12:11
День святих першоверховних апостолів Петра і Павла

День святих першоверховних апостолів Петра і Павла (в народі просто день Петра і Павла) – свято, яке відзначається 12 липня за новим стилем. Він названий на честь апостолів Петра і Павла, які проповідували християнство по всьому світу.

У народі у свята святих первоверховних апостолів Петра і Павла було багато назв: Петро-Павло, Петрик, Петра і Павла, Зелений покіс, Червоне літо, Петра-рибалки, Петрів день, Петрівка та багато інших.

На Русі 12 липня вважалося святом рибалок, адже до покликання на апостольське служіння Петро був ловцем риби. На Петрів день закінчувався весняний і починався річний рибальський сезон. У деяких областях 12 липня збирали гроші на велику воскову свічку – «Петру-рибалці на мирську свічку». Свічку ставили в храмі перед образом апостола.

Напередодні свята сільська молодь йшла в поле, гуляла там всю ніч, «чатуючи сонечко», і зустрічала світанок. Як вважалося в народі, сонце в день Петра і Павла було особливим: грало різними кольорами, переливалося, як веселка.

Петро — перший з апостолів, хто визнав Ісуса Христа месією. Він очолив спільноту християн після Ісуса і лишив 2 послання Христовим послідовникам. Павло — колишній гонитель християн, який розкаявся та став палким проповідником християнства. Він написав 13 послань різним церквам і багато подорожував, поширюючи вчення Христа. Обоє були страчені за свої переконання: Петра розіп'яли на хресті, а Павла обезголовили. Проте завдяки їм християнство продовжило поширюватися й тому Петро і Павло уособлюють неперервну Церкву.

Категорія: Оголошення | Переглядів: 90 | Додав: AdministratoR | Теги: центральна міська бібліотека, Управління культури Бахмутської міс, Бахмутська ТГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]