22:13
Цікаве поруч: кульбаба

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 травня в світі відзначають Всесвітній день кульбаби.

Кульбаба – чудова яскрава жовта квітка, яка згодом перетворюється на пухнасту кульку, з якої у всі сторони розлітається насіння.

Коли весняне сонечко посилає свої перші теплі промені на землю, а галявина вкривається зеленим килимом, по траві миттєво розсипаються яскраво-жовті квіти – кульбаби. Їх ще називають «шматком травневого сонця». Багато хто в дитинстві плів віночки з кульбаби.

Хоча ця рослина в останні роки стала справжньою катастрофою для городників, працівників комунального господарства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кульбабу дуже важко викорчувати. Навіть шматок коріння здатен пускати паростки, а коріння кульбаби сягає 60 см у довжину, тому боротися з нею дуже складно.

Кульбаба належить до родини Айстрових. Родова назва лат. Taráxacum походить від арабської назви цієї рослини (араб. طرخشقون‎ ṭaraḵšaqūn,  що означає «трава бідняків», названої так тому, що її  їли лише під час голоду.

1 — не повністю розкрита квітка; 2 — комахи на квітах; 3 — пуп'янок та квітка; 4 — коник на квітці

Представники роду поширені в Європі, Азії, Америці, Австралії та Північній Африці. Рід Кульбаба налічує понад 2000 видів, в Україні зростають дванадцять, з них найпоширенішим є кульбаба звичайна, або лікарська (Taraxacum officinale). Росте скрізь в Україні на луках, вигонах, у садах, парках, клумбах тощо як бур'ян.

Листя деяких рослин кульбаби мають у висоту до 60 см та шириною до 18 см, а стебла з квіткою – 90 см.

Всі частини рослини містять густий білий молочний сік, який придає рослині гіркоту.

Кульбабам не потрібні комахи, бо у них насіння утворюється без запліднення – так зване явище апоміксису. Ця рослина здатна цвісти кілька разів за сезон. Один кущик може дати понад 10 тисяч сім'янок, які завдяки особливостям своєї будови здатні пролітати сотні кілометрів.

Уповільнена кінозйомка дає змогу подивитись, як  жовті пелюстки розквітають віялом, потім стискаються і перетворюється на характерну пухнасту кульку з насінням. До речі, деякі люди все ще вважають квітку кульбаби та її кульку з насінням різними рослинами. Переглянути чудове перетворення можна за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=UQ_QqtXoyQw

Як проростає насіння кульбаби та виростає рослина, можна переглянути у відео ролику «Вирощування кульбаби від насіння до головки насіння (проміжок часу на 1 рік)» - на каналі Seemingly Forever Timelapse за посиланням https://www.youtube.com/@seeminglyforever

Повернемося до свята кульбаби. Історія його виникнення пов'язана із жителями невеликого французького міста Ої. Будучи шанувальниками скромної рослини, мешканці вирішили увічнити її в пам'яті. Так у календарі дат та подій з'явилося незвичайне свято.

Кульбаба - цінний весняний пилконос і медонос, дає бджолам підтримує хабарів протягом 10-15 днів. Мед з нектару кульбаб золотисто-жовтого або темно-бурштинового кольору, густої консистенції, з сильним ароматом і різким неприємним гіркуватим смаком, швидко кристалізується крупнозернистим садом.

У корінні деяких видів кульбаб міститься каучук. Два види кульбаб — Коксагиз та Кримсагиз  — насамперед культивували як каучуконоси. У коренях кок-сагизу - ендеміка східного Тянь-Шаню - міститься до 20% високоякісного каучуку. На даний момент цей промисел повністю витіснений штучним каучуком, однак є й нові пропозиції щодо розведення кульбаб.

Кульбаба – чудовий корм для домашніх тварин – кроликів, хом'яків, курей, качок тощо.

Не дивлячись на те, що кульбаба як бур’ян захоплює все більше територій,  є ще кульбаба лікарська. Про її користь відомо з незапам'ятних часів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Листя кульбаби містить холін, різні мікроелементи та корисні гіркоти, а також інші необхідні для здоров'я речовини. Корисні всі частини рослини, які заготовляють про запас. Для цього надземну частину сушать в тіні на повітрі, або в приміщеннях, що добре провітрюються. Коріння заготовляють навесні чи восени. Для цього їх викопують, очищають від землі, промивають та сушать.

Відвари та настоянки з кульбаби лікарської застосовують для поліпшення травлення, як засіб, що збуджує апетит і надає сили, при діабеті, авітамінозі. Вони  вважається чудовим засобом для профілактики атеросклерозу. Кульбаби приходять на допомогу, коли починаються перепади тиску. Ними лікують анемію, серце, нирки, кишківник, порушення обміну речовин. Народна медицина заявляє про протипухлинну властивість кульбаби лікарської. Сиропом з кульбаби лікують затяжні застудні захворювання, настоєм позбавляються кашлю.

А в Китаї її здавна застосовували як сильний антиоксидант. Біологічно активні речовини, що містяться в рослині, мають також відхаркувальну, проносну, заспокійливу, жарознижувальну і спазмолітичну дію.

Кульбаба користується широкою популярністю і в народній косметиці: маска з його свіжого листя живить, зволожує і омолоджує шкіру, а настій квіток відбілює ластовиння і пігментні плями.

А ще кульбаби в багатьох країнах широко використовуються в кулінарії.

З кульбаби готують безліч різних страв - салати, варення, супи, борщі, муси, сир і навіть хліб. Взагалі, кульбаба здавна використовувалася в їжу різними народами. Її використовували перші поселенці на Американському континенті. В Китаї її називають овочем, оскільки тут вона часто вживається для приготування різних страв.

Головним же кулінарним шедевром з кульбаби є, звичайно, вино. З давніх-давен на Британських островах виготовляють дуже популярне в Англії вино з квіток кульбаби. Це вино оспівав Рей Бредбері у своїй повісті «Вино з кульбаби»:

Читати онлайн - https://read-online.in.ua/read/kulbabove_vino/2

Скачати у форматі fb2 - https://readli.net/kulbabove-vino/#google_vignette

З бутонів кульбаби, що розкрилися, готують варення - «кульбабовий мед», золотисто-жовтого кольору, густої консистенції, з сильним ароматом і різким смаком. З підсмаженого коріння кульбаби роблять напій, який може служити сурогатом кави.

В Італії кульбаба – дуже популярна та улюблена їжа. Тут страви з кульбаб можна знайти в меню багатьох ресторанів, їх навіть подають до весільного столу. А судячи з ціни в ресторані на блюдо з кульбаб – це величезний делікатес. Офіціанти пояснюють: делікатес не лише смачний, а й неймовірно корисний. Цікаво, що в цій країні кульбаби культивують, і під цю культуру тут відведено великі площі.

Ці культивовані кульбаби продають у супермаркетах та на італійських ринках, щоб надалі використовувати їх для кулінарних цілей. Італійці кажуть: «Якщо вживати в їжу кульбабу, то хвороба проходить повз двері будинку».

У Франції, звідки пішло свято, кульбаби «беруть участь» у приготуванні елітного сиру, листочки рослини додають у випічку. З підсмаженого коріння роблять напій, який може замінити каву.

У деяких країнах весняне листя кульбаби маринують та заквашують, як капусту.

Всесвітній день кульбаби - непоганий привід змінити звичне меню, урізноманітнивши його салатом по-французьки, супом або варенням. Зараз кульбаб багато, але збирати їх, якщо хтось зважиться на експеримент, потрібно не в межах міста і не поряд з магістраллю.

Перед приготуванням листя, якщо йдеться про салат або суп, потрібно на 30-40 хвилин замочити в солоній воді, яка видалить гіркоту. Щоправда, разом із нею піде і частина корисних речовин. До того ж гурмани якраз за цю пікантну гіркуватість і цінують рослину.

Якщо ви сьогодні не встигли зробити салат з кульбаби, це можна зробити у будь який день. Правда, в багатьох місцях України перша хвиля цвітіння кульбаби вже минула, але скоро зֹ’являться нові жовті зірочки.

Рецепти страв з кульбаби  - салати, мед, варення і вино – та корисні поради можна знайти на сайті  https://smachno.ua/ua/recepty/kulinarnaya-shkola/menu-11816/

Корисні поради про застосування в народній медицині та рецепти страв з кульбаби дивіться за посиланням  https://tsn.ua/ukrayina/kulbaba-likuvalni-vlastivosti-korist-ta-yak-pravilno-yisti-2061196.html

"Я роблю вино з кульбабок. У нього смак літнього меду": поради вінничанина, як вдома зробити вино з рослини -  https://www.bbc.com/ukrainian/features-52905052

Кульбаба – народний синоптик. Вона стискає свою кулю до дощу.

Є загадка про кульбабу – «Око золоте на сонце дивиться, як сонце насупиться — вічко закриється».

В Німеччині в місті Ресрат є пам’ятник кульбабі. Його автор – Робін Курка.

Кульбаба є головним персонажем анімаційного фільму «Кульбаба — товсті щоки», який був знятий 1971 року Творчим об'єднанням художньої мультиплікації студії Київнаукфільм. https://www.youtube.com/watch?v=j6OAVz3WzVA

«Жовта кульбаба» — так називається п'ятий студійний альбом 2007 року українського вокального дуету «ТЕЛЬНЮК: Сестри».

Кульбаба — псевдонім української телеведучої Валерії Крук.

«Цвіт Кульбаби» — український рок-гурт, створений 2008 року. – Його пісню «Йду на війну» можна послухати за посиланням https://www.youtube.com/channel/UCf23DZS6l6fn9v6ugxPJreA

До речі, природолюби України започаткували традицію відзначати День Кульбаби 27 квітня. Подивимось, яка дата приживеться в нашій країні.

І трохи про українську мову. На Хмельниччині кульбабу чомусь називають «кульбабаба».

Дітей в день кульбаби, та і в інші дні, можна порадувати вінком із квітів рослини і зробити фото на згадку. Таке дивовижне свято запам'ятається надовго.

Ось така цікава рослина росте прямо у нас під ногами.

Інсталяція з кульбабою http://fb.watch/s31yUcrAp0/

Категорія: Масові заходи | Переглядів: 102 | Додав: AdministratoR | Теги: день кульбаби, центральна бібліотека Бахмут, Кульбаба | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]