10:30
Валенти́н Костянти́нович Лагода

Валенти́н Костянти́нович Лагода (Лагодзинський справжнє прізвище) - український поет-лірик, сатирик та гуморист, дитячий письменник та перекладач, автор близько тридцяти поетичних, пісенних, сатиричних та гумористичних збірок.

Народився Валентини Лагода 27 травня 1913 року в с. Степанці Канівського району в сім’ї службовців.

Закінчивши сільську школу навчався в Корсунському педагогічному технікумі, захопився літературою.

Молодість Валентина Костянтиновича пройшла в Донбасі. З 1930 року працював у Донецьку кореспондентом газети «Молодий робітник», редактором радіомовлення, одночасно навчаючись на літературному факультеті Дніпропетровського університету. Входив до складу літературного об'єднання «Молодняк». 1931 року почав друкуватися.

Коли почалася Велика Вітчизняна війна, попросився на фронт. Служив на Південному, Закавказькому, Північно-Кавказькому та 1-му Українському фронтах. Військову службу поєднував із літературною діяльністю: писав вірші, заклики і звернення, саркастичні епіграми на Гітлера, які друкувалися у фронтових газетах і листівках. Повернувшись з армії, у 1953 році видав першу книгу поезій «Квітень». А в же у 1954 році у Москві вийшла збірка віршів «За нашими Карпатами».

Відчувши потребу і силу гумористично-сатиричного слова, у повоєнний період письменник випускає понад два десятки книг: «Що посієш, те й пожнеш», «Мокрим рядном», «Хто в бороні, а хто в стороні», «Хоч круть, хоч верть» та інші.

 Читачі частіше зустрічаються з Валентином Лагодою як сатириком і гумористом. Однак наш земляк – автор багатьох ліричних поезій.

В.К. Лагода написав десятки пісень, які композитори поклали на музику. Стати піснярем допоміг поету Г.Г. Верьовка, який, читаючи твори Валентина Костянтиновича, відчув у них музичність. Твір письменника про  велич безсмертя Кобзаря «Навіки славен» Григорій Верьовка відразу поклав на музику.

Відтоді зміцніла співдружність поета з композитором. Митці створили більше десятка пісень. Серед них пісні – «Ой любов ти, любов», «Нічка дивно зоряна», жартівливі – «Кияночка», «Молоді ми, нежонаті» та інші.  Найвідоміша — «Побажання на прощання» у виконанні хору імені Григорія Верьовки:
 

«І в вас, і в нас
Хай буде гаразд.
Щоб ви і ми
Щасливі були!»

У автора є твори і для наймолодших читачів. Він написав для них книжечки: «Веселе люстерко», «Ганнуся і Михась».

Автор написав комедію «Заяча позиція». Також ми знаємо В. Лагоду як перекладача, який ознайомив українського читача з творами С. Михалкова, С. Кудаша, Н. Гілевича та ін.

Помер талановитий сатирик-гуморист, лауреат премій імені Степана Олійника, 10 січня 1991 року.

Влучне слово, пісня Валентина Лагоди назавжди залишились в пам’яті читачів.

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 300 | Додав: AdministratoR | Теги: Бахмутська ТГ, центральна міська бібліотека, Управління культури Бахмутської міс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]