17:10
Цікаве поруч – ковила

Ковила українська реверс

Говорячи про степ, перед очима одразу стають хвилясті простори, вкриті ковилою.

Ковила  - один з найтиповіших злаків українських степів з родини Тонконогових. Вважають, що назва пішла від слова “кувати”, бо ця рослина раніше служила наших предкам у якості трави для покосу. Латинська назва рослини – Stipa - походить від грецького слова ступе, що в перекладі означає клоччя.

В Україні росте 27 видів ковили. В залежності від місця зростання є ковили українська, донецька, дніпровська, закарпатська, гранітна, каменелюбна, азовська, гірська тощо. За зовнішнім виглядом є ковила дивна, відмінна, різнолистна, найкрасивіша, поетична. За будовою ковила буває шорстка, короткокрила, волосиста, пухнастолиста, відокремлена.  І навіть ковила облудна!

Ця багаторічна рослина є ендеміком Північного Причорномор'я, Приазов’я та Донбасу, занесена до Червоної книги України. Ковила цінується за свої протиерозійні якості -  вона здатна запобігати розмиванню грунтів та протистояти вітровій ерозії.

Ковила пірчаста

Насіння цієї трави розносить вітер. Від материнської рослини насіння відлітає досить далеко, але до ґрунту долинає не відразу. Насіння застряють у густій траві і старих засохлих листках і стеблах. При темряві, коли випадає роса, трава ховається. Нижнє коліно, закручене в спіраль, починає поступово розкручуватися і притискає все стебло до землі, зернівка сильно вкручується в землю. Вранці ж, коли сходить сонце, вона розкручується, але з ґрунту не виходить, бо зернівка вся у дрібних жорстких щетинках, які зачіплюються за ґрунт. Тому зернівка обламується, і частина її верхівки залишається у землі.

В народі ковилу  називають кіпець, волоски, мар’їн льон, овеча смерть, любима, свистунці, пернік, тирса, степчіна, шовкова трава.

А ще - овеча смерть через те, що насіння ковили встромляються в шкіру сільськогосподарських тварин, викликаючи локальні запалення, або ковильну хворобу.

В народній медицині  ковилу використовують для лікування хвороб щитовидної залози (зобі), паралічу, ревматизму. 

Цікавий факт про ковилу - у 2010 році Національним банком України були випущені пам'ятні монети номіналом 2 і 10 гривень, на реверсах яких зображена ковила українська та зазначена її назва латинською й українською мовами. 

Насіння ковили еспарти

Еспарто – рослина роду ковила, що росте в Іспанії та Північній Африці, використовується для виготовлення штучного шовку та інших тканин, для плетіння різних речей. Більше, ніж 100 років, з еспарто виготовляють папір високої якості для книговидавництва.

Категорія: Оголошення | Переглядів: 126 | Додав: AdministratoR | Теги: центральна міська бібліотека, Управління культури Бахмутської міс, Бахмутська ТГ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]