08:55
До 150-річчя від дня народження Гаррі Гудіні

Гаррі Гудіні (справжнє ім’я Еріх Вайс) – американський фокусник та ілюзіоніст. Відповідно до свідоцтва про народження, знайденого після його смерті, Гудіні народився в Будапешті в сім’ї угорських євреїв, хоча сам Гудіні стверджував, що місцем його народження є американський штат Вісконсин. Бабуся Гудіні із равинської сім'ї Вайс народилася та проживала в селі Йовря (тепер Сторожниця, Закарпатська область України). Його батьки емігрували до США 3 липня 1878 року, коли йому було чотири роки.

Гаррі Гудіні почав робити трюки, коли йому було лише 10 років. Природа нагородила Еріка веселою вдачею і допитливим розумом. Як і кожній дитині, йому було надзвичайно цікаво, що ж знаходиться всередині кожної іграшки. Пізніше він почав розбирати і збирати настінні годинники. Найцікавіше те, що після цього вони працювали! Трохи пізніше Ерік майже цілими днями просиджував із замками, стрічками, картами, мотузками і монетами, вивчаючи і придумуючи всілякі фокуси. У 1892 році він прийняв псевдонім Гудіні на честь французького ілюзіоніста Жана Ежена Роберта-Гудена.

Спочатку він гастролював по США зі своїм братом.

Першим трюком, який приніс Гудіні неймовірну славу, був виступ "Метаморфоза". Асистенткою під час виконання була його дружина. Під час трюку асистентка зачиняла Гудіні в скрині, сама ставала зверху на неї, піднімала перед собою завісу, а за лічені секунди на її місці з’являвся сам фокусник. Публіка шаленіла від цього видовища. 

Наступний свій трюк Гудіні придумав абсолютно випадково, коли його друг, який був поліцейським, одягнув на нього кайданки, задля жарту. Гаррі був неймовірно пластичним, тож йому вдалося від них звільнитися. Так він почав показувати фокус із наручниками публіці, щоразу ускладнюючи собі завдання. Його обвішували ланцюгами, які важили інколи 60 кілограмів, і щоб від цього всього звільнитися Гудіні вистачало всього декілька хвилин.

Гудіні настільки був захоплений відчуттям слави, що вирішив ще більше ускладнити трюк із визволенням. Наступного разу його опустили в ящику закритому замками у водойму. Вода швидко наповнювала скриню, тож часу в Гудіні було обмаль. Тоді він не на жарт злякався за своє життя. Йому вдалося вчасно звільнитися. Гаррі був наляканий, проте навіть не думав зупинятися на досягненнях і повторював подібні трюки знову і знову. Бажання слави було сильнішим, ніж страх перед смертю.

Багато трюків великого фокусника, навіть постановочних, були дійсно небезпечними для життя. З віком Гаррі Гудіні втратив спритність і рухливість, і виступи стали даватися йому складніше. Він неодноразово потрапляв до лікарні з різними травмами навіть після успішного виконання трюків.

У 1910 році він розпочав зніматися у кіно.

Відомо, що ілюзіоніст потоваришував з президентом США Теодором Рузвельтом. Також ходять чутки про його зв’язки зі спецслужбами. Крім того, він серйозно зацікавився авіацією і здійснив перший в історії політ над Австралією.

Незважаючи на те, що у біографії Гаррі Гудіні він зазвичай іменується фокусником, нітрохи не меншу славу йому принесли викриття різноманітних шарлатанів. Зокрема, він у супроводі переодягнених у цивільний одяг співробітників поліції відвідував спіритичні сеанси, щоб вивести на «чисту воду» всіх тих, хто заробляв гроші за допомогою нібито сеансів зв’язку з померлими.

Гаррі був першим майстром ілюзії, який мав своє власне шоу на Бродвеї. Воно так і називалося – "Гудіні" – і мало неймовірний успіх.

 Він розважав публіку своїми трюками до 52 років. Смерть, якої він так боявся, зустріла його 31 жовтня 1926 року. А помер великий Гудіні по–дурному. Під час гастролей у Монреалі до нього в гримерку зайшли двоє студентів. Запитавши, чи справді великий маг може витримати будь–який удар у живіт, один із хлопців без попередження вдарив Гудіні кулаком. Гаррі справді вмів відповідно напружувати м’язи, однак для цього йому треба було приготуватися.

Неочікуваний удар призвів до розриву апендициту і гострого перитоніту. Незважаючи на це, Гудіні відіграв ще дві вистави, а потім, всупереч прогнозам лікарів, замість кількох годин прожив іще сім днів. І визнав, що стомився.

Заповіт Гудіні називають його останнім фокусом. У день його 100-ліття заповітний конверт, в якому майстер обіцяв розкрити таємниці, привселюдно відкрили, але в конверті лежав лише стос чистого паперу, а на кожному листку був видрукуваний єдиний напис – "Майстер Гудіні".

Мрія всього життя Гудіні здійснилася – його ім’я відоме усім й до нашого часу, а секретів ніхто так і не розкрив, існують лише певні здогадки щодо виконання надскладних трюків.

Про це можна прочитати за посиланням:

https://ukr.media/world/414392/

 

НАЙВІДОМІШІ ТРЮКИ ГУДІНІ:

Бідон

Фокусник залазив у великий бідон, по вінця заповнений водою. Кришку закривали й замикали на кілька замків, інколи — принесених недовірливими глядачами. Бідон затуляли ширмою, а незабаром мокрий Гудіні поставав перед публікою — поруч із замкненим бідоном.

Китайська водяна камера тортур

Гудіні, чиї ступні були міцно зафіксовані у спеціальних колодках, догори ногами опускали в заповнений водою прозорий куб. Далі, як і у випадку з бідоном, — ширма і звільнення.

Секрет цього фокуса не розгаданий і досі.

Звільнення із замкненої залізної скрині

Очевидно, що всі скрині, які використовував Гудіні під час розквіту кар’єри, були без подвійних стінок, — їх надто ретельно перевіряли.

Можливо, секрет у гвинтах, якими кріпилося віко, — фокусник міг висунути їх зсередини.

Звільнення з тюремних камер

Жодні замки для Гудіні не становили перепон. Імовірно, роздягнений догола ілюзіоніст ковтав відмичку, прив’язуючи її за нитку до зуба, а потім витягував назовні й відмикав нею замки.

Звільнення з наручників і гамівних сорочок

Невисокий, кремезний, клишоногий, але неймовірно пластичний і гнучкий Гудіні міг змінювати розташування своїх кісток, вивертати суглоби, зменшувати й роздувати м’язи тощо. Припускають, що саме так він вивільнявся.

Цей чоловік впродовж усього свого життя свідомо наражав себе на смертельну небезпеку. І хоч насправді він дуже боявся смерті, та більше за все його лякав той факт, що його ім’я колись можуть забути. Найбільший страх так і не здійснився. Він і до сьогодні залишається найвідомішим американським ілюзіоністом та фокусником

Категорія: Оголошення | Переглядів: 27 | Додав: AdministratoR | Теги: #Центральна_міська_бібліотека, #Бахмутська_ТГ, #Бахмут_Жива_бібліотека, #Управління_культури_Бахмутської_мі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]