08:08
До 100 - річчя від дня народження Шарля Азнавура

«Якщо долі завгодно, вона зробить все, щоб спрямувати вас потрібним шляхом»  - Шарль Азнавур

Критики називали його «французьким Френком Сінатрою», а шанувальники «співаком кохання, ніжності та ностальгії». Однак такого визнання Шарль Азнавур досяг не одразу — до успіху він йшов близько 20 років, долаючи насмішки публіки та саркастичні репліки преси.

Шахнур Вахінак Азнавурян, відомий у світі як шансоньє Шарль Азнавур народився  22 травня 1924 року в Парижі в сім'ї етнічних вірмен, які емігрували з Грузії, щоб уникнути організованих у 1915-1916-х роках Османською імперією масових убивств і депортацій. Від батька шансоньє успадкував пристрасть до співу. Мати була актрисою, але тимчасово працювала кравчинею.

У дитинстві Азнавуру був поставлений діагноз "параліч", який блокував частину голосових зв'язок. Пізніше хвороба надала його голосу характерну і впізнавану марку.

Перші виходи підлітка на сцену разом із сестрою відбулися в дев`ять років. Оперетта, кіно, театральні школи, виступи в кав’ярнях, мюзік-хол, але успіху не було. Можливо, справа була й у комплексах: маленький зріст, вірменський характерний ніс, який згодом запропонує хірургічно виправити Піаф.

Після знайомства Шарля з піаністом і композитором П'єром Рошем утворився дует "Рош і Азнавур", який гастролював по французьких і бельгійських кабаре. Однак перший серйозний успіх чекав Азнавура на поетичному поприщі - пісні, складені для тодішніх зірок, стали дуже популярними.

У світ великого шоу-бізнесу його запровадила Едіт Піаф. Після війни, а саме у 1946 році, на дует Роша і Азнавура звернула увагу вже відома на всю Європу співачка Едіт Піаф, запропонувавши музикантам брати участь у гастрольному турі по Америці. Спільні виступи в Канаді і США мали шалений успіх, і молодого музиканта стали впізнавати на вулицях. Саме з цієї поїздки засяяла нова зірка французького шансону – Шарль Азнавур.  Шарль Азнавур став другом й автором пісень  Едіт Піаф. Композицію Plus bleu que tes yeux («Блакитніше за твої очі») Шарль написав для Піаф у 1951 році. А в 1997р. створив віртуальний дует з проекцією великої співачки.

Шарль Азнавур & Едіт Піаф - Plus bleu que tes yeux (1997) - https://youtu.be/-lmC58f4m_8

Едіт Піаф  «Гімн кохання» - https://www.youtube.com/watch?v=nJ8GFmLpcHc

Шарль, заробивши грошей, повернувся в Париж, де його чекали розлучення з юною дружиною і життя під одним дахом з Піаф. Потім йому доведеться все життя пояснювати журналістам, що зв'язок між ними був діловим, алкогольним, творчим - яким завгодно, але тільки не еротичним.

Шансоньє був тричі одружений. З останньою дружиною шведкою Улле Торсель він одружився у 1967 році. У нього п'ятеро дітей - Седа (від першого шлюбу), Патрік (від другого шлюбу, помер в 25-річному віці), Катя, Міша і Ніколя.

"Дивно, але ці злиденні роки - найрадісніші в моєму житті. А може, і не дивно... Ми були щасливі, не маючи ніяких особливих благ, зручностей і речей - нічого, крім себе самих, сміху і взаємного кохання", - говорив Азнавур.

Творча манера цього співака дуже своєрідна. Стиль його пісень — це сплетіння різних складових: основа — французька пісня, коріння — світовий фольклор, в першу чергу, вірменська поезія. Все це він сплавляє в єдине ціле, перетворюючи кожну пісню у відточену музично-драматичну мініатюру.

1960 року після того, як вийшов на екрани фільм Франсуа Трюффо «Стріляйте в піаніста», де Азнавур зіграв роль піаніста кабаре, співака визнали і як талановитого кіноактора. - https://youtu.be/X4BY8h9B92M

Згодом він з успіхом знімався у таких видних кінорежисерів, як Клод Шаброль («Примари капелюшника», 1982), Фолькер Шлендорф («Американський щур», 1963, «Бляшаний барабан», 1979), Клод Лелуш («Едіт і Марсель», 1983).

Однак головним хітом була La Bohema, де ліричний герой постає в образі художника, що жив на паризькому Монмартрі, а через багато років повертається туди знову, однак уже нічого не залишилося таким, як у молоді роки. Схожий мотив має Hier encore («Ще вчора») — герой з ностальгією дивиться на прожиті роки.

Шарль Азнавур  La Bohema https://www.youtube.com/watch?v=5G4XOGXiDuo

Шарль Азнвур Hier encore («Ще вчора») - https://youtu.be/bHokx2L1wi4 

У 1970-і роки Азнавур нарощував успіх: постійні виступи, закордонні гастролі. У 1973 році в Лондоні пісня Азнавура «Вона» була відзначена золотим, а потім платиновим диском — нагороди, що ніколи доти не вручалася французові.

Charles Aznavour –«She» (Вона) - https://www.youtube.com/watch?v=ajjdY070VU4

За свою більш ніж 80-річну кар'єру Азнавур створив приблизно 1300 пісень, зіграв у 60 фільмах та продав понад 200 млн дисків.

З 5 травня 2009 року і до своєї смерті був послом Вірменії у Швейцарії та постійним представником країни у штаб-квартирі ООН.

За 85-річну кар'єру Азнавур випустив 294 альбоми та провів близько 1100 концертів у 94 країнах світу.

Знаменитий французький шансоньє, композитор, актор Шарль Азнавур помер 1 жовтня. Йому було 94 роки.

Згідно зі спільним опитуванням журналу Time та телеканалу CNN, Азнавура визнано найкращим естрадним виконавцем XX століття, його ім’я внесено до Зали слави пісенних авторів.

За своє життя Азнавур написав близько 1300 пісень, зіграв у 60 фільмах і продав понад 200 млн. дисків

Прослухати пісні у виконанні Шарля Азнавура можна за посиланням - https://sefon.pro/artist/24969-charles-aznavour/2/

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 74 | Додав: AdministratoR | Теги: Співаки, свята, музика, фільми, пісні, ювілей | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]