14:10
Жінка, яка шукає щастя

Сьогодні, 2 березня відзначає своє 70-річчя відома українська письменниця, журналістка Людмила Василівна Таран.

Народилася Людмила Василівна 2 березня 1954 в  смт Гребінки Васильківського району Київської області.  

Закінчила філологічний факультет (1976) Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка, відділення української мови та літератури) . Вивчала чеську мову у Літній школі слов'янських студій Масарикового університету (м. Брно, Чехія, 1994 та 1998 рр.).

Працювала на різних посадах, від вчительки середньої школи до старшого наукового працівника Українського центру культурних досліджень при Міністерстві культури України.

Писати Людмила Таран почала ще в шкільному віці. Сьогодні в творчому спадку  авторки – біля 20 книжок поезії, прози, літературно-критичних статей, інтерв’ю. Її твори перекладалися англійською, литовською, польською, чеською російською мовами.

Вона нагороджена Орденом Св. великомучениці Варвари; лауреат мистецької премії “Київ“ ім. Євгена Плужника (2005), премій ім. О. Білецького (1996),  ім. Василя Мисика (1996),  “Березіль“ (2004), “Українська культура“ (1998), “Україна“ (1994). Переможниця конкурсу для журналістів Програми ООН  “Ґендер у розвитку“ (1998).

В центрі уваги письменниці – внутрішній світ чоловіків та жінок, їх характери, стосунки. Часом письменниця начебто перевтілюється у чоловіка, і вже розповідає про жінок саме з точки зору цього чоловіка.

Як написала про неї Соломія Павличко, «[Людмила Таран] перевтілюється в чоловіка, описує різних жінок, холодних і пристрасних, повних і худорлявих, усіх, кого він (вона) кохав або кохає… Це по-своєму ідеальний чоловік, якого в українському житті не існує, фантазія поетеси».

Так, серед героїв творів Людмили Таран багато чоловіків різних поколінь і характерів. Сильні духом і слабкі, віддані та зрадливі, романтичні й цинічні, молоді та старі. А поряд з ними постають яскраві та влучні жіночі образи.

Чесна й чуттєва проза Людмили Таран спонукає до переосмислення узвичаєного та глибоких екзистенційних переживань.

Людмила Таран – майстер інтерв’ю. Хоча її інтерв’ю – це щось більше. Їх можна вважати зафіксованими текстами усних історій, як в  збірці «Яблуня». В цій книзі відомі українські письменниці та діячки розповідають свої родинні, на чотири п’ятих драматичні, історії.

Читати твори письменниці можна за посиланням:

Добірка віршів «Закривавлена земля. Вірші у час війни» - https://pen.org.ua/ci-dni-tverdi-yak-vykuvani-z-kryci-dobirka-poezij-lyudmyly-taran

Людмила Таран. ПРОЗОРІ ЖІНКИ - http://dotyk.in.ua/taran_prozori.html

Людмила Таран. «АТОЛ МОРОРУА» - http://dotyk.in.ua/taran_atol.html

Людмила Таран. КОЛЕКЦІЯ КОХАНЦІВ - http://dotyk.in.ua/tarank.html

Твори - https://findbook.in.ua/authors/liudmila-taran

Кость Москалець. Громадянка високогірньої вітчизни (про вірші Л. Таран) - https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=15518

 

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 61 | Додав: AdministratoR | Теги: центральна бібліотека Бахмут, Людмила Таран | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]