07:34
Цікаве поруч: примула

Первоцвіт борошнистий

Любителі квітів добре знають таку рослину, як примула. Ця квітка навесні однією з перших радує око своїми квітами вдома, пізніше примули висаджують у відкритий грунт.

А чи знаєте ви, звідки пішли ті квіти, які легенди, повір'я пов'язані з цією рослиною, які назви вона має в різних народів, як вона пов'язана з вереском?

Тож знайомимося. Правда, трохи запізно, але навколо стільки цікавого, що просто не встигаєш все описати.

Отже, примула, а точніше - первоцвіт весняний.

Назва походить від латинського слова prímus («перший») і пояснюється тим, що багато видів первоцвіту цвітуть навесні одними з перших, іноді ще до того, як повністю зійде сніг. Звідси походить і українська назва.

Первоцвіт весняний, або первоцвіт лікарський, або примуа, латиницею - Primula veris L.; Primula officinalis Hill - багаторічна трав'яниста рослина родини первоцвітних 5-30 см заввишки, з косим кореневищем, розеткою прикореневих листків і квітконосними стрілками з вересковоцвітних.

Первоцвіт високий

Росте в Азії та Європі. Культивована в Північній Америці - Канаді та США.

В Україні поширена у лісових і лісостепових районах, частіше на Правобережжі, а також у Криму.

Цю рослину заготовляють як лікарську, райони заготівель — Волинська, Рівненська, Житомирська, Хмельницька, Вінницька, Київська, Полтавська, Чернігівська, Сумська та Харківська області. Запаси сировини поки що значні.

Примула - лікарська, вітамінозна, харчова, медоносна, фарбувальна, декоративна рослина.

В науковій медицині використовують всю рослину - листки, квітки i кореневища з коренями. Листки застосовують як вітамінний засіб для приготування концентратів вітаміну С, які рекомендують для лікування гіпо- і авітамінозів. Корені містять сапоніни, глюкозиди, сліди ефірної олії, вітаміни А і С. Корені застосовують як ефективний відхаркувальний засіб при хворобах дихальних шляхів, особливо при бронхіті, пневмонії, коклюші, астмі і як сечогінний і потогінний засіб при грипі.

Коробочка с насінням

У народній медицині квітки первоцвіту використовують як потогінний засіб при простуді, мігренях, запамороченні голови, безсонні, пропасниці, хворобах серця і туберкульозі легень.

Відвар коренів застосовують при бронхіті, запаленні легень, коклюші, як болезаспокійливий засіб (при болях у суглобах), при хронічних запорах, головних болях, всіх хворобах сечостатевих шляхів і нирок.

Порошок з товчених листків первоцвіту приймають при недостачі вітамінів у організмі, в'ялості, відсутності апетиту, хворобах ясен.

Використовується первоцвіт у гомеопатії, а водні відвари всієї рослини у ветеринарії.

Діаграма квітки примули

У харчуванні молоді листки використовують для приготування супів, борщів, салатів. У деяких країнах Європи культивують як салатну рослину. З квіток первоцвіту шляхом зброджування з цукром або медом готують поживний прохолодний напій.

Як медоносна рослина первоцвіт весняний рано навесні дає підтримуючий взяток. Різні види первоцвіту дають і нектар, але через довгу квіткову трубочку медоносні бджоли збирають його в незначній кількості.

Трава і квітки дають буро-сливкову фарбу.

Цвіте у квітні — травні. Шукати первоцвіт треба у мішаних лісах, на галявинах, серед чагарників. Це тіньовитривала рослина.

З первоцвітом весняним пов'язано багато легенд, прикмет.

Первоцвіт дрібний

Примула вважалась цілющою квіткою Олімпу, ліками від усіх хвороб.

У Європі вона символізує чистоту, молодість і свіжість. Кельти вірили в чудодійну силу примули і вважали її квіткою фей. Їхні жерці-друїди збирали квіти для лікувальних і магічних цілей, а також варили із примул напій кохання.

Стародавні скандинави вважали примули ключами, якими Фрейя, богиня щастя, любові й плодючості, відкривала весну. У легенді розповідається, що Фрейю прикрашало намисто-веселка, і там, де це намисто торкалося землі, з нього випадали золоті ключики, перетворюючись у примули.

Квітка примули

За легендами середньовіччя, примули є не що інше, як ключі від воріт раю, які випали із рук апостола Петра, коли він задрімав на небесах. Кинувся Петро ловити їх, та пізно: впали ключі на землю, і виросли з них первоцвіти-примули.

Датська легенда розповідає про небесну принцесу Ельфу, яка спустилася на землю. Тут вона кохала вродливого юнака і не повернулася на небо. За це боги покарали їх, перетворивши непокірну принцесу у примулу, а юнака — у весняний анемон.

В англійській легенді йдеться про те, що в примулі ховаються маленькі феї та гномики. Вони співають подяку квітам, які дають можливість сховатися у золотих віночках під час сильного дощу, а також від темряви, коли світлі промені місяця закриваються хмарами. Якщо дощ застає гномів під час мандрівок, вони швидко розшукують примулу, по стебельцях залазять у середину квітки і співають пісню. Місячної ночі феї підвішують до примул по крапельці роси, і вони світяться, мов маленькі ліхтарики.

Примула Аурикула, або ведмеже вушко

Слов’яни у давні часи називали примулу розрив-травою за те, що вона начебто допомагала знаходити підземні скарби. Інша назва квітки — первоцвіт весняний. Усю довгу зиму богиня шлюбу і радощів Лада знемагає у полоні густих хмар і туманів. Але навесні, коли полум’яна квітка громовержця Перуна — блискавка — зламає стіни темниці, богиня, вмита весняними водами, з’являється у світ з щедрими дарунками — дощами і теплою погодою. На тому місці, куди потрапила перша блискавка, і виростають первоцвіти, щоб своїми ключиками-квітками відімкнути земні надра для буйного росту трав, кущів і дерев.

Примули заслужили своє почесне місце у культурі та історії багатьох країн. Так, у 1905 році баронеса Орці опублікувала роман «Червоний первоцвіт», де це прізвисько носить британський шпигун, який під час французької революції допомагає аристократам рятуватися від гільйотини. Роман був дуже популярний, і в XX столітті первоцвітами (Чорним, Тартановим, Американським) називали кілька реальних особистостей, які рятували людей від фашистів. Однак оригінальна назва цього роману (англ. The Scarlet Pimpernel) означає англійською не первоцвіт, а іншу рослину - очний колір польовий, хоча і належить також сімейству первоцвітних.

На честь первоцвіту названий астероїд (970) Примула, відкритий у 1921 році.

Існує не менше 390 видів первоцвітів, що ростуть переважно в помірному кліматі.

Різні народи по-різному називають ці квіти. Наприклад, білоруською - першацвет веснавы, італійською - Primavera,  Primula officinale, французькою - Primevère officinale, болгарською - лечебна иглика тощо.

В українській мові примулу називають баранчики, божі рички, буквиця жовта, веснівка, веснянка проста, зозулині черевички, зілля лісове, ключики (згідно з однією з численних легенд про примул — весна квітками-ключиками відчиняє двері літу), куряча сліпота, медяник, миколайчики, первенець лікарський, скороспілка. Найбільше назв примула має, мабуть, в іспанській мові - Вікіпедія дає більше 40! назв.

Ось така вона непроста та цікава добре нам знайома квітка примула.

Кілька фото різних видів примул, які ростуть в Україні.

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 184 | Додав: AdministratoR | Теги: Управління культури Бахмутської міс, Бахмутська ТГ, центральна міська бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]