13:38
Цікаві факти про музеї (до Всесвітнього дня музеїв)

18 травня в календарі - дуже насичений день. В 2023р. 18 травня відзначають День вишиванки. Також 18 травня є Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

А ще 18 травня  - Міжнародний день музеїв.

Центральна міська бібліотека вітає всіх працівників музеїв, любителів старовини, колекціонерів з цим святом. Саме музеї дозволяють нам зберігати минуле, як через фізичні артефакти, так і через нематеріальну спадщину.

Кілька цікавих фактів про музеї та музейну справу.

1. Чи знаєте ви, що  найстаріша публічна колекція мистецтв в світі - Капітолійський Музей (Capitoline Museums) почав свою роботу в 1471 році, коли папа Сикст IV пожертвував ряд важливих для народу Рима древніх скульптур?

2. Музей Ватикану (Vatican Museums), другий найстаріший у світі музей,  почав свою історію з моменту першої публічної виставки, котра складалася так само з представлених публіці колекції скульптур, збирання якої було ініційовано Папою Юлієм II ще в 1506 році.

3. Британський музей (British Museum) вперше був відкритий для публіки 15 січня 1759 року.

4. Тема Міжнародного Дня Музеїв у 2023 році - «Музеї — стійкість і добробут» (Museums, Sustainability and Wellbeing).

5. Перші збірки унікальних та рідкісних речей  на територіях, які пізніше стануть територіями України, почали з'являтися ще у добу Давньої Русі.

6. Одними з перших музеїв в Україні вважають кабінети рідкостей при Чорноморському гідрографічному депо в м. Миколаєві (1803) та при Харківському університеті (1807).

7. В ХІХ столітті музеї створюються при закладах освіти, серед яких  університети — Київський, Харківський, Львівський тощо.

8. Найбагатшим приватним музейним закладом в Україні до приходу радянської влади був Музей мистецтв Ханенків.

9. Найбільшим музеєм України вважається Національний музей народної архітектури та побуту України (Пирогів). Його площа складає 130 га – найбільший скансен Європи. Крім того,  можна стверджувати, що за сумісництвом території та внутрішніх площ, Нацмузей у Пирогові впевнено входить до десятки найбільших музеїв світу!

10. Найменшим серед офіційно зареєстрованих музеїв в Україні є Музей плакату України при журналі “Музеї України”. Його зал має лише 15 кв. метрів, експозиція нараховує всього 82 експонати (плакати).

Цей музей - кімната в музеї Тернопільської садиби на території Нацмузею у Пирогові, що цілеспрямовано споруджувалася як окремий музей!

До речі, Музей плакату встиг здобути славу Фронтового! Майже 100 виставок у Першій-третій лініях оборони зони АТО! Чисельні Музейні експедиції на війну! Арт-директор музею, боєць 92 бригади ЗСУ вважається одним з кращих плакатистів світу!

11. Найменше експонатів у Музеї мікромініатюр М.Сядристого в Лаврі, хоча він не має статусу окремого музею. І ті експонати найменші у світі!

12. Найменшим музеєм в Європі вважається Музей “Баубляй” (Литва). Він створений у стовбурі гігантського дубу.

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 81 | Додав: AdministratoR | Теги: центральна міська бібліотека, Управління культури Бахмутської міс, Бахмутська ТГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]