07:11
Міжнародний день сім’ї

Для багатьох людей сім’я — найдорожче, що є у житті. Це притулок і гавань у найважчі часи. Особливо — зараз.

З сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Вона – джерело любові, поваги, солідарності та прихильності, місце де люди отримують підтримку, любов і турботу, те, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина. Благополуччя родини - ось мірило розвитку і прогресу країни. Свої найкращі роки життя ми проводимо саме зі своїми родинами, найважливішими людьми в нашому житті.

Щорічно, 15 травня, відзначається Міжнародний день сім’ї, встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році, щоб привернути увагу громадськості різних країн на численні проблеми сім’ї як соціальної групи.

Раніше українці часто вітали своїх рідних 8 липня, на День сім’ї та родини. У цей день віряни відзначають особливе свято — День Петра та Февронії. Їх вважають покровителями родини та шлюбу. Але відповідно до указу президента №455/2023, в Україні День сім’ї також святкують 15 травня.

Українці завжди шанували сім’ю, найбільш цінними є родинні зв’язки. Від батька до сина, від бабусі до внучки, передаються духовні цінності досі. Саме сім’я є найбільшим багатством, тією основою, платформою, на якій будується все. Тож зичимо Вам любити і цінувати своїх батьків, прабатьків, дітей та внуків, сестер та братів. Бажаємо Вам відчувати любов і шану до кожного брата-українця, знати і вірити у те, що у Вас є завжди родинна підтримка, що українці – одна велика сім’я!

Це свято має свій особливий символ у вигляді зеленого кола, всередині якого зображено серце під стилізованим дахом будинку. Цей логотип символізує сім’ю та рідний дім як центр суспільства.

Сім’я – це група людей, які проживають спільно та мають взаємні права і обов’язки. Це рідні люди, в кожному з яких є частинка тебе. Сім’ї бувають різними: великими та маленькими.

Давні цивілізації, в залежності від рівня їхнього розвитку, мали різні моделі сім’ї. Наприклад, в Давньому Єгипті чоловік та жінка одружувалися на основі спеціального договору, при цьому дружина мала рівні права з чоловіком. За наявності кількох дружин головною господинею в домі вважалася та, яка була першою.

В Давній Месопотамії правила сімейного життя визначалися Законами Хаммурапі. Дружина мала бути вірною, а чоловік — забезпечувати її засобами до існування. За зраду жінок карали на смерть або виганяли з дому. Голова родини мав незаперечні права на дітей, за потреби міг продати їх чи віддати за борги.

В патріархальних сім’ях Індії чоловіки теж користувалися безмежною владою над дружинами й дітьми, повторні шлюби для жінок після смерті чоловіків заборонялися, навіть склалася традиція спалювання вдови на похороні чоловіка.

Сучасним сім’ям, незалежно від країни проживання, доводиться вирішувати багато проблем — матеріальних, побутових, житлових, а також тих, що стосуються особистих взаємин.

В книзі рекордів Гіннеса зареєстрована сім’я в Індії, яка складається з чоловіка, його 39 дружин, 94 дітей, 14 невісток та 33 онуків. Всього в сім’ї близько 180  членів, і їхня кількість продовжує зростати.

Як же можна відзначити день сім’ї:

- налагодження контактів. Зв’яжіться з членами сім’ї за допомогою різних засобів, наприклад, телефонних дзвінків, відеочатів або листів, написаних від руки.

- якщо є така можливість, то це чудова нагода зустрітися у сімейному колі. Можна влаштувати чаювання або святкову вечерю.

- діліться історіями і традиціями. Відзначайте культурну спадщину та створюйте нові традиції.

-сімейні прогулянки. Насолоджуйтесь такими заходами, як прогулянки на природі, відвідування музеїв чи спільне приготування їжі.

- створіть сімейну капсулу часу з листами та пам’ятними речами для майбутніх поколінь.

Міжнародний день сім’ї — це нагадування про те, що немає однакових сімей — ми всі різні, тому й наші сім’ї можуть значно відрізнятися за формою, розміром та взаєминами. Тому важливо мати толерантність та розуміння того, що головне в сім’ї — не формальна традиційність, а щастя всіх її членів.

Сім'я – це найдорожчий і найцінніший скарб. Тому в Міжнародний день сім'ї бажаємо, щоб родина була тихою і затишною гаванню. Нехай підтримка найрідніших допомагає впорається з будь-якими труднощами. Нехай всередині сім'ї буде мир і любов! Бажаємо кожній родині багато "палива", найважливішого – кохання, тепла, довіри, віри, терпіння, вміння чекати, прощати, творити, підтримувати. Любові, краси, доброго майбутнього, достатку і спільного розвитку та щасливих днів!

Всіх вітаємо з міжнародним днем сім'ї!

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 75 | Додав: AdministratoR | Теги: сім'я, свята, День сім'ї, Родина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]