06:59
Міжнародний день праці

Міжнародний день праці — свято, що відзначається в 143 країнах (зокрема, в Україні) 1 травня. Це свято для всіх, хто своєю щоденною працею творить прийдешній день. Чесна наполеглива праця – основа успішного розвитку будь-якого суспільства.

1 травня в Україні та світі щорічно відзначають уже понад 100 років. Традиційно цього дня в різних країнах світу працівники виходили на протести, відстоюючи свої права і домагаючись кращих умов праці - більшої зарплати і коротшого робочого дня, створення профспілок.

Міжнародний день праці — не лише додатковий вихідний, він має велику історію. Певною мірою цьому дню ми завдячуємо восьмигодинним робочим днем. Міжнародний день праці прийшов до нас із далеких Сполучених Штатів Америки, а саме з Чикаго. 1 травня 1886 року там відбувся масовий страйк робітників. Вони вимагали від влади скорочення робочого дня. Вони хотіли працювати вісім годин замість 15. На протести вийшли сотні тисяч робітників з багатьох промислових центрів США. Страйк тривав кілька днів. А 4 травня з’явилися перші жертви. Невідомий кинув бомбу в поліціянтів, були постраждалі та загиблі з обох сторін.

Але робітники вимагали не лише скорочення робочого дня, вони хотіли отримати підвищення зарплат та створення робітничих організацій.

Протестувальників у Чикаго підтримали робітники з інших міст США: Нью-Йорка, Балтимора, Вашингтона, Мілвокі, Детройта тощо. А вже наступного року у Парижі на конгресі II Інтернаціоналу після доповіді американських делегатів про робітничий рух у США ухвалили рішення про організацію інтернаціональної демонстрації. У всіх країнах і містах в один визначений день маси працівників можуть вийти на вулиці з вимогою офіційного скорочення робочого дня до восьми годин.

Уже у 1890 році Міжнародний день солідарності трудящих (так свято називалося на той час) уперше відзначили в багатьох містах різних країн світу: Відень, Прага, Краків, Будапешт, Париж, Мілан та навіть Львів. У деяких містах усе пройшло мирно, у деяких — закінчилося сутичками.

За кілька років, у 1888 році, з’їзд Американської федерації праці у Сент-Луїсі оголосив 1 травня Днем загальнонаціональної боротьби за права робітників.

У наш час 1 травня традиційно бажають успіхів у роботі, натхнення і весняного настрою та, насамперед, довгоочікуваного миру. У День праці бажаємо невичерпної енергії, мотивації та натхнення, а також плідної роботи. Нехай докладені зусилля приведуть до нових професійних висот! Бажаємо, щоб праця була посильною, гідною, такою, що облагороджує, сумлінною і чесною. Бадьорості і знань, світлих ідей, завжди твердо йти обраним шляхом до мрії, відкинувши сумніви, не боячись перешкод, долаючи перепони!

Зі святом миру! Зі святом весни і праці! Нехай настане мир на всій планеті, нехай праця буде тільки в радість, а травень приносить радість, щастя, посмішки!

 

Переглядів: 61 | Додав: AdministratoR | Теги: центральна бібліотека Бахмут, День праці, 1 травня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]