00:05
Цікаве поруч: горобець хатній – пташиний символ 2024 року

Сьогодні в рубриці «Цікаве поруч» мова піде про птаха, який так давно живе поруч з людиною, що ми його майже не помічаємо. Або, навпаки, більшість птахів називаємо його ім’ям.

Про горобців ми розповідали рік тому в рубриці «Цікаві факти» за посиланням https://artbiblio.ucoz.org/news/cikavi_fakti_pro_gorobciv/2023-03-20-1647

Тепер більш детально познайомимось з одним з видів – хатнім горобцем. 20 березня в світі відзначають День горобця. А цього року в нашій країні саме горобець хатній став пташиним символом року. Здається, що можна нового та цікавого сказати про цього птаха? Виявляється, дуже багато. Отже, знайомтесь – горобець хатній.

Горобець хатній ( лат. - Passer domesticus) мешкає поруч з людиною з незапам'ятних часів. 

Yайпоширеніший вид роду горобців (Passer ), родини горобцевих (Passeridae). Це один із найвідоміших птахів, що живуть по сусідству із житлом людини (звідси його видова назва «хатній»). Добре пізнаваний як за зовнішнім виглядом, так і за характерним цвіріньканням.

Українське горобець (діал. веребе́й) виводять від прасл. *vorbьjь, *vorbьcь, *vorbъlь (пор. дав.-рус. воробии, біл. верабей, рос. воробей, пол. wróbel тощо)

Це невеликий птах довжиною тіла 16 см, масою 23—35 г.

Зверніть увагу - самець відрізняється від самки наявністю великої чорної плями, що охоплює підборіддя, горло, зоб і верхню частину грудей, а також темно-сірим (а не темно-бурим) верхом голови. У самки голова й горло сірі, а над оком є бліда сіро-жовта смуга.

Раніше хатній горобець мешкав тільки в Північній Європі. Згодом він заселив всю Європу, частину Азії, Північну і Східну Африку, Сенегал.

В  XX ст. був завезений в різні країни, широко там розселився і зараз мешкає в Південній Африці, Австралії, Новій Зеландії, Північній і Південній Америці та на багатьох островах.

Майже повсюдно є осілим птахом, лише з найпівнічніших частин ареалу на зиму відкочовує на південь (до 1000 км), а з Середньої Азії відлітає в Передню Азію і Індію.

Мігруючи за житлом людини, проник далеко на північ в невластиву для нього зону лісотундри і навіть тундри. В Україні перші згадки про горобця сягають давності в кілька століть.

Хатній горобець  є синантропним видом, тобто таким, що прекрасно почувається поблизу людини, в штучно створеному людиною середовищі має великі популяції.

Широкому розповсюдженню горобця на північ і на південь услід за розширенням посівів зернових сприяє його висока плодючість.

Харчується горобець в основному рослинною їжею, лише навесні частково комахами, якими також вигодовує пташенят.

У раціон горобця входять насіння сільськогосподарських культур, відходи різних продуктів, які він підбирає в поселеннях людини, хлібні злаки на полях, плоди вишні, черешні, ягоди смородини, винограду, навесні пуп'янки квітів. За відсутності поблизу полів вилітає харчуватися на луги, узлісся і в степи, де збирає насіння дикорослих трав і комах.

Гніздиться горобець окремими парами, але інколи і колоніями, селячись безпосередньо коло житла людини. Гнізда влаштовує в самих різноманітних місцях — в щілинах будівель, у солом'яних стріхах та під хвилями у покрівлях з шиферу, в норах глинистих і крейдяних ярів, в стінках гнізд великих птахів (чапель, лелек, орлів, канюків), в дуплах дерев; може займати шпаківні і нори берегових ластівок. На півдні нерідко споруджує гнізда відкрито на гілках дерев.

Гнізда горобця  зі входом 

Що об’єднує горобця з лебедем? Горобці, як і лебеді, утворюють пари фактично на все життя. А життя у них не дуже довге: хоча відзначали і 9-ти, і 11-ти річних горобців, більшість їх не доживає і до 4 років. Багато молодих птахів гине ще в першу зиму, так що середня тривалість життя горобців становить 9-21 місяць.

Пташенята вилуплюються з яєць голими та безпомічними. Їх вигодовують самець і самка, переважно комахами. Дорослішають пташенята швидко – вже через 10 днів після вилуплення вони вилітають з гнізда.

Горобці досить плодовиті і протягом літа виводять два (на півночі) або навіть три (на півдні) виводки.

Виводки зазвичай збиваються в зграї, інколи до декількох тисяч особин, і літають годуватися на поля, чим деколи завдають шкоди сільському господарству.

Пізно восени птахи готуються до зими - птиці знов жваво цвірінькають, самці доглядають самок і тягають в гніздо будівельний матеріал. Гнізда, що підновляють таким чином, служать взимку притулком від нічних холодів.

Свого часу в Китаї горобців визнали шкідливими птахами, що начебто знищують посіви рису. Була проведена масштабна кампанія, а точніше – масове знищення птахів у період так званого Великого стрибка (1958-1962рр.).

Мета кампанії полягала у знищенні «чотирьох шкідників» — щурів, комарів, мух і горобців. Кампанія проти горобців стала наймасовішою. Пропаганда пояснила, що горобці масово поїдають зерна врожаю, чим завдають національному господарству колосальних збитків. План був розроблений у 1958 році. Закликав до цього Мао Цзедун 18 березня 1958 року на VIII з'їзді Комуністичної партії Китаю.

Враховуючи те, що горобці не можуть триматися в повітрі більше 15 хвилин, мешканці Китаю повинні були голосно кричати, лупити в тазики, барабани, розмахувати палицями й ганчірками, стоячи на дахах будинків — щоб налякати горобців і не дати їм укриття. Втомлені птахи падали на землю без духу, чого й добивалися ентузіасти дійства. Вони широко виставляли фотографії з горами мертвих горобців висотою в кілька метрів.

При цьому не було зареєстроване зменшення чисельності інших трьох «ворогів» (мух, комарів і щурів), оскільки скорочення їхньої популяції можна досягти лише гігієнічними засобами, а не «полюванням» на них, навіть всенародним.

У ході кампанії в березні-квітні 1958 року тільки за три дні в Пекіні та Шанхаї було знищено 900 тисяч птахів, а до першої декади листопада того ж року в Китаї, за неповною статистикою, було знищено 1,96 млрд горобців!

У Пекіні й приморських провінціях, де горобців знищували найдужче, заодно знищували взагалі всіх дрібних пташок.

Через рік після кампанії врожай дійсно став кращим, але при цьому дуже розплодилися гусениці й сарана, що почали їсти пагінці. У наступні роки врожаї різко зменшилися, у країні настав голод, у результаті якого загинуло понад 20 млн осіб.

Результатом кампанії знищення горобців стала закупка й завезення до країни живих горобців із сусідніх регіонів і країн.

Влада згорнула кампанію. У проєкті «Указу ЦК ЦКП про гігієнічні заходи», прийнятого 18 березня 1960 року, Мао Цзедун написав: «Не потрібно знищувати горобців, як результат, ми лише отримали клопів. Лозунг такий: Знищувати щурів, клопів, мух і комарів»

Без уважного спостереження горобця хатнього можна сплутати з горобцем польовим, який також усе частіше трапляється поруч із людиною в містах і селах. Розрізнити їх можна по шапочці на голові - у горобця хатнього вона сіра, у польового — коричнева.

Зверху - польовий горобець (самець та самка), внизу - хатній горобець (самець та самка) 

Також хатній трішки більший. Щоки він має сірі на відміну від польового, в якого на щоках чорні плями.

Горобець хатній — товариський птах із денним способом життя. На ночівлю зграї горобців влаштовуються в густих заростях чагарників, а весь денний час присвячують пошукам їжі, жваво стрибаючи по землі та гілках. На деревах птах з апетитом ласує бруньками та ягодами, на землі знаходить для поживи насіння бур’янів і часто навідується до годівничок, щоб підживитися хлібними крихтами або зерном.

Пилова ванна — важлива процедура горобця хатнього, яка проводиться групами на сухих ділянках землі. Це спосіб позбутися паразитів або інших шкідливих речовин з оперення та шкіри. 

Інколи можна побачити горобців, які з задоволенням купаються у воді.

Кішки вважаються основними хижаками для молоді горобця хатнього. Вони впольовують велику кількість недосвідчених птахів одразу після того, як молодь залишає гнізда.

Не дивлячись на те, що горобець дуже добре пристосувався до життя поруч з людиною, це ж сусідством в останні роки стає для птахів згубним, їх чисельність з кожним днем неухильно скорочується.

В Україні за останні роки звичайних хатніх горобців поменшало наполовину! Але ж без горобців шкідники знищать парки та сади! Вже зараз в багатьох містах гинуть красені каштани, у яких вже влітку жовтіє та падає листя. Каштанам і багатьом іншим деревам завдає шкоди  мініруюча моль. Це результат зменшення кількості птахів, в першу чергу горобців.

Чисельність птахів зменшується через зникнення їхніх біотопів – місць, де вони можуть гніздуватися. Особливо це відбувається в Європі – найбільш урбанізованому континенті. Був час, коли кількість горобців настільки знизилася, що практично неможливо було їх побачити. Нині трохи піднялася, але далеко не до тих позначок, що були наприкінці минулого століття.

Горобці в'ють гнізда під дахами. І якщо раніше у них туди був доступ – дахи були із шиферу та із зазорами, то тепер можливостей облаштувати собі під дахом гніздування у птахів набагато менше.

У містах більшість дахів сьогодні з бляхи з герметичними краями без проміжків або з черепиці. Горобців буквально позбавили даху над головою нові покрівельні технології. Відповідно, розмножуються вони менше.

Значно зменшується, в першу чергу в містах,  кількість рослин, насінням яких харчуються горобці і на яких живуть комахи. Красиві доглянуті газони з підстриженою травою та кущами не залишають птахам жодної насінинки або комашки для їжі та місць для гніздування та укриття. Кількість горобців зменшилася в м. Дніпро, в Харкові, Одесі, Кропивницькому.

Деякі хатні горобці переселяються у села, але й там на них чекає небезпека – все більше насаджень обробляється пестицидами, від яких гинуть не тільки шкідники рослин, але й птахи.

Зменшення кількості горобців відбувається за рахунок зміни клімату, вирубка дерев та чагарників, де могли б мешкати птахи.

Збереженню птахів допомагає озеленення міст, але звичними їм місцевими породами дерев. Бо на сакурах, сумасі, пальмах горобці гнізда не зів’ють.

Зараз ніхто не може сказати, скільки загинуло тварин внаслідок війни, що йде в нашій країні. Зруйновані не тільки людські долі та будинки, заводи, музеї. Зруйновані ареали тварин, фізично знищені цілі популяції птахів, комах, звірів. Знищені цілі лісові масиви, на згарищах та місцях вибухів не росте навіть трава.

Тому звертаємо увагу на братів наших менших, підгодовуємо їх, зберігаємо.

Більше про горобців можна дізнатись з фільму «Планета горобців» за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=rplYDJ6ig8o

House Sparrow [Passer Domesticus]  https://www.youtube.com/watch?v=OYfeHpaM6u0&t=113s   

Зліва - чотири польових горобця, праворуч - хатній горобець

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 54 | Додав: AdministratoR | Теги: хатній горобець, центральна бібліотека Бахмут, Горобець, польовий горобець | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]