07:54
Жінки, що змінили світ

8 березня – Міжнародний день солідарності жінок у боротьбі за рівні права та емансипацію. І попри те, що у 2023 цей день відзначається вже протягом 112 років – в розумінні "гендерної рівності" сучасному суспільству ще є куди рухатись.

Багато жінок протягом всієї історії боролися проти соціальної нерівності. Їх об'єднувала сила духу, волі, прагнення жити, бажання бути сильними та не здаватися. Бібліотекарі Центральної міської бібліотеки Бахмутської ТГ  підготували літературну добірку книг про жінок, які ламають будь-які стереотипи та не знають слова "неможливо".

Цікаві факти з історії свята

8 березня 1857 року в Нью-Йорку американські текстильниці виступили з вимогами за рівну оплату праці з чоловіками, поліпшення умов праці, 10-годинного робочого дня («марш порожніх каструль»). Страйк не дав жодних результатів, а мирний мітинг було розігнано поліцією. Дослідники часто вказують на той факт, що у 1857 році 8 березня припало на вихідний, неділю, коли текстильниці не працювали.

8 березня 1908 року в Нью-Йорку відбулася демонстрація «соціалістичних жінок», пов'язана з текстильними страйками у 1857–58 роках. Тисячі жінок вимагали права голосу, виступили проти важких умов праці та проти праці дітей.

Ідея Міжнародного жіночого дня запропонована Кларою Цеткін (Соціал-демократична партія Німеччини) на великій жіночій зустрічі на Другому світовому конгресі соціалістичної партії, організованому Соціалістичним Інтернаціоналом у Копенгагені 26 і 27 серпня 1910 року, що вітав учасників із 17 країн світу. Німецька соціалістка та журналістка Клара Цеткін запропонувала визнати 8 березня Міжнародним жіночим днем на честь пам'яті демонстрацій робочого жіноцтва в Америці. Так і народилося найвідоміше жіноче свято у світі, яке зараз відзначають в 40 країнах світу. Ухвалене свято було без фіксованої дати. Понад 100 учасниць із 17 країн вирішили щороку в березні відзначати Міжнародний жіночий день — день солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічні та соціальні права. Точну дату дня на конференції визначено не було.

У 1913 та 1914 роках, у рамках руху за мир напередодні Першої світової, мільйони жінок по всій Європі, Російській імперії і Північній Америці вийшли 8 березня з протестами проти насування Першої світової війни.  

8 березня 1917 року жінки в Петрограді та інших містах по всій Російській імперії вийшли на демонстрації в неділю, 8 березня (за новим стилем), закликаючи до "хліба і миру". Після загибелі двох мільйонів солдатів на війні жінки в останню неділю лютого вийшли на демонстрацію з гаслом «хліб і мир», яка переросла в лютневу революцію. Ця історична неділя припадає на 23 лютого за юліанським календарем, або 8 березня за григоріанським. Жіночий рух вбачався ще одним джерелом для зміцнення більшовицької влади. Петроградські більшовики скористалися святкуванням Міжнародного жіночого дня для організації мітингів і зібрань проти війни, дорожнечі і важкого становища робітниць. Через чотири дні імператор Микола II зрікся престолу, і Тимчасовий уряд Росії надав жінкам право голосу. Таким чином, уперше в Росії, і лише в єдиному місті — Петрограді — вперше був відзначений жіночий день у 1913 році.

Протягом 1920-х і 1930-х років день був найбільш помітним як соціалістичний жіночий день.

Категорія: Оголошення | Переглядів: 87 | Додав: AdministratoR | Теги: 8 Березня, жіночий день, 8 марта, центральна бібліотека Бахмут | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]