17:33
Депортація кримськотатарського народу в літературі та мистецтві

Геноцид кримськотатарського народу в 1944 році залишив відбиток не тільки на сторінках історії, а й в серцях діячів митців, які своїми роботами нагадують про трагедію і закликають не повторити її знову.

Книга "Дрімленд"

У 2008 році британська журналістка Лілі Гайд, що живе в Україні, опублікувала роман під назвою «Дрімленд», дійові особи якого — кримськотатарські сім'ї, що повертаються на батьківщину в 1990-х роках. Історія розповідається через погляд 12-річної дівчинки, яка переїжджає в зруйноване село з батьками, братом, і дідусем з Узбекистану. Дідусь розповідає їй історію про героїв і жертв серед кримських татар.

Читати книгу англійською можна тут - http://archive.org/details/dreamland0000hyde/mode/1up

Фільм "Хайтарма"

"Хайтарма" - художній фільм Ахтема Сеїтаблаєва заснований на реальних подіях. За сюжетом героїчний кримськотатарський льотчик Амет-Хан Султан повертається у відпустку, щоб провідати батьків у Алупці. Час його прибуття припадає на 18 травня 1944 року, коли НКВД починає насильницьку депортацію кримських татар. Герой-льотчик, не в змозі протистояти Сталінському режиму, й не може врятувати власний народ.

Детальніше про режисера дивись тут

https://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D1%96%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%94%D0%B2_%D0%90%D1%85%D1%82%D0%B5%D0%BC_%D0%A8%D0%B5%D0%B2%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

Про фільм читати тут https://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0_(%D1%84%D1%96%D0%BB%D1%8C%D0%BC)

Дивитись фільм за посиланням https://youtu.be/S3xE_nq7iAw

Фільм «Чужа молитва»

Фільм "Чужа молитва" - міжнародна назва «87 Children», робоча назва «Її серце» — копродукційний історико-драматичний фільм режисера Ахтема Сеітаблаєва. Прем'єра стрічки в Україні відбулася 18 травня 2017 року. Фільм розповідає про молоду кримськотатарську дівчину Саїде Аріфову, яка під час війни врятувала 87 єврейських вихованців дитячого будинку від нацистів, назвавши їх татарами, а тоді ще раз від комуністів, назвавши дітей євреями, а не татарами; а сама 1944-ого після зайняття Криму радянськими військами разом з усіма кримськими татарами була депортована до Середньої Азії.

Проте ця історія не підтверджується Яд Вашем - Меморіальним комплексом історії Холокоста.

Переглянути фільм можна тут https://youtu.be/peeVt5RXOtc

"Унтума (крим. - пам'ятай)

Серія картин художника Рустема Емінова, які ілюструють насильницьку депортацію кримських татар.

Детальніше про художника та його картини дивіться тут https://http://m.tamirlar.com/ru/eminov/

Інсталяція "Вигнання"

Інсталяція львівського художника Влодко Кауфманна з використанням руберойду ("символ" самозахоплень і самоповернень в Криму), картинами і квітами в горщиках, виривання яких - відсилання до насильницької депортації.

Влодко (Володимир) Кауфман (нар. 2 березня 1957, Караганда, Казахстан) — український художник німецького походження, живописець, графік, перформер. Автор багатьох мистецьких проєктів та учасник персональних і групових виставок.

З біографією художника можна ознайомитись тут https://http://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%BE_%D0%9A%D0%B0%D1%83%D1%84%D0%BC%D0%B0%D0%BD

Детальніше про проект дивитись тут https://http://photo-lviv.in.ua/lviv-ian-zaproshuiut-na-vidkryttia-proektu-suchasnoho-mystetstva-surgun/

Пісня "1944" Шлях додому

Українська співачка кримськотатарського та вірменського походження Джамала в своїй творчості неодноразово звертається до теми переселення кримських татар. Всі її прадіди по батьківській лінії були репресовані НКВД.

Пісня «1944» в її виконанні здобула перше місце для України на конкурсі «Євробачення-2016». Вона присвячена трагічним подіям депортації кримськотатарського народу. Джамала, яка сама народилася в засланні в Киргизстані, присвятила пісню своїй депортованій прабабусі. Вона стала першою кримською татаркою, яка виступила на «Євробаченні», і перемогла на ньому, представляючи Україну.

Переглянути відеоролик пісні можна тут http://youtube.com/watch?v=wNECV2h-y58

$IMAGE5$

Фільм «Боротьба за Батьківщину: кримські татари»

У 2015 році американський мультимедійний журналіст  Крістіна Пашин (Christina Paschyn)  випустила документальний фільм «Боротьба за Батьківщину: кримські татари («A Struggle for Home: The Crimean Tatars»)»  в рамках українсько-катарського спільного виробництва. Вона зображує історію кримських татар з 1783 до 2014 року, з особливим акцентом на масовій депортації 1944 року.

Фільм  був показаний на 11-му Міжнародному фестивалі документального кіно Аль-Джазіри «Horizons».

Фільм "Свідки геноциду 1944 року"

Команда Кримськотатарського Ресурсного Центру зняла  повнометражний документальний фільм "Свідки геноциду 1944-го року", присвячений розслідуванню та визнанню депортації кримськотатарського народу актом геноциду.

Фільм можна переглянути тут https://youtu.be/XYZEalnAXs8

Фільм «1944. Крим. Депортація»

У 2019 році режисери Фатіма Осман та Юнус Паша зняли документальний фільм «1944», присвячений депортації кримських татар із Криму. У фільмі історію депортації розповідають люди, які її пережили: вони діляться своїми спогадами про депортацію та перші роки заслання, коли люди гинули десятками тисяч від хвороб та жахливих умов.

Фільм "1944. Крим. Депортація" розповідає про те, як 18 травня 1944 року близько 5 ранку в будинок кожного кримського татарина постукали. Чоловіки в цей час були ще на фронті, в Криму залишалися жінки, люди похилого віку і діти. Їх вивели з будинків, повантажили в товарні вагони, призначені для перевезення худоби, і вивантажили в Середній Азії і на Уралі.

Фільм - це 45 хвилин перебування в шкурі тих, кого хотіли винищити. Це спосіб через кіно донести невтамований плач за безневинно вмерлими. Фільм знятий з нагоди 75-х роковин депортації кримських татар з історичної Батьківщини.

Детальніше про фільм читати тут https://detector.media/kritika/article/167422/2019-05-20-pamyat-pro-krym-tak-prosto-ne-sterty/

Переглянути трейлер фільму можна тут https://ua.krymr.com/a/video-kino-pro-deportaciyu-krymskyh-tatar/29974173.html

Фільм "Самоповернення в Крим"

Через що пройшли кримські татари, повертаючись у Крим після десятиліть депортації наприкінці 1980-х років, дивіться у фільмі "Самоповернення в Крим" за посиланням https://youtu.be/jxR5qyQLE4M

Книга " Відображення"

2018 року учасниця подій депортації, кримськотатарська активістка, письменниця Нуріє Біязова видала автобіографічну книгу під назвою «Відображення».

"Це історичний матеріал на основі особистих спогадів. Текст спочатку вийшов у газеті, а цього року видана книга. Мені хочеться, щоб нащадки знали про всі випробування, що випали на долю кримських татар у вигнанні, щоб пам'ятали про поневіряння й жертви, яких зазнав наш народ унаслідок депортації".

Того ж року у віці 90 років Нуріє Біязова пішла з життя.

«Страшне, жахливе, невиправне»: старі міфи та нові свідчення про депортацію кримських татар

Детальніше про події депортації читайте тут, не пожалкуєте. https://http://ua.krymr.com/a/deportatsia-krymskykh-tatar-henotsyd-stari-mify-i-novi-svidchennia/31262472.html

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 137 | Додав: AdministratoR | Теги: література, кримські татари, центральна бібліотека Бахмут, кіно, депортація кримських татар | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]