08:13
До Дня дарування книг!

14 лютого світова спільнота відзначає Міжнародний день дарування книги. Це свято з’явилося у 2012 році та покликане об’єднати всіх, хто любить книги.

Цього дня прийнято дарувати книги один одному, насамперед дітям, молоді, прищеплювати цим любов до читання, а також тим, чиї можливості доступу до читання книг обмежені. Можливо, подарована книга надасть відповіді на питання тому, кого вони хвилюють, для інших – стане джерелом натхнення, яскравих вражень та емоцій.

Давайте разом робити світ бібліотекою! Як? Ми Вам зараз розкажемо. Придбали Ви книгу, почитали, ще раз почитали, а потім замість того ,щоб вона запилювалася на поличці, подаруйте комусь або віднесіть і залиште її у громадському місці (парк, кафе, поїзд, станція метро) для того, щоб хтось інший, випадково зміг цю книгу знайти та прочитати. Наприклад, в місті Кам’янець-Подільському можна побачити в кав’ярнях багато книжечок на підвіконнях, поличках, які безкоштовно можна почитати за чашкою кави. Цей процес називається – Буккросинг (англ. Bookcrossing — «перехід книжок»), хобі та громадський рух, що діє за принципом соціальних мереж. Буккросинг — це процес звільнення книг. Спостереження за «подорожжю» книги здійснюється через спеціальні сайти в Інтернеті. Аналогія — орнітологічна практика окільцьовування птахів, щоб відстежити їх переміщення. В українському перекладі, рух буде мати назву книгообіг.

Ідею буккросингу запропонував спеціаліст з інтернет-технологій Рон Гонбекер у травні 2002 року. Для початку він залишив 20 книг з пояснювальними написами в холі свого готелю. Через півроку на його сайті було близько 300 активних користувачів, які «відпускали» книги і приводили нових учасників. На листопад 2014 року, на міжнародному сайті зареєстровано більш як 13 мільйонів книг.

У липні 2007 року Сінгапур став першою офіційною буккросинговою країною у світі. Ініціативу запустили спільно з Національною бібліотекою Сінгапуру, і 2000 місць по всій країні були призначені «гарячими точками», як офіційні зони буккросингу. 2008 року буккросинг впровадили в Абу-Дабі, як частину спільної діяльності з керівництвом Абу-Дабі з культури та спадщини. 2010 року буккросингові зони відкрито в Сербії. 2014 рік, вуличні публічні буккроссингові безпечні полиці нарешті з'явилися і в Україні, у містах Львів, Київ, Хмельницький. Сподіваємось, Україна теж колись стане буккросінговою країною, як Сінгапур!

Категорія: Оголошення | Переглядів: 124 | Додав: AdministratoR | Теги: Книги, BookCROSSing, Bahmut, Бахмут | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]