16:39
Рік математичної освіти в Україні

Багато людей часто задаються питанням: навіщо потрібна математика?  Нерідко сам факт того, що ця дисципліна входить в обов'язкову програму університетів і шкіл, дивує людей. Це здивування виражається в наступному: мовляв, для чого мені, людині, чия майбутня (або нинішня) професія не буде пов'язана з веденням розрахунків і застосуванням математичних методів, знати математику? 

Існує і інша думка. Наприклад, видатний вченй Софія Ковалевська вважала, що «серед усіх наук, що відкривають людству шлях до пізнання законів природи, наймогутніша, найвеличніша наука – математика».  Ле Корбюз’є,  французький архітектор і теоретик архітектури, казав: «Математика — це велична споруда, створена уявою людини для пізнання Всесвіту».

Це дійсно так. На жаль, міжнародне дослідження PISA-2018 показало, що в Україні 36% 15-річних учнів не досягають базового рівня знання з математики. Однією з ініціатив, покликаних вирішити цю проблему, стало оголошення навчального року 2020/2021 Роком математичної освіти. Президент України Володимир Зеленський підписав відповідний Указ, з яким можна  ознайомитися за посиланням  https://www.president.gov.ua/documents/312020-32165.

Метою проведення Року математики в Україні є створення можливостей для рівного доступу українських школярів до сучасної та якісної математичної освіти та формування у них належного рівня математичної компетентності.

Уряд країни в свою чергу підготував план заходів проведення Року математичної освіти в Україні у 2020/2021, з яким можна ознайомитися на урядовому порталі:

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-planu-zahodiv-shchodo-provedennya-roku-matematichnoyi-osviti-v-ukrayini-u-202021-navchalnomu-roci-630-250620

«Впродовж  Року математичної освіти планується впровадити найбільш нагальні й потрібні дітям та освітянам новації, а також закріпити думку про те, що математика потрібна кожному з нас у повсякденному житті. Заходи року математики охоплять дошкільну, повну загальну середню, позашкільну, професійно-технічну та вищу освіту», – зазначила заступник міністра освіти і науки Любомира Мандзій. Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/society/rik-matematiki-kabmin-zatverdiv-plan-roku-matematichnoji-osviti-novini-ukrajini-11053334.html

Інформацію про значення математики, цікаві факти, математичні загадки тощо можна знайти на наступних сайтах:

Ніжинський державний університет ім. Миколи Гоголя - http://fizmat.ndu.edu.ua

Освітній проект «На Урок» - https://naurok.com.ua/matematika-v-povsyakdennomu-zhitti-lyudini-86442.html

Світоч -   https://svitoch.in.ua/1113-navishcho-potribna-matematyka.html

 

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 331 | Додав: AdministratoR | Теги: центральна бібліотека, Бахмут, Рік математичної освіти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]