08:51
22 травня – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БІОЛОГІЧНОГО РІЗНОМАНІТТЯ

Термін “біологічне різноманіття” з’явився в 1985 року. Біорізноманіття – це різноманітність життя на Землі. Воно включає всі організми, види та популяції, генетичні варіації, комплексні сукупності спільнот та екосистем, а також їх зв’язки з навколишнім середовищем. Воно є основою життя на планеті, його збереження є необхідним для існування людини.

Навіщо нам біорізноманіття?

Біорізноманіття часто представляють у вигляді «харчової мережі», тому що мікроорганізми , рослини і тварини взаємодіють один з одним. Відносини між представниками різних видів є важливою складовою біорізноманіття. У всьому світі існують мільйони харчових ланцюгів.

Це означає, що в разі втрати якогось одного виду є велика ймовірність того, що якийсь інший вид візьме на себе його функції. Якщо ж видів буде не досить, не буде кому зайняти цю вільну екологічну нішу, й екосистема втратить одну свою ланку, унаслідок чого виникне дисбаланс. Він зростатиме дедалі більше із втратою наступних видів.

Наприклад, зникнення з лісу лише одного дерева тягне за собою втрату кількох сотень комах, птахів, грибів, які харчувались цим деревом або його плодами чи використовували його як прихисток. Крім того, з біотопу зникають сотні кілограмів корисних речовин, які могли після відмирання дерева стати поживним середовищем для інших рослин.

«Вимруть бджоли — вимре людство»? Таку думку колись висловив визначний фізик Альберт Ейнштейн, стверджуючи, що людство зможе прожити всього 4 роки після загибелі останньої бджоли. Як це пов’язано?

Саме  бджоли відіграють роль запилювачів 90% рослин на нашій планеті, їх зникнення призведе до нестачі кисню на Землі, корму для тварин та рослинної продукції для людей. За таких обставин світ спіткає неминуча продовольча криза, масовий голод, економічні потрясіння. Так, Ейнштейн пророкував  4 роки, сьогодні вчені говорять, що із сучасним технологічним розвитком людство протягне максимум 100 років після загибелі останньої бджоли.

Збереження біорізноманіття  є необхідним для існування людини.

  • Біорізноманіття забезпечує нас важливими екосистемними послугами: продовольством, ліками, родючими ґрунтами для вирощування їжі, що забезпечується за рахунок живих систем і взаємодії видів – від найдрібніших мікроорганізмів до великих хижаків.
  • Біологічне різноманіття Землі складається з 8,7 мільйонів біологічних видів (± 1,3 млн). З них описано 1,6 млн. Кожну годину на землі зникає 3 види живих організмів, тобто майже 30 тисяч на рік.
  • Згідно даних Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) з 1970 року планета втратила понад 60% популяцій ссавців, птахів, риби, рептилій і земноводних.
  • Не менше як 300 видів ссавців повністю зникли через полювання, а в річках та озерах популяції диких видів скоротилися на 83% через використання прісної води в сільському господарстві та будівництві дамб.
  • А відповідно до інформації, яку опублікували у звіті ООН, за наступні 10 років під загрозою зникнення 1 млн. видів тварин та рослин!

Тому, давайте зробимо все можливе, щоб не втратити жодного виду, від мікроскопічної бактерії до гіганта-слона і тоді, наша планета, з усім її неймовірним  біорізноманіттям, також відповість нам добром.

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 99 | Додав: AdministratoR | Теги: Бахмутська ТГ, Управління культури Бахмутської міс, центральна міська бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]