віч-на-віч з Шевченком», В. Іванишина «Непрочитаний Шевченко». В цій книзі автор пропонує нетрадиційне, якісно нове бачення та осмислення живописного полотна художника «Катерина».

«Шевченко у спогадах його сучасників» – один з не менш цікавих розділів виставки. Варто звернути увагу на книгу «Я дуже щиро вас люблю» упорядника О.В.Ковалевського, де основою збірки є повість княжни Варвари Рєпніної «Безмовна любов» та її листи  до Шарля Ейнара, які висвітлюють особливості характеру і художні уподобання та смаки Шевченка.

Розділ «Тарас Шевченко в пам’яті народній» завершує виставку про поета-пророка і символу нинішньої незалежної і соборної України. В збірці розповідей, статей, нарисів «Тарас Шевченко в моєму житті» зібрані людські документи про уявні спілкування з поетом, який жив поза нашим часом, але присутній серед нас навічно. В цьому розділі ви знайдете книги про шевченківські місця в Україні, про друкування його поезії за кордоном.

Шевченківська спадщина давно стала нетлінною і важливою частиною духовного єства українського народу. Шевченко для нас це не тільки те що вивчають, а й те чим живуть, з чого черпають сили і надії цілі народи.

Центральна міська бібліотека  запрошує відвідати виставку всіх, хто любить поезію  Шевченка, хто цікавиться  складною долею поета.

Голопьорова В., нач. Відділу обслуговування ЦМБ.

Категория: Масові заходи | Просмотров: 925 | Добавил: AdministratoR | Дата: 20.03.2014 | Комментарии (0)

До Міжнародного Дня рідної мови у міській бібліотеці для дітей відбувся святковий захід «Кобзареве слово – моя рідна мова». Бібліотекарі привітали читачів бібліотеки, учнів 6-го класу ЗОШ №7, вчителів віршами, присвяченими нашій рідній українській мові.

2014 рік – це рік вшанування пам’яті Т.Г. Шевченка. Твори Шевченка – це боротьба письменника за право на «життя» для української мови. Тому напередодні Свята рідної мови до бібліотеки та її читачів завітала ветеран – педагог, поетеса, голова секції «Ветерани – молоді» міської ради ветеранів, почесний громадянин міста Ставрулова В.А.  У своїй яскравій емоційній розповіді вона познайомила учасників заходу з дуже нелегким життєвим шляхом Великого Кобзаря. Потім Ставрулова В.А. читала власні вірші про Кобзаря. «Донбас вшановує Шевченка», «На перепоховання Шевченка».

         Учні ЗОШ №7 читали свої улюблені вірші Шевченка: «Садок вишневий коло хати» (Меженна Ірина), «Тече вода в сине море» (Калєєва Марина), «Заповіт» (Аверіна Анжела).

Наприкінці свята читачі ознайомились із книжковою виставкою «Іду з дитинства до Тараса» та ювілейною виставкою малюнків та декоративно – прикладних поробок учнів шкіл міста.

Категория: Масові заходи | Просмотров: 821 | Добавил: AdministratoR | Дата: 20.03.2014 | Комментарии (0)

  До Дня Святого Валентина у бібліотеці-філіалі № 4 пройшов вечір «Любов – безмежний дар чудовий». Учасники заходу - учні 6-го класу ЗОШ №24, готувались до свята заздалегідь, виготовили всім незвичайні подарунки - квіти з цукерок. Бібліотекар познайомила присутніх з історією  цього свята, провела гру «Компліменти» і вікторину.  В бібліотеці  лунала музика, учні читали вірші. Всім було весело, з чудовим настроєм  діти співали, танцювали. Наприкінці всі отримали незвичайні квіти.

Володимирова І., бібліотекар.

Прикрепления: Картинка 1 ·Картинка 2
Категория: Масові заходи | Просмотров: 795 | Добавил: AdministratoR | Дата: 20.03.2014 | Комментарии (0)

     Ко Дню Святого Валентина в центральной городской библиотеке прошли библиосумерки «Неразгаданная тайна» с участием студентов медицинского училища. На протяжении вечера были и  увлекательный рассказ о традициях празднования Дня Святого Валентина в разных странах, и интересный разговор об артемовских скульптурных композициях о влюбленных и для влюбленных, и  музыкальное попурри в исполнении студентки Луганской государственной академии культуры и искусств Яковлевой Ольги. По окончании встречи весело и с юмором  прошли литературно-игровые конкурсы с вручением призов и, конечно же, был чай со сладостями в виде «сердечек».

                                                                                          Емец Е., ведущий библиотекарь ЦГБ.

Категория: Масові заходи | Просмотров: 798 | Добавил: AdministratoR | Дата: 20.03.2014 | Комментарии (0)