07:59
Всесвітній день історика

28 березня історики відзначають своє професійне свято – Всесвітній день історика. Історики щодня роблять масу кропіткої роботи, відтворюють події минулого для того, щоб нам нагадати, з чого все починалося. Багато людей недооцінюють цей фах. Проте, саме історики, які достеменно знають наше минуле, можуть вплинути на наше майбутнє.

 Довгий час історія розглядалася не як наука, а відносилася до літератури та мистецтва. Не випадково в грецькій міфології покровителькою історії вважалася одна з муз, у вигляді молодої жінки з сувоєм папірусу чи пергаменту в руці. Ім’я музи історії – Кліо – походить від грецького слова «прославляю».

І дійсно, перші хроніки, літописи, біографії присвячувалися, в основному, прославленню правителів.

Одним з перших відомих нам істориків, який збирав та записував відомості минулих днів був Геродот – грецький науковець, що жив в 5 столітті до н.е. До наших днів дійшла його праця «Історія», де він записував великі діяння еллінів (греків) та варварів, а також розповідав про війни, що між ними велися.

Першим українським істориком та основоположником історіографії вважається видатний філософ та вчений – літописець Нестор. Нестор народився у 1056 році. Він був ченцем Києво-Печерської Лаври та усе своє життя він присвятив літописанню. Його перу належать відомі біографічні «Житіє Феодосія Печерського» та «Житіє Бориса і Гліба». Проте Літописець Нестор відомий не тільки на теренах своєї Батьківщини – нашої держави. Він отримав всесвітнє визнання після того, як доклав неабияких зусиль щодо створення зведеної історії Русі та став автором важливої історичної, правової та філософської праці «Повість минулих літ». Цьому твору Нестор присвятив все своє життя.

Є багато наук, що нероздільно пов’язані з історією. Серед них археологія – дозволяє вивчати минуле з допомогою знайдених шляхом розкопок речей. Етнографія дозволяє заглибитись у дослідження коріння кожного народу та етнічної групи.

Якщо в родині є історик, то його необхідно обов’язково привітати. Історик – це необов’язково вчений, що відвідує симпозіуми та конференції. Ним може бути етнограф, археолог, екскурсовод, працівник архіву, виставкового залу, картинної галереї, музею тощо.

Категорія: Оголошення | Переглядів: 54 | Додав: AdministratoR | Теги: #Бахмутська_ТГ, #Центральна_міська_бібліотека, #Управління_культури_Бахмутської_мі, #Бахмут_Жива_бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]