12:12
Двигун промисловості (до Дня працівників металургійної та гірничодобувної промисловості)

16 липня 2023р. в Україні відзначають День працівників "найгарячішої" та "найважчої" професій - День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості.

Взагалі День металурга відзначається з 1957р. В незалежній Україні це свято набуло більш широкого формулювання - День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості. Це не дивно, адже гірничодобувна промисловість нерозривно пов’язана з металургійною. Металургійна діяльність полягає у видобутку металів з руд, гірнича – у видобуванні корисних копалин з надр Землі. Тому і свято у них одне. І святкується воно у третю неділю липня. В цьому році це 16 липня.

Тож вітаємо всіх працівників цих двох галузей виробництва, без яких просто неможливе наше сучасне життя.

Металургію недаремно називають двигуном промисловості. Бо промисловість і у XXI столітті не обходиться без металу. Уявіть на хвилину, що в світі припинилося виробництво металу. І як людство буде жити? Важко сказати, адже виробами з різних видів металів ми користуємось щомиті. Так, зараз з'явилося багато нових матеріалів, які з успіхом замінюють залізо та інші метали. Але без металу неможливо виробництво цих матеріалів! Замкнуте коло, яке ще раз підтверджує, що без металу людство зараз нічого не зможе виробити. Навіть город посадити без металевої лопати та сапи неможливо.

Саме нашим сталеварам та гірникам ми зобов’язані безліччю прогресивних досягнень в області не тільки економіки, а й в багатій культурній спадщині. Металургійний комплекс об’єднав в собі всі кращі традиції кооперації і взаємодії різних трудових колективів.

Металургійна галузь вважається однією з найдавніших – перші металурги з’явились ще 6 тисяч років до н.е. За свідченням дослідників і деяких археологічних знахідок, можна з упевненістю стверджувати, що перші металурги в Європі з’явилися ще десь близько 5000 років до Різдва Христового. Не дивно, що людина звернула увагу на вельми зручні властивості металів набагато раніше, але до сучасного розуміння його використання людство прийшло не відразу.

Україна має потужну мінерально-сировинну базу та належить до групи найбільших мінерально-сировинних країн світу. На її території виявлено понад 20 тис. родовищ та рудних проявів, 114 видів корисних копалин, з яких 7835 родовищ, 96 видів корисних копалин мають промислове значення та враховуються Державним балансом запасів. За своїм мінерально-ресурсним потенціалом рідкісних металів Україна посідає перше місце в Європі.

В країни добуваються уран, титан, цирконій, германій, графіт, нікель, золото, скандій і гафній. Знайдено та вивчено родовища таких нетрадиційних для України копалин, як берилій, ніобій, тантал, рідкісні земельні метали, мідь, свинець, цинк та молібден. Є потужна мінеральна база титану, а запаси ільменітових руд за сумарними ресурсами перевищують світові запаси ільменіту.

Також Україна є одним з найбільших виробників сталі на планеті. Ще у 2016р. Україна входила в першу десятку виробників металу. Пізніше через війну на Донбасі вона дещо втратили свої позиції. Сьогодні внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну, знищення найбільших металургійних підприємств в Маріуполі, Бахмуті,  металургійна галузь переживає значну кризу. Україна сьогодні знаходиться на 25 місці у світовому рейтингу Worldsteel. Але в 2023р. обсяги виробництва різних видів металів та сталі почали збільшуватись.

Найбільші металургійні регіони України – Придніпров’є, Приазов’є, Донбас, Запоріжжя.    У Дніпрі розташований Металургійний музей, який побудували у 1985 році.

Металургійна галузь має в собі дві великих галузі - чорну та кольорову металургію, які також поділяються на виробництво конкретних металів - мідну промисловість, алюмінієву, титанову тощо.

Місто Бахмут має свої традиції святкування Дня металурга, адже саме в Бахмуті розташований флагман мідної промисловості - приватне акціонерне товариство «ЗАВОД ПО ОБРОБЦІ КОЛЬОРОВИХ МЕТАЛІВ».

Завод  був заснований у 1954р і цього року підприємству виповнюється 69 років.

За свою історію завод кілька разів змінював назву, але залишався найбільшим підприємством кольорової металургії України та одним з найбільших виробників кольорового прокату в країнах СНД та далекого зарубіжжя. Завод випускав понад 1000 типорозмірів виробів із 100 марок металів на основі міді, нікелю, цинку.

ПРАТ «ЗОКМ» - єдиний в Україні виробник плоского та круглого прокату з міді та її сплавів. Виробничі потужності заводу дозволяли випускати мідний, латунний, мідно-нікелевий прокат та напівфабрикати.

На превеликий жаль, сьогодні підприємство внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну зруйновано, як і саме місто Бахмут. Але ми віримо, що і завод, і місто, як той птах Фенікс, піднімуться з попелу, відбудуються і знову будуть працювати і жити заради Миру і Народу України.

Ще раз вітаємо зі святом металургів і працівників  гірничодобувної промисловості! Миру, перемоги, здоров'я та щастя!

Учням та всім, хто хоче більше дізнатися про металургію, радимо переглянути наступні пізнавальні фільми:

https://www.facebook.com/watch/?v=1767575463296196 Гордість України: металурги

https://www.youtube.com/watch?v=fbA5SYqApqQ – Географія. 9 кл. Урок 19. Чорна металургія України

https://www.youtube.com/watch?v=lTaBESpD6I8   Географія. 9 кл. Урок 20. Кольорова металургія України

https://www.youtube.com/watch?v=WCJSdp6lhZo   Виробництво сталі, чавуну, прокату. | Як видобувають залізну руду? Як виготовляють сталь, чавун, прокат? Як працює доменна піч? Що таке коксова батарея? Чи дійсно забруднює навколишнє середовище металургійний завод? Про все це у фільмі.

 

Детальніше про сучасне становище металургійної галузі можна прочитати тут:

http://surl.li/jauvy

https://businessviews.com.ua/ru/economy/id/fakti-pro-metalurgiju-ukrajini-2214/

https://investory.news/ukrainska-metalurgiya-prodovzhuye-skorochuvati-obsyagi-virobnictva/

https://gmk.center/ua/news/ukrainski-metalurgi-v-berezni-zbilshili-vipusk-prokatu-na-29-9-m-m/

Категорія: Оголошення | Переглядів: 169 | Додав: AdministratoR | Теги: центральна міська бібліотека, Управління культури Бахмутської міс, Бахмутська ТГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]