09:04
Колюча краса: 10 травня - Всесвітній день кактуса

Назва «кактус» походить від давньогрецького κάκτος, яким позначали один із видів реп'яха. За іншою версією – будь яку невідому рослину.

У 1737 році найвідоміший ботанік  - шведський вчений Карл Лінней ввів це ім'я як родову назву цілого роду цих дивовижних рослин.

Батьківщиною кактусів вважається Південна та Північна Америка. До Європи цю рослину привіз Христофор Колумб. Сьогодні відомо більше 2 тисяч різновидів кактусів, вони належить до найпопулярніших і широко відомих рослин.

Кілька цікавих фактів про цю рослину.

Існує помилкова думка, що кактус цвіте всього 1 раз і гине, як папороть. Насправді ця рослина за нормальних умов цвіте щоліта.

Для одних видів кактусів зручний час для розкриття квітів світанок, а для інших – захід сонця. Нещодавно зафіксовано рекордну кількість квіток на кактусі - одночасно на ньому розпустилося 690 квіток.

Нормальним середовищем проживання для кактусів вважають 60-градусну температуру.

Кактуси — довголітні рослини, деякі види живуть сотні років.

У Мексиці дуже популярний десерт зі скибочок кактуса в цукрі, а в Парагваї зелені колючки в печеному виді вважаються справжнім делікатесом.

В Мексиці замість ялинки на новий рік наряджають кактуси великих розмірів.

На Землі існує понад 2,5 тисяч видів кактусів.

Існує думка, що кактуси здатні поглинати електромагнітне випромінювання. Насправді це не доведено. Зате те, що кактусові колючки іонізують повітря - науковий факт.

Раніше латиноамериканські медики використовували стерилізовані кактусові голки, щоб зашивати рани. 

Зараз з кактусів виробляють мило, шампунь, вітаміни, солодощі, спирт, лікер та інше. Відходи виробництва йдуть на корм великій рогатій худобі.

 У Монте-Карло є єдиний у світі кактусовий сад, у якому представлені сотні видів кактусів, що ростуть під відкритим небом на березі Середземного моря.

Рекордсмени у світі кактусів.

Найбільший кактус у світі – карнегія гигантська, або цереус, сагуаро. Висота рослин сягає 18 м та більше. Колючки довжиною у 7 см. Діаметр стовбура – до 65 см. Важить така рослина до 10 тон. Вміст води – до 2 тон. Тривалість життя до 300 років. В перші роки кактус росте всього на кілька сантиметрів на рік. Цвісти починає з 50-ти років, квітка діаметром до 1 м. Плоди нагадують томати та вживаються у їжу.

Назву карнегія отримав на честь американського підприємця Ендрю Карнегі – мультимільйонера та філантропа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За пошкодження рослин можна отримати покарання до 25 років ув’язнення або штраф до 100 тис. доларів.

Найбільшою рослиною вважається кактус на прізвисько Каліфорнійський велетень. У віці 150 років він досягав у висоту майже 25 метрів. В 1978 році він припинив своє існування через стихію, що розбушувався. Рослина занесена у Книгу рекордів Гінеса.

Найменші кактуси - Blossfeldia liliputana, блосфельдія мініатюрна. Вони ростуть в ущелинах скель в Андах  на висоті 1200-3500 м поблизу водоспадів. У зрілому віці в діаметрі рослина має лише 10-12 мм, квітки білі або рожеві довжиною 6-15 мм і діаметров всього 5-7 мм. Кактуси цього виду цвітуть у літній період і самі себе запилюють. Після чого вони дають насіння, яке настільки мале, що легко розноситься вітром. Названий на честь вигаданої Дж. Свіфтом країни ліліпутів.

До найкрасивіших кактусів відносять кактус Шлюмбергера, який цвіте протягом грудня красивими квітами незвичайної форми. Розводиться як декоративна рослина. Відомий під назвою «декабрист».

Мамміллярія – найпоширеніший вид домашніх кактусів. Має велику кількість підвидів, які цвітуть по-різному. Великі квітки розміром з саму рослину рожевого, жовтого та жовто-лимонного кольору.

Найдивовижніші кактуси

Агава кактус (Leuchtenbergia).  Єдиний представник свого роду і має рівні, схожі на пальці виступи, що кріпляться до основного стебла. Ці "пальці" на кінчиках мають невеликі пучки колючок, які в більш зрілих рослинах зростаються разом і утворюють навколо кактуса заплутане захисне павутиння.

Агава починає рости як звичайний кактус, але пізніше набувають такої особливості. Як тільки виступи сформувалися, кактус підтримує їх форму, стає ширшим і сильнішим, залишаючись при цьому однією цілою рослиною. Для кактусів це зовсім нормально, оскільки зазвичай вони дають безліч діток певних етапах розвитку.

Квітка кактуса Агава

Плоди кактуса Агава

Кактус без колючок Аріокарпус (Ariocarpus Fissuratus)

Зазвичай кактуси асоціюються у нас із колючками, проте деякі види не мають цієї особливості, або втрачають колючки з віком. Кактус виду Ariocarpus Fissuratus, який іноді називають Кам'яна квітка – один із прикладів неколючого представника сімейства, який досить повільно росте.

Деяким із цих кактусів потрібно близько 50 років, щоб досягти діаметра 10-12 сантиметрів. Виростаючи з насіння, ці кактуси мають дуже слабкі та маленькі колючки. З часом, коли рослина стає дорослою, колючки відпадають, але на їхньому місці не з'являються нові.

Щоб захистите себе, кактус росте у важкодоступних ущелинах скель та інших подібних місцях. Також він виділяє невелику кількість психотропних речовин, щоб відвадити тварин, які хочуть поласувати ним.

Кактус Астрофітум голова-медузи (Astrophytum caput-medusae)

Зовнішність кактуса відповідає назві. Кактус справді нагадує голову міфічних істот медуз, у яких замість волосся були змії. Кактус цвіте красивими жовтими квітами з червоним центром і дає одне з найбільших насіння серед кактусів - близько 0,3 - 0,6 сантиметрів у діаметрі.

Квітка кактуса Голова медузи

Насіння кактуса Голова медузи

Кактус Пейот (Lophophora williamsii)

Один із найвідоміших кактусів - Лофофора Вільямса - або, як його називають місцеві жителі, кактус Пейот. Цей кактус заборонено вирощувати або зберігати, оскільки він має психотропну дію завдяки високій концентрації наркотичної речовини мескаліну.

Цей кактус можна використовувати виключно племенам корінних американців, оскільки вони використовували цю рослину з незапам'ятних часів, і вона є невід'ємною частиною їх ритуалів. Вважається, що використання Пейота дозволяє їм спілкуватися з духами та іншими потойбічними істотами.

Рідкісний кактус Obregonia denegrii

Цей рідкісний кактус формою нагадує артішок, звідси його назва – кактус - артішок. Як інші кактуси, Обрегонія має колючки, які швидко відпадають. Стебло кактуса покрите тригранними м'ясистими сосочками, що робить його зовні дуже оригінальним. Невеликі квіти з'являються на самій маківці влітку, а після цвітіння кактус дає їстівні м'ясисті плоди.

Ось далеко не все, що можна сказати про ці дивовижні, незвичайні, часом чудернацькі, гигантські та, навпаки, мініатюрні, рослини.

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 90 | Додав: AdministratoR | Теги: кактус, день кактуса | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]