08:29
День пам’яті українців, які рятували євреїв

14 травня Україна відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

14 травня – це день, коли в 1948 році була проголошена незалежність Ізраїлю як єврейської держави. Пам'ятну дату в 2021 році запровадила Верховна Рада України своєю постановою.

За даними ізраїльського національного меморіалу Катастрофи і Героїзму «Яд Вашем», в Україні таких людей 2673. Ці люди удостоєні Державою Ізраїль звання Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту, тобто нацистської політики знищення, а їхні імена викарбовують у меморіальному комплексі «Яд Вашем» у Єрусалимі.

Ризикуючи власним життям і часто життям своїх родин вони рятували приречених на смерть. Водночас дуже багато рятівників досі залишаються невідомими. 

 Україна займає четверте місце за кількістю Праведників, попереду лише Польща, Нідерланди та Франція. Загалом Праведники народів світу походять більш ніж із 50 країн.

Глибока шана всім героям – знаним і незнаним, з минулого та сьогодення, хто мали силу духу чинити опір злочинам і рятувати тих, хто поруч.

Ми пам’ятаємо!

Категорія: Оголошення | Переглядів: 120 | Додав: AdministratoR | Теги: день пам’яті українців, Управління культури Бахмутської міс, Бахмутська ТГ, які рятували євреїв, Управління культури Бахмутської міс, Бахмутська міська бібліотека, центральна міська бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]