06:35
9 травня – День Європи

Цього року Україна вперше відзначатиме День Європи 9 травня згідно з  Указом Президента України «Про День Європи» від 8.05.2023р. № 266/2023.

9 травня 1950р. стало днем початку відновлення Європи після руйнувань Другої світової війни. З цього дня почався відлік європейської інтеграції як зразок об’єднання народів,  які свого часу ворогували, проте зуміли об’єднатися заради спільного майбутнього.

Після завершення Другої світової війни європейські країни почали продумувати принципи політичної співпраці та економічної кооперації. Зрештою 9 травня 1950 року французький міністр закордонних справ Роберт Шуман виступив з ініціативою налагодити в Європі спільну координацію та контроль за важкою промисловістю. Він запропонував розробити принципи спільної політики для досягнення солідарності в цій окремій галузі. Шляхом до реалізації плану Шумана мала стати Європейська спільнота вугілля та сталі. За задумом Шумана, Франція, Німеччина та інші європейські країни мали передати управління виробництвом вугілля та сталі єдиному органу. Унаслідок такого об’єднання ключові галузі військової промисловості також мали перейти під спільний контроль, що унеможливило б підготовку окремої країни до нової війни.

У результаті 18 квітня 1951 року в Парижі був підписаний договір про створення Європейської спільноти вугілля та сталі. Спершу його ратифікували шість країн: Франція, Німеччина, Італія та країни Бенілюксу – Бельгія, Нідерланди й Люксембург. Організація була відкрита для інших європейських країн.

Але 9 травня стало святом тільки у 1985р., коли його затвердили на саміті Європейської ради в Мілані.

Цей день також відомий під назвою Декларація Шумана. В ній наголошувалось, що економічна співпраця допоможе підвищити стандарти життя та стане першим кроком до об’єднаної Європи.

Тому 9 травня вважається днем народження Європейського Союзу. Доти День Європи відзначали 5 травня, адже цього дня у 1945-му була створена Рада Європи. Тепер ця дата залишилася лише щорічною згадкою про заснування цієї міжнародної організації.

День Європи відзначають як держави-члени ЄС, так і країни, які поки що знаходяться на шляху до євроінтеграції. Щорічно 9 травня прапором Європейського Союзу прикрашають вулиці всіх міст. У цей день влаштовують лекції про європейські цінності та історію створення союзу. В інституціях ЄС проводять екскурсії. В Люксембурзі та Косово цей день є офіційним вихідним днем.

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 40 | Додав: AdministratoR | Теги: Центральна міська бібліотека Бахмут, День Європи, 9 травня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]