10:25
Всесвітній день імунітету

Щорічно 1 березня відзначається «Всесвітній день імунітету», який відзначається за ініціативою Всесвітньої Організації Охорони здоров’я з 2002 року.

Тільки 10% людей можуть похвалитись потужним імунітетом, що захищає їх від переважної більшості захворювань. Ще 10% мають вроджений імунодефіцит. Вони хворіють досить часто. У решти 80% сила імунної системи безпосередньо залежить від умов і способу життя.

Відзначають цей день з метою привернення суспільної уваги до проблем, пов'язаних з поширеністю різних імунних захворювань, залучення суспільства до створення умов для збереження і зміцнення імунітету. Велика робота в цьому напрямку ведеться з імунізації – створення штучного імунітету.

Зберігати здоров’я та зміцнювати імунітет необхідно протягом всього року, а особливо в міжсезоння напередодні весни. Це час, коли організм в більшій мірі потребує підтримки. Особливу увагу на посилення захисних сил організму важливо звернути тим, хто переніс вірусні інфекції та має значні фізичні навантаження. Відновлювати та підтримувати організм можна за допомогою додаткових заходів по зміцненню імунітету:

  1. Раціональне харчування. Для зміцнення захисних сил організму необхідні вітаміни та мікроелементи. Їх недолік можна заповнити за допомогою мультивітамінних комплексів, але в цілому краще отримувати вітаміни та мікроелементи природним шляхом.
  2. Загартовування. Приступати до загартовуючих водних процедур можна в будь-який час року, але найбільш сприятливі для цього літні місяці. Зміцненню здоров’я сприяють, наприклад, такі прості і доступні водні процедури як щоденні обтирання, холодний душ, обмивання стоп, контрастні ванни для ніг. При цьому важливо знати, що організм людини звикає до холоду повільно і поспішність в цій справі може тільки нашкодити.
  3.   Рухова активність та спорт. Кращий засіб боротьби з гіподинамією – фізичні вправи. Тим, хто раніше не займався, можна почати з регулярних піших прогулянок протягом 25-30 хвилин. А потім, попередньо проконсультувавшись з лікарем, спробувати більш інтенсивні вправи. Наприклад, їзда на велосипеді, плавання, катання на лижах тощо.
  4. Емоційний спокій. Стрес – один з головних ворогів імунітету. Найнебезпечніший – це неконтрольований вид стресу, коли людина нездатна впоратися зі своїми емоціями.
  5.  Хороший сон.  Нестача сну впливає на організм так само, як і стрес та може підірвати імунну систему.

Всесвітній день імунітету – всього лише один день у переліку медичних дат, але його значення величезне. Адже здоровий імунітет дозволяє людині уникнути більшості захворювань, прожити здорове і повноцінне життя.

Категорія: Оголошення | Переглядів: 37 | Додав: AdministratoR | Теги: #Бахмутська_ТГ, #Бахмут_Жива_бібліотека, #Центральна_міська_бібліотека, #Управління_культури_Бахмутської_мі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]