09:03
14 березня–Всесвітній день дій проти гребель, на захист річок, води і життя

Цей день започатковано з метою об’єднання зусиль людей всього світу в боротьбі проти гребель, а також проведення просвітницької роботи з роз’ясненням впливу гребель на річкові екосистеми.

У березні 1997 року в місті Курітіба (Бразилія) відбулася Перша міжнародна конференція проти будівництва великих гребель, на якій було ухвалено щороку 14 березня відзначати як день боротьби з греблями на захист Річок, Води і Життя. Конференція запропонувала всі акції здійснювати під гаслом: «Хай вода несе життя, а не смерть!» і закликала уряди, міжнародні агентства та інвесторів встановити мораторій на будівництво великих гребель, поки не буде виконано міжнародну незалежну експертизу проектів їх будівництва, а також не визначено компенсований збиток людям і природі.

Зараз ми не в змозі оцінити шкоду від порушення природної течії ріки, а коли наслідки проявляться, буде вже пізно”, - говорить у звіті один з авторів, координатор програм WWF по дамбам Юта Коллер.

Із 177 найбільших рік світу (1 тис. км довжиною і більше) тільки третина не мають дамб та інших споруд на своєму головному руслі. 21 велика ріка вільна в своїй течії від витоку до гирла. Незарегульваними залишаються ще 43 великих приток великих рік, таких як Конго, Амазонка і Лєна. Будівництво дамб на річках – небезпечна тенденція, яка загрожує природі всієї планети.

Живий світ річок та їх узбережь важливий своїми мешканцями, які за тисячі років адаптувалися саме в даному районі й існування їх в інших умовах може бути неможливо.

Порушення природної течії несе за собою великі наслідки: дамби спустошують болота й заплавні луги. Греблі сприяють затопленню родючих земель та лісів, забруднюють води, знищують риб.

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 53 | Додав: AdministratoR | Теги: #Бахмутська_ТГ, #Бахмут_Жива_бібліотека, #Управління_культури_Бахмутської_мі, #Центральна_міська_бібліотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]