07:12
15 липня – День українських миротворців

У світі Міжнародний день миротворців відзначається 29 травня, проте кожна країна, котра бере участь у миротворчих операціях, встановлює день для вшанування своїх громадян, які виконують почесну місію. Тому в Україні визначено 15 липня – Днем українських миротворців. І ця дата обрана невипадково. Саме 15 липня 1992 року на прохання Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй два літаки з 42 військовослужбовцями Збройних Сил України на борту вилетіли до Боснії. Так почалась історія участі національного миротворчого контингенту у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки.

Від 1992 року миротворці України забезпечують безпеку країни та беруть участь у міжнародних місіях підтримки по всьому світу.

Впродовж цих років близько 45 тисяч військовослужбовців ЗСУ взяли участь у понад 27 міжнародних операціях по всьому світі. 

В 1994 році перший загін миротворців-правоохоронців МВС України вирушив до охопленої війною Югославії задля встановлення миру та врегулювання кривавого конфлікту. Вони першими проклали шлях до участі працівників міліції України у цій благородній справі.

У 1996 році вперше кількість працівників органів внутрішніх справ, приймаючих участь у миротворчих операціях перевищила 40 осіб. В 1997 році наші миротворці вперше відбули до Анголи. В 1998 році українських правоохоронців запрошують до участі в місії ОБСЄ у Косово. У 1999 році кількість миротворців-правоохоронців збільшується до 100 осіб у різних країнах та місіях. У 2000 році як знак визнання високого професіоналізму поліцейського персоналу України у миротворчій діяльності нам пропонується направити перші спеціальні миротворчі підрозділи до Косово.

Починаючи з 2000 року участь України у миротворчий діяльності розширюється з року в рік. У 2001 році українські миротворці вперше прибули до Східного Тимору. У 2002 році до Конго. У 2003 році Україні було запропоновано взяти участь у першій миротворчий місії Європейського Союзу у Боснії та Герцеговині і вперше українські правоохоронці почали працювати у місії ЄС. У 2004 році до Ліберії та місії ОБСЄ у Македонії. Це визнання великого професіоналізму наших працівників та їх відповідального ставлення до виконання своїх завдань. У 2005 році наші миротворці відбули до місій ООН у Судані. У 2009 році вперше наші миротворці відбули до місій ООН у Кот-Д’Івуарі та на Кіпрі.

Головна мета цього дня - вшанувати мужність та доблесть учасників миротворчих операцій ОБСЄ, ООН, НАТО та зберегти пам'ять тих героїв-миротворців, які загинули, виконуючи свій обов'язок.

До повномасштабної війни в самій Україні миротворці з нашої країни брали участь у багатьох місіях, зокрема в Конго, Придністров'ї, Косові, Грузії, Лівані, Кувейті, Сьєрра-Леоне та Ліберії.

Це одне з важливих свят, коли вшановують тих, хто бере участь в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, постійно знаходиться в епіцентрі подій і завжди приходить на допомогу тим, хто її потребує.

Ми віддаємо шану відданості та жертовності військовослужбовців, які несуть таку нелегку, проте дуже важливу службу по всьому світу, виконуючи благородну місію, захищаючи життя людей. Схиляємо голови перед героями, які віддали своє життя під час миротворчих операцій. Висловлюємо слова безмежної вдячності, вам, українські миротворці, за відвагу, героїзм й неоціненний вклад у забезпечення миру та безпеки у світі.

Категорія: Оголошення | Переглядів: 90 | Додав: AdministratoR | Теги: Бахмутська ТГ, центральна міська бібліотека, Управління культури Бахмутської міс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]