11:06
Екологічний лекторій - Міжнародний день тигра


Амурський тигр

На зустрічах в екологічному лекторії "Природа та ми", який діяв в центральній бібліотеці м. Бахмут, говорили про дати, присвячені окремим тваринам, природним зонам, явищам. Свого часу члени цього лекторію дізнались багато цікавого та невідомого про бабаків та їжаків, фламінго, китів, білих ведмедів, про Антарктиду та Асканію-Нова, про гори та річки та багато іншого.

Хоча зараз бібліотеки Бахмуту пошкоджені та зруйновані, як і саме місто, а бібліотекарі були вимушені роз'їхатись по всьому світу, але ми працюємо, онлайн, дистанційно. Ми намагаємось зберегти свій досвід, свої традиції, запровадити нове, вчимося працювати в нових умовах. То ж еколекторій продовжує свою роботу. І завдяки новому сайту - https://bahmutlibrary.wixsite.com/central , сподіваємось, наша інформація буде доступна більшій кількості користувачів.

Тож сьогодні, 29 липня, ми будемо говорити про одного з найкрасивіших та могутніх хижаків - тигрі, бо 29 липня світ відзначає Міжнародний день тигра.

Не дивлячись на те, що ці кицькі належать до хижакі, або внаслідок саме цього, тигри опинилися в дуже скрутному становищі. Цим дивним тваринам загрожує зникнення.

Всього століття тому, за підрахунками, у світі було понад 100 000 тигрі. Зараз загальна чисельність може бути нижче 2500 зрілих особин, що розмножуються, і жодна субпопуляція не містить більше 250 зрілих особин, що розмножуються.

Тож чим славляться тигри, чи такі вони загрозливі для людей, і що робити, щоб ці дивовижні тварини і надалі жили на нашій планеті?

Тигрів можна назвати, мабуть, найбільш упізнаваними великими хижаками з родини котячих. Чорно-руда смугаста шкура цих створінь стала їхньою своєрідною візитною карткою. Репутація тигрів, як безжальних хижаків, так само, як й їхнє яскраве смугасте забарвлення, немов застерігає від зустрічі з цією твариною на її території. Великі й масивні, тигри здатні битися з будь-яким супротивником.

У світі тигрів залишилося менше семи тисяч. Наразі всі без винятку види тигрів занесені до Червоної книги, а полювання на них заборонено в усіх країнах. У найбільш тяжкому становищі перебуває амурський тигр.

Зіниці у тигрів не вертикальні, як у домашніх кішок, а круглі. Це обумовлено тим, що тигр веде не нічний, а сутінковий спосіб життя.

Для підтримки життєдіяльності тигру потрібно приблизно вдвічі більше їжі, ніж леву. За рік дорослий тигр з'їдає до трьох тонн м'яса.


Каспійський тигр

За допомогою реву і розкотистого гарчання тигри спілкуються між собою на великій відстані. Розлючені тигри ніколи не гарчать – вони шиплять.

Візерунок зі смуг присутній у тигра не тільки на шерсті, а й на шкірі. Якщо тигра повністю поголити, нова шерсть відросте точно з тим самим візерунком, що був раніше.

У тигрів унікальні й голоси, так вони пізнають одне одного. До речі, тигри здатні перемовлятися між собою за допомогою реву на відстані до п'яти кілометрів. Але тигри не вміють муркотіти.

Тигри чудово плавають. Вони здатні перепливати навіть дуже широкі річки з потужною течією.

На коротких відстанях тигр здатний розвивати швидкість до 60 км/год.

Довжина стрибка тигра може становити до шести метрів, а висота – до п'яти.

Тигри вміють наслідувати голоси деяких інших тварин, щоб підманити їх ближче й атакувати із засідки.

Тигри полюють на ведмедів і крокодилів.

Три підвиди тигрів з дев'яти вимерло за останні сто років.

Мисливці і незаконне браконьєрство є основною загрозою для тигрів. Тигр в історії був популярною великою мисливською твариною, на нього полювали для престижу та для здобуття трофеїв. Широке браконьєрство тривало навіть після того, як таке полювання стало незаконним і тигр отримав правову охорону. Зараз тигри  є зникаючим видом, більшість тигрів живуть у неволі. Колись вважали, що на тигрів важче полювати, ніж на левів, через їх звичку жити поодинці в щільному покриві і не так часто затверджувати свою присутність гучним ревом.

В Індії проживають 75% загальної кількості тигрів на Землі. Хоча полювання та втрата середовища існування тварин всього за 100 років  зменшили їх популяцію в Індії з 40 000 до менше 180! Тож країна почала вживати певні заходи, щоб зберегти своє національне надбання. Країна веде ретельний підрахунок  кількості диких тигрів кожні чотири роки. Отримана статистика показала зростання з 1411 в 2006 році до 2226 особин в 2014 р. Але до 40000 ще дуже далеко.

Полювання на тигрів велося в Індії протягом століть. Але основне знищення тигрів відбулось за часів британської колонізації. Більша кількість мисливців, потужні зброя і "філософія" британських офіцерів призвели до катастрофічного винищення цих хижаків.

У передмові до роману Манохара Малгонкара «Далекий барабан» викладено Полковий кодекс старого полку індійської армії, до якого дослухалися офіцери полку. Він починається зі слів: «Перш за все, ми завжди добиваємо власних тигрів. Завжди».

У перші роки 20 століття імператорський російський уряд розпочав план колонізації середньоазіатських земель, заселених каспійським тигром. Російська місцева влада активно працювала над знищенням тигрів під час величезної програми меліорації земель у таких районах, як річки Сир-Дарія та Аму-Дарія та Аральське море. Російській армії було доручено знищити всіх тигрів, знайдених в районі Каспійського моря. Цей проект був дуже ефективним. Як тільки знищення каспійського тигра було майже завершеним, фермери зайняли землі, на яких жили тварини, розчищаючи ліси та висаджуючи культури. Через інтенсивне полювання та вирубування лісів каспійський тигр відступив спочатку з низин до лісистих масивів, потім до боліт навколо деяких більших річок і, нарешті, глибше в гори, поки майж'е не вимер. Останній оплот каспійського тигра в колишньому Радянському Союзі був у районі Тигрова Балка, в Таджикистані. Хоча тигрів, як повідомлялося, знаходили тут до середини 1950-х років, надійність цих тверджень невідома.

У перші роки громадянської війни в Росії і Червона  і Біла армії, що базувались у Владивостоці, майже знищила місцевих сибірських тигрів. У 20-х роках комуністи жорстоко переслідували тигрів, вони могли вбити до восьми чи десяти одиниць за одну прогулянку. Легальне полювання на тигра в Радянському Союзі тривало аж до 1947 року, а потім стало офіційно заборонено.

У 1959 році під час Великого стрибка КНР Мао Цзедун оголосив південнокитайських тигрів ворогами людини і почав організовувати та заохочувати кампанії з їх викорінення. На початку 1960-х популяція китайських тигрів була зменшена до трохи більше 1000 тварин. Через десять років їх ареал зменшився до трьох регіонів на півдні Китаю, два з яких були розташовані в провінції Цзянсі.

Зникненню тигрів сприяло і використання частин тварин в традиційній китайській медицині. Ось тільки деякі приклади використання тигрів у традиційній китайській медицині, які не мають жодного наукового підтвердження:

Хвіст тигра іноді подрібнюють і змішують з милом, щоб створити мазь для лікування раку шкіри.

Кістки, знайдені на кінчику хвоста тигра відганяють нечисту силу.

Подрібнені кістки тигра, додані до вина, слугували загальним тонізуючим засобом для Тайваню.

Ніжки тигра, занурені в пальмову олію та підвішені перед дверима, зменшують ймовірність потрапляння злих духів.

Шкіра тигра виліковує гарячку, спричинену привидами. Щоб ефективно використовувати його, користувач повинен сидіти на шкірі тигра, але обережно. Якщо надто багато часу витрачається на шкіру тигра, легенда говорить, що користувач стане тигром.


Бенгальський тигр

Додавання меду до каменів у жовчному міхурі та нанесення цієї субстанції на руки та ноги ефективно лікує нариви .

Спалене волосся тигра може прогнати сороконіжок .

Змішування мозку тигра з олією і втирання суміші на тілі — це ліки від лінощів та вугрів .

Згортання очних яблук у таблетки — це засіб від судом .

Вуса використовуються для лікування зубного болю.

Хтось нібито має сміливість і буде захищений від раптового переляку, одягнувши кігть тигра як прикрасу або несучи його в кишені.

Силу, хитрість і сміливість нібито можна отримати, споживши серце тигра.

Плаваючі ребра тигра вважаються оберегом удачі.

Кажуть, що пеніс тигра є афродизіаком.

Дрібні кістки на ногах тигра, прив'язані до зап'ястя у дитини, вважаються надійним ліками від судом.

Які бувають тигри?

Бенгальський тигр — найпоширеніший підвид тигра, який складає приблизно 80 % всієї популяції тигрів, і зустрічається в Бангладеш, Бутані, М'янмі, Непалі та Індії . У цих країнах на нього полювали століттями.

Каспійський тигр - практично знищенний.

Південно-Китайський - майже знищенний.

Малайський вид тигра налічує в дикій природі від 600 до 800 особин.

Тигр Балі вже вимер через полювання. Це був найменший з сімейства їйтигрових з приблизною вагою 90–100 кг у самців та 65–80 кг у самок.

Сибірські тигри дуже рідко доживають до старості, оскільки їх вбивають до цього віку.

Амурські тигри втратили більшу частину свого ареалу в Сибіру та Китаї і вимерли в дикій природі в Кореї і Монголії.

Для збереження диких тигрів як виду в навколишньому середовищі необхідно вирішити кілька загроз — втрату середовища існування тигрів, зменшити   використання частин тварин  та заборонити пряме полювання на тигрів.

Тигри спаровуються і розмножуються в тих самих районах, де вони народилися, тому збереження природної рослинності та деревного покриву є важливим.

Ось далеко не все про одну з найбільших кішок. Про життя бенгальського Тигру можна дізнатись більше з фільмів "Тайни дикої природи Індії. Бенгальський тигр" -https://youtu.be/84gvPdRv6NU

"Тигри. Документальний фільм" https://youtu.be/y4sC1C1ZVPw

Тегі  тигр, каспійський тигр, бенгальський тигр, амурський тигр, еколекторій "Природа та ми", центральна міська бібліотека м. Бахмут

Категорія: Оголошення | Переглядів: 111 | Додав: AdministratoR | Теги: Управління культури Бахмутської міс, центральна міська бібліотека, Бахмутська ТГ | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]