09:25
22 березня — Всесвітній день водних ресурсів

Всесвітній день водних ресурсів  відзначають кожний рік 22 березня, починаючи з 1993 року. Вперше ідея необхідності такого дня була висунута на Конференції ООН, що відбулась у Бразилії в 1992 році. Представники ООН повідомили про проблеми навколишнього середовища, де особлива увага приділялася питанням використання води та збереження водних ресурсів. Резолюцію підписали всі члени організації, і з 1993 року він вже офіційно відзначався в усьому світі.

Традиційно кожний Міжнародний день води присвячується певній темі, так  період з 2018-2028 роки Генеральною асамблеєю ООН (2016) оголошено Міжнародним Десятиріччям дій «Вода для сталого розвитку».

Комітетом по водним ресурсам при ООН окреслено основні питання, найбільш актуальні у сфері використання водних ресурсів:

  • відсутність доступу до питної води у більш ніж мільярда людей;
  • прогнозований 20% зростання споживання прісної води в сільському господарстві;
  • різке збільшення обсягу видобутих підземних вод – більш ніж на 300% за останні 50 років;
  • зміна клімату тягне за собою перерозподіл поверхневих прісних вод.

Вода покриває близько 70 % поверхні планети і є не тільки найважливішим ресурсом, але самим головним і незамінним елементом в біосфері Землі. Головним її призначенням є підтримання життєдіяльності біологічних істот і рослин. Від води залежать кліматичні процеси і кількість кисню, що забезпечують життя на планеті.

У цей день  у всіх країнах світу акцентується увага на дбайливому ставленні до водних ресурсів, адже більше мільярда людей на планеті використовують неякісну воду. Більшість українців споживають воду з поверхневих водних джерел — річок, водосховищ, зокрема з Дніпра забезпечується водою 2/3 населення України. Доступні для широкого використання водні ресурси формуються, в основному, в басейнах Дніпра, Дністра, Сіверського Дінця, Південного і Західного Бугу, Дунаю, а також малих річок Приазов’я та Причорномор’я.

За результатами багаторічних спостережень потенційні ресурси річкових вод України становлять 209,8 куб. км (разом з р. Дунай), з яких лише 25% формується в межах України, решта надходить з Російської Федерації, Республіки Білорусь, Румунії.

Найбільша кількість водних ресурсів (58%) зосереджена в річках басейну Дунаю у прикордонних районах України, де потреба у воді не перевищує 5 відсотків її загальних запасів. Найменш забезпечені водними ресурсами південні області України, Донбас, Криворіжжя та Крим.

Так наприклад, згідно з класифікацією ООН, за запасами води, які формуються на території країни і доступні для використання, Україна є однією з найменш забезпечених країн Європи. За міжнародною класифікацією лише Закарпатська область належить до середньозабезпеченого місцевим стоком регіону (6,3 тис. куб. м на одну людину). Низька забезпеченість в Чернігівській, Житомирській, Волинській та Івано-Франківській областях (3,3-2,0 тис. куб. м), в інших областях – дуже низька і надзвичайно низька (1,98 – 0,12 тис. куб. м на одну людину).

Ми звикли до присутності води в нашому житті, бо вона завжди є у водопровідному крані в нашій оселі, на робочому місті, в місцях відпочинку, в лікувальних, загальноосвітніх закладах та ін. Але потрібно пам'ятати, що  ресурси води небезкінечні, і наше здоров'я залежить від її кількості і якості.

Корисні поради «як зберегти воду?"

  • Менше води. Ти можеш просто використовувати менше води в повсякденному житті або знизити свій Водний слід, зменшуючи загальне споживання товарів.
  • Регулярно перевіряй крани в своєму будинку. Один кран, що протікає, призводить до втрат 75 літрів води на день. Це буде 2250 л на місяць, що дорівнює 20 повним ванн.
  • Вимикай кран, поки чистиш зуби. Коли ти чистиш зуби, не залишай кран відкритим. Таким чином ти збережеш 6-14 л в день. Те ж саме стосується прийому душу - коли ти намилюєшся, можна закрити кран.
  • Їж менше м'яса. Для виробництва 1 кг яловичини потрібно 15000 л води. Кіло курятини вимагає 3900 л.
  • Використовуй безпечні миючі засоби. Миючі засоби, що містять фосфати, викликають цвітіння води в наших водоймах, що призводить до загибелі водної рослинності і тварин. У країнах Європи використання безфосфатних миючих засобів вже стало звичним і закріплено на рівні законодавства. 
  • Не використовуй туалет як сміттєвий бачок. Кожне змивання води в туалеті витрачає 3-6 л. води. Залишки їжі, косметики та іншої побутової сміття треба викидати в сміттєвий бачок.
  • Не купуй зайвого. Не купуй того, що тобі не дуже треба. На виробництво кожного товару витрачається значна кількість води. Те ж стосується і продуктів в твоєму холодильнику - не купуй зайвого і завжди доїдай їжу в своїй тарілці! 
  • Для поливу - дощова вода. Збирай дощову воду, щоб використовувати її для поливу саду і городу.

 

Бережіть воду!

Категорія: Оголошення | Переглядів: 50 | Додав: AdministratoR | Теги: #Бахмутська_ТГ, #Центральна_міська_бібліотека, #Управління_культури_Бахмутської_мі, #Бахмут_Жива_бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]