Такое название получил проект инициативной группы читателей центральной городской библиотеки, подготовленный на конкурс грантов Сергея Клюева «Вместе сделаем жизнь лучше. 2012».

И это неспроста. Ведь центральная библиотека – старейшая в городе, информационный и культурный центр для всех категорий горожан. В библиотеке внедряются новые услуги, в течение 10 лет читателям предоставляется бесплатный доступ в Интернет. Библиотека оборудована пандусом. Здесь проводится много разных мероприятий, работают клубы по интересам. Читатели тепло отзываются о своей библиотеке.

Но есть у библиотеки ряд проблем. Как показал проведенный опрос, современный читатель предъявляет к библиотечному обслуживанию повышенные требования. Это, прежде всего, рациональность и комфортность.  А библиотека более 20 лет не получает финансирование на замену существующей мебели. Столы, стулья приобретались 30-40 лет назад и уже просто пришли в негодность. Это создает, во-первых, неудобства читателям, во-вторых, выглядит просто некрасиво.

Вот и решили читатели поддержать свою библиотеку, обновить, хотя бы частично, мебель,  высказали ряд предложений по переоборудованию читального зала, перестройке некоторых библиотечных процессов.

На заседании библиотечного совета была выдвинута инициатива  - принять участие в вышеназванном конкурсе проектов. Сказано – сделано. Разработали проект, заручились поддержкой от бизнеса, общественности, городского совета.

И вот свершилось – проект «Жителям города – комфортную библиотеку» стал одним из победивших. Впереди - большая работа по переустройству, чтобы читателям старейшей библиотеки города было комфортно и уютно. И совсем скоро обновленная библиотека с радостью примет своих читателей.

                                                                                                                                                                             Н. Захарова,

                                                                                нач. отдела информации ЦГБ

Категория: Наші досягнення | Просмотров: 1120 | Добавил: Admin | Дата: 02.04.2012 | Комментарии (0)

Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек директор міської бібліотечної системи Біленко Т.М. нагороджена Відзнакою Міністерства культури і туризму України «За багаторічну плідну працю в галузі культури».

В обласному конкурсі бібліотек «Краща бібліотека року - 2011» переможницями серед бібліотек для дорослих стала центральна міська бібліотека, вона отримала бібліотечку нових книг на суму 3,5 тис. грн. Кращою дитячою бібліотекою 2011р. в області названа міська бібліотека для дітей, вона отримала нові книги на суму 1,1 тис. грн.

Категория: Наші досягнення | Просмотров: 1073 | Добавил: Admin | Дата: 23.09.2011 | Комментарии (0)

Швидко минає час, і ось нова зустріч лідерів бібліотечної справи у Полтаві 25-26 листопада. 

Знайомі і вже майже рідні обличчя,  чудовий готель «Палаццо» та, всупереч прогнозам, ясна, сонячна погода. Що ще треба для плідної роботи?

А вона дійсно виявилася плідною. Тема семінару дуже актуальна – «Визначення репертуару нових бібліотечних послуг для місцевої громади і користувачів бібліотек».  Не секрет, що бібліотеки зараз відвідують значно менше людей, ніж 20-30 років тому. Ця тенденція спостерігається в усьому світі. Тому бібліотекарі розмірковують, якими ж послугами сьогодні можна залучати нових користувачів та не втратити існуючих. На семінарі в Полтаві теорія тісно перепліталася  з практикою. Особливо цікавими та результативними були робота в групах та «мозкові штурми» з розробки репертуару інноваційних бібліотечних послуг, форм їх реклами. Дуже цікавими були презентація досвіду роботи публічних бібліотек США та відеофільм «Бібліотека ХХІ століття». Як же нам ще далеко до їх рівня! Але є до чого прагнути, є майбутнє у бібліотек!

Цікавими і корисними також були відео сюжети бібліотекарів України та Росії. Тому працюємо на користь своїх користувачів і задля розвитку місцевих громад!

Не можна обійти мовчанням і саме місто. Полтава – старовинне місто, де все дихає історією, де оживають в уяві величні постаті минулих років. Виявляється, скільки ж видатних імен пов’язані з Полтавою  - М.В. Гоголь, І.П. Котляревський, Ісак та Зіновій Дунаєвські, А.С. Макаренко, Т.Г. Шевченко, Ю. Кондратюк, Панас Мирний, В.І. Вавілов та багато-багато інших, всіх не перерахувати.

А як же можна було побувати у Полтаві та не посидіти у ложці біля галушок, не постояти біля білої альтанки та не подивитися на Полтаву вдень та вночі, коли сяє вона тисячами вогників?!

А наприкінці і зовсім несподівані події – сумісне очікування на від’їзд в одному номері, розмови у неформальній обстановці, спогади, мрії, надії на подальші зустрічі. І вже зовсім чарівна ніч  - з першим снігом, таким лапатим, рясним, як у казці!

До побачення, Полтава, дякуємо за гостинність!

Н. Захарова,

начальник відділу інформації ЦМБ

Категория: Наші досягнення | Просмотров: 1470 | Добавил: Admin | Дата: 28.11.2010 | Комментарии (1)

        У жовтні ц.р. директор ЦБС Біленко Тетяна та начальник відділу інформації центральної бібліотеки Захарова Ніна стали переможцями другого етапу конкурсу «Лідер бібліотечної справи». Цей конкурс проводиться програмою «Бібліоміст». В рамках конкурсу переможці пройдуть навчання на тренінгах, начальних поїздках, зможуть розробити і подати проект розвитку місцевої громади. 

        І ось наприкінці жовтня відбувся перший тренінг. Він проходив у Кам’янці – Подольскому у чудовому приміщенні Гала-готелю.

        Цей професійний форум зібрав біля 50 кращих фахівців бібліотечної справи. Мова йшла про співпрацю бібліотек з громадами та залучення до бібліотек нових категорій користувачів, про впровадження в бібліотеках нових технологій, зокрема Web 2.0 та Web.3.0. З цікавими доповідями виступили експерти – директори обласних бібліотек м. Миколаєва, Рівно та Вінниці. Вони поділилися своїм досвідом роботи та враженнями від навчальної поїздки до США, яка відбулась в рамках першого етапу конкурсу «Лідер бібліотечної справи».

        Ось що розповідає наш учасник цього тренінгу.

        Захарова Ніна: «Сьогодні дуже змінюється уява про бібліотеки та послуги, які вони надають. Тепер бібліотекарю замало просто видати книжку. Хоча і раніше справжній бібліотекар,тобто  бібліотекар душею, був читачеві і порадником, і «лоцманом у книжковому морі». І ще невідомо, коли  бібліотекарю було важче – 20-30 років тому, чи зараз, коли у нього є такі помічники, як електронний каталог та Інтернет. Але те, що вже неможливо жити «по-старинке», це безперечно. Змінюється суспільство, змінюються і функції бібліотек, послуги, які вони надають мешканцям громади. Значне місце в роботі бібліотек посідає тепер проектна діяльність. Сучасний бібліотекар повинен володіти основами фандрейзінгу, маркетингу, мерчандайзінгу. Про це йшла мова під час тренінгу.

        Я дізналась багато цікавого, нового, змогла поспілкуватись з колегами з усіх куточків України. Я дуже вдячна програмі «Бібліоміст» за можливість, як то кажуть, і на інших подивитись, і себе показати. Я вперше потримала у руках пристрій для читання електронних книг.

        Мені  приємно і те, що наша бібліотечна система теж не пасе задніх, що навіть 2 особи з ЦБС стали переможцями цього конкурсу і, впевнена, достойно представляють наше місто бібліотечній спільноті країни.

        Крім того, мені просто дуже сподобався сам готель, особливо його подвір’я – альтанки, альпійські горки. Крім того, я вперше в житті побувала у боулінг-клубі. Мені дуже сподобалось.  Буцімто, що там такого – кидай собі м’яч. Але як це захоплює! І вразило саме місто – Кам’янець-Подільський.  Його неповторна атмосфера давнини, собори, вежі стародавньої фортеці (на превеликий жаль, ми їх бачили тільки здалеку).

        Впевнена, я ще довго буду згадувати цей тренінг і намагатимусь втілювати в життя ідеї та поради, почуті на ньому».

        Наші учасники з нетерпінням чекають наступних зустрічей з лідерами.
Категория: Наші досягнення | Просмотров: 1613 | Добавил: Admin | Дата: 12.11.2010 | Комментарии (1)

« 1 2 3 4