00:20
Смачної та щедрої Масниці!

Ось і прийшла Масляниця - традиційне східнослов'янське, в тому числі й українське свято, що відзначається протягом тижня перед Великим постом.

До речі, Масляниця, точніше – Масниця, має дуже багато назв. В різних регіонах його називають  Запусти, Пу́щення, Сиропу́ст, Масляна, Колодій, Сиропу́сний тиждень, Си́рна неділя, Сирна седмиця, Ба́бське свято, Зага́льниця, Ніжкові заговини.

Архаїчне свято закінчення зими і початку весни відоме майже всім європейським народам, хоча й із різними назвами. Християнська церква додала Масницю у свій календар, прив'язав його до тижня напередодні Великого посту. Проте свято так і не набуло християнського змісту.

Автентична дата проведення Масниці з прийняттям християнства забулася, свято стало «плаваючим» - тепер воно залежить від Великодня, дата якого змінна. Зазвичай вона припадає на кінець лютого — початок березня і займає, ніби проміжне місце між зимою та весною.

Хоча, як стверджують етнологи, багато обрядів є чисто зимовими і не можуть відзначатися навесні.

Святкування Масниці полягає у проведенні гучних святкувань, катання на санчатах, ігор, змагань, смачної та рясної їжі, але вже без вживання м’яса. Це останній тиждень перед Великим постом, коли ще можна було справляти весілля, вживати масло, сири, інші молочні продукти, або набіл, та ін.

Переважно на Масницю заправляють всім жінки, вони відпочивають, гуляють, п’ють різні напої, а чоловіки терпляче переносять жіночі примхи.

Головними стравами Масниці є холодець зі свинячих ніжок, вареники з сиром, налисники, сир, капуста з олією, капусняк, «огірки» — розсіл огірковий, яєшня на маслі, сир зі сметаною, різні каші, борщ з рибою, локшина на молоці та інші пісні страви, в розумінні не м'ясні.

Загальний сенс останнього тижня перед постом в Україні — приготувати себе до нього духовно і фізично. Їжа полегшується, м'яса не їдять ще з попереднього тижня (Мясопуст). Тобто по суті це спокійний час, примирення з собою і оточуючими, намагання вирішити образи, очікування посту.

Тож вітаємо всіх з Масницею! Хай вона проходить спокійно, мирно, без втрат, повітряних тривог, обстрілів та руйнувань. Миру та Перемоги!

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 50 | Додав: AdministratoR | Теги: центральна бібліотека м. Бахмут, Масниця | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]