09:51
Різнобарв'я мов Бахмуту: до Міжнародного дня рідної мови

Бахмут завжди був багатонаціональним містом. Тут жили українці, руські за походженням, евреї, роми (цигани), греки, білоруси, вірмени, литовці, латиши, азербайджанці, дагестанці, грузини, негри, за походженням поляки, німці, навіть ассирійці та ін.

В різні часи за різних обставин вони самі або їх діди - прадіди опинились в Бахмуті. Але кожен з мешканців своєю працею, вмінням, життям нарешті, впливав та привносив щось своє у розвиток та будівництво міста.

Свого часу в місті діяли польське, грецьке, німецьке та білоруське товариства, еврейський фонд Хесед-Зікарон. Польський клуб та клуб з вивчення німецької мови працювали в центральній бібліотеці.

Публічні бібліотеки Бахмуту проводили значну роботу з підтримки та розвитку мов різних народів.

На жаль, сьогодні бібліотеки Бахмуту не мають змоги проводити  заходи в своїх приміщеннях. Тому ми хочемо просто згадати, як все було в мирному житті, поділитися своїм досвідом роботи.

Так, в 2017р. в центральній бібліотеці була проведена мовна акварель "Велика, щедра і прекрасна рідна мова".

Учасники заходу своїми виступами, як художники пензлем, писали велике полотно, додаючи різні кольори своїх рідних мов - української, німецької, французької, японської, арабської та туркменської

В 2018р. було проведено свято "Її величність мова", під час якого вдало поєднались слайд-шоу на екрані з ланцюжком живої мови різних народів, а саме  української, французької, німецької у виконанні студентів Бахмутського коледжу транспортної інфраструктури,  арабської та киргизької мови від їх носіїв - студентів Горлівського інституту іноземних мов, і навіть китайської від завзятих поліглотів Бахмуту.

Цікавим відкриттям стало виконання Шевченківського "Заповіту" англійською та грецькою мовами. 

В 2020р. бібліотека - філіал №2  провела для школярів мовну мозаїку «Слово наше рідне – слово українське». Дітей вчили, як користуватись словниками української мови, щоб виконати завдання «Виправити помилки», провели гру «Збери слово», шаради «Скласти слово». Закінчився захід бліц – вікторини на знання української мови. 

З зовсім маленькими читачами активно працювала міська бібліотека для дітей. В лютому 2020р. дошкільнята з дитячого садку здійснили цілу «Подорож у країну рідної мови» з ляльковою виставою, загадками, вікторинами про українську мову.

Під час таких заходів учасників завжди об'єднувало почуття поваги до мовної культури кожного народу, що є ключем до збереження миру.

Тож плекайте свої рідні мови, не забувайте мови своїх пращурів. І, звичайно, якої  б національності ви не були, володійте мовою держави, яка стала для вас батьківщиною, - українською. А ми, бібліотекарі Бахмуту, вам в цьому будемо допомогати. Зараз онлайн, а коли відновимо роботу у рідному місті, то в наших бібліотеках.

Зі святом, з Днем рідної мови!

Категорія: Оголошення | Переглядів: 147 | Додав: AdministratoR | Теги: центральна міська бібліотека, мовна мозаїка, мовна акварель, день рідної мови, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]