09:32
Цікаве поруч - кропива

Яснотка крапчаста

Є такий дитячий віршик "На кропиву не сідай, якщо сядеш - не волай" (переклад вільний). Це точно. Мабуть, немає жодної людини, яку хоча б раз не вжаліла кропива.

А чи знали ви, що існує в природі кропива, яка взагалі не пече? Це так звана глуха кропива, або яснотка. І вона буває біла, пурпурова, крапчаста. Взагалі існує до 30 видів.

Зарослі глухої білої кропиви

Глуха кропива - травяниста рослина висотою від 10 до 45 см. Належить до губоцвітих рослин. Від проростання насіння  до плодоношення минає лише кілька тижнів, тому за один рік вона здатна дати 3-4 покоління. Сіянці другого і наступного поколінь можуть з'являтися до липня включно, а завершується вегетація у жовтні-грудні.

Вага 1000 насінин складає всього  0,75–1 г!

Квітки яснотки крапчастої

Квітки маленькі,  сидячі, зібрані в кільця. Дуже цікаві  за свєю будовою, білого та пурпурового кольору. Звідси і назви - яснотка біла та яснотка пурпурова.

Насінини мають соковиті придатки — елайосоми, які приваблюють мурах. Саме ці комахи відіграють головну роль в поширенні виду.

Всі види глухої кропиви добрі медодаї. Одна квітка кропиви пурпурової за добу виділяє 0,059 мг цукру в нектарі. Медопродуктивність становить 56 кг/га. Я навіть не знала, що є такі показники. Ще вищими медоносними показниками характеризується глуха кропива крапчаста, або яснотка крапчаста, одна квітка якої за добу виділяє 0,601 мг цукру в нектарі, а медопродуктивність становить 124 кг/га.

Яснотка, або глуха кропипа пурпурова

Глуха кропива - маловідома їстівна рослина. Молоді верхівки пагонів і молоді листки цієї рослини  використовують в салатах у свіжому вигляді,  додають в соуси, готують зелені борщі та трав'яні напої.

Всі яснотки - лікарська рослини.

Але одночасно ці рослини в багатьох місцевостях вважаються бур'яном та інвазійним видом.

В Україні найщільніші популяції розташовані у північно-західних областях, на достатньо зволожених ґрунтах. У Степу і Лісостепу цей вид малопоширений.

Всі яснотки використовуються як декоративні рослини. Зовні вони схожі на просту низькорослу бур'янисту траву. Але в результаті роботи селекціонерів на світ з'явилися різні культурні декоративні сорти глухої кропиви, які мають різний окрас, висоту стебел і форму листових пластин. Кущ залишається зеленим і ефектним протягом усієї весни та літа. Низькорослі сорти культивують як декоративні почвопокривні рослини, при цьому високорослі багаторічні різновиди використовують для прикраси клумб, рабаток.

Яснотка біла

Ось така вона - глуха кропива. До речі, одночасно й мову вивчаємо, правильно робимо наголос - кропива́.

Категорія: Оголошення | Переглядів: 206 | Додав: AdministratoR | Теги: центральна міська бібліотека, Управління культури Бахмутської міс, Бахмутська ТГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]