07:55
“Українські митці – що ми знаємо про своїх” - Єгор Єгорович Шрейдер

Сьогодні в нашій рубриці «Українські митці – що ми знаємо про своїх» розповімо про талановитого українського художника німецького походження Єгора Єгоровича Шрейдера. Цього року відзначається 180-річчя його народження.

Про Єгора Шрейдера зберіглося не так багато інформації, але його творчість та винаходи заслуговують на те, щоб знати та пам’ятати про цю особистість.

Єгор Єгорович Шрейдер був видатним українським художником-реалістом, який залишив після себе цінне художнє надбання. Його картини відображають життя українського народу, його культуру, звичаї та традиції. Творчість Шрейдера високо цінується і надихає сучасних художників. На жаль, портрет художника знайти не вдалося.

Шрейдер Єгор Єгорович народився 1844 року, день та місяць народження художника невідомі. За одними даними він народився у Чугуєві, за іншими – у Херсоні.

Батько Єгор Шрейдер  (Schreider, Georg),  був прусським підданим, архітектором та механіком. З 1829 до 1845 року Шрейдер-батько очолював будівництво 67-ми об’єктів у Чугуєві, а саме - Покровського собору, дзвіниці, Шляхового палацу - дерев’яного будинку на випадок приїзду Государя Імператора, мостів через Сіверський Донець, комплексу будівель Школи сільського господарства тощо.

Згодом родина переїхала в Херсон. Єгор – син спочатку навчався в домашній школі, потім в  Херсонський гімназії.

Перші уроки живопису Шрейдер отримав у Одеській малювальній школі, де навчався у відомого художника К. К. Костанді.

15 жовтня 1867 р. Єгор Шрейдер- молодшикй вступив до античного класу (Antikenklasse) Мюнхенської академії, його наставником був німецький художник Едуард Шлейх.

5 березня 1868 року отримав матрикул - приймальний лист студента, або залікову книжку студента у вищому навчальному закладі. Матрикулованим студентом називався не простий студент або слухач, а прийнятий у це звання після випробування.

Далі був Париж, де Єгор Єгорович захопився творчістю барбізонців (Руссо, Коро, Мілле, Діаза, Добіньї) та імпресіоністів.

У період з 1868 до 1870р. був вільним слухачем Санкт-Петербурзької Імператорської академії мистецтв, де був учнем одного з найвідоміших живописців І. М. Крамського.

У 1872 році отримав малу заохочувальну медаль, а в 1874р. — звання класного художника III ступеня з пейзажного живопису за картину «Український пейзаж з вітряками».

Від 1870 року жив у Харкові, працював у галузі пейзажного жанру. Учасник Харківського товариства поціновувачів красних мистецтв.

«Піщаний закрут Сіверського Дінця»

За іншими даними після закінчення академії в 1872 році Шрейдер переїхав до Одеси, де став активним учасником Товариства пересувних художніх виставок, яке об'єднувало художників-реалістів. На виставках товариства Шрейдер презентував свої картини, присвячені повсякденному життю українського народу.

З 1875 року мав у Харкові приватну художню студію. У студії Шрейдера навчались майбутні відомі українські художники Петро Левченко, Михайло Ткаченко, графіки Георгій Семенович Верейський та  Ольга Людвігівна Дела-Вос-Кардовська.

У 1882р. Єгор Шрейдер створив полотно «Біля річки», яке наразі зберігається у Харківському художньому музеї.

«Біля річки»

Творчість Єгора Єгоровича Шрейдера характеризувалася прагненням до реалістичного відображення життя, увагою до деталей і психологізму образів.

«На пасіці»

Картини Шрейдера вирізняються яскравою палітрою, майстерністю світлотіні та вмінням передати атмосферу українського життя.

«Урожай»

Разом з живописом займався технікою, механікою.  У 1907р. він запатентував власну електромеханічну наборну машину, що давала змогу набирати текст різними шрифтами й сімома (!) мовами.

З 1911 до лютого 1914р. жив і працював у Ялті, де організував художню студію.

Єгор Єгорович Шрейдер помер у 1922 році. Його творчість відіграла важливу роль у розвитку українського реалістичного живопису і вплинула на багатьох молодих художників. Спадщина Шрейдера продовжує залишатися цінним внеском в українську культуру та мистецтво.

Картини Єгора Єгоровича Шрейдера неодноразово виставлялися на виставках не тільки в Україні, а й у Росії та інших країнах Європи. Він користувався великою популярністю і отримав ряд нагород та відзнак. У 1913 році був удостоєний звання академіка.

Роботи Шрейдера зберігаються в багатьох музеях України та світу, зокрема в Національному художньому музеї України, Одеському художньому музеї, Харківському художньому музеї, фондах Харківської державної академії дизайну і мистецтва, Російському музеї в Санкт-Петербурзі та приватних зібраннях.

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 73 | Додав: AdministratoR | Теги: Митці, картини, Бахмут, Культура, україна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]