06:09
8 травня - День пам’яті та перемоги

8 травня  цього року  Україна вперше відзначає День пам’яті та перемоги над нацизмом  і вшановує пам’ять всіх жертв Другої світової війни 1939–1945 років.

В останні роки в Україні 8 травня відзначали День пам’яті та примирення, 9 травня – день перемоги. З 2024р. згідно з Законом  України «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» від 29 травня 2023р. ці дати об’єднали відповідно до європейської традиції.

Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними. Пам’ять про війну має вести не до культу перемоги, а розвивати вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами, а також виховувати сміливість та принциповість у боротьбі з агресією й несправедливістю.

Друга світова війна була найбільшим глобальним збройним конфліктом ХХ століття. В ній брали участь 61 країна,  які утворили два протилежні військові табори: блок країн Осі та антигітлерівську коаліцію («союзники»).

Воєнні дії велися на території близько 40 країн –  у Європі, північній Африці, Азії, Тихоокеанському регіоні. Безпосередню участь у бойових діях брали понад 100 мільйонів осіб. Загальні людські втрати коливаються між 50 й 80 мільйонами осіб, більшість із яких були мешканцями Радянського Союзу та Китаю.

Друга світова війна відзначилася численними масовими вбивствами і злочинами проти людяності, насамперед Голокостом, стратегічними килимовими бомбардуваннями та єдиним в історії військовим застосуванням ядерної зброї.

У боротьбі з нацизмом проявилися найкращі людські риси – мужність, відданість, стійкість, єдність, самопожертва та ін. Неймовірно високою ціною здобувалась перемога у цій боротьбі. Десятки держав та сотні народів приклали титанічних зусиль, щоб перемогти лютого ворога – гітлерівську Німеччину та її союзників. Тому жодна окрема країна не може вважатись переможцем у цій боротьбі.

8 травня 1945р. (близько опівночі) у передмісті Берліна Карлсгорсті, зайнятому радянськими військами, представники німецького головнокомандування на чолі з генералом Кейтелем підписали акт про беззастережну капітуляцію збройних сил Німеччини; цей договір за дорученням радянського уряду підписали: від СРСР — маршал Георгій Жуков; від Великої Британії — маршал Артур Теддер; від США — генерал Карл Спаатс; від Франції — генерал Жан Марі де Латр де Тассіньї.

Але бойові дії в Європі припинились тільки наприкінці травня 1945р.

14—15 травня в північній Словенії відбулась остання битва Другої світової війни в Європі за участі німецьких військ, під час якої Народно-визвольна армія Югославії розбила залишки німецьких військ. Залишки хорватського домобранства були остаточно знищені тільки 25 травня в ході битви за Оджак.

Але ще майже 4 місяці війна тривала на інших континентах. Лише 2 вересня 1945р. о 9:02 за токійським часом на борту американського лінкора «Міссурі» було підписано акт про беззастережну капітуляцію Японської імперії. Найбільша війна в історії людства завершилася.

Друга світова війна закінчилася зусиллями дипломатії, але виграна вона була сміливими воїнами та зброєю.

Народи, які жили на території України у 1941-1945рр., внесли свій вагомий внесок в боротьбу з нацизмом та фашизмом і заплатили високу ціну - понад 3 млн військових та 5 млн цивільних загиблих. В боях, в фашистських таборах, від поранень, голоду й холоду, репресій, тощо.

В День памяті та перемоги ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, кому завдячуємо нашим життям, перед полеглими на полях битв, в концтаборах та гетто, перед самовідданими працівниками тилу, перед кожним, хто день за днем наближав звільнення світу від нацизму. Ми пишаємося славою тих, хто приніс світові очікуваний мир 79 років тому.

І вклоняємося нашим нинішнім захисникам – гідним нащадкам дідів та прадідів, які сьогодні зі зброєю в руках боронять знову боронять свою країну та країни Європи від рашистської навали.

 

Категорія: Оголошення | Переглядів: 75 | Додав: AdministratoR | Теги: Друга світова війна, 8 травня, День пам’яті та перемоги | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]