10:53
Всесвітній день рок-н-ролу

Всесвітній день рок-н-ролу – свято однодумців, для яких рок-н-рол став не тільки музикою, а стилем і способом життя.

Щорічно 13 квітня відзначається Всесвітній день рок-н-ролу, хоча історична подія, яка стала причиною появи свята, відбулася днем ​​раніше. 12 квітня 1954 року на нью-йоркській студії Pythian Temple, що належала британському лейблові Decca Records, Білл Гейлі записав композицію «Rock Around the Clock». Вперше публіка її почула в квітні 1954 року, але зустріла без особливого ентузіазму. Але досить було зробити композицію саундтреком до молодіжного фільму "Джунглі грифельних дощок", щоб почався століття рок-н-ролу. Зараз мало, хто знає про цю кінострічку, а ось "Rock Around the Clock" вгадується з перших акордів. Вона стала першим рок-хітом. Згідно «Книги рекордів Гіннеса», «Rock Around the Clock» є найбільш продаваним синглом в історії поп-музики після «White Christmas» Бінга Кросбі. Згодом Хейлі не раз перезаписував «Rock Around the Clock».

Є легенда, що термін «рок-н-рол» придумав диск-жокей радіостанції Клівленда (США) Алан Фрід. Одного разу він ризикнув поставити в ефір записи виконавців ритм-енд-блюза, який вважався «чорним» та «нереспектабельним» музичним стилем. Сама назва рок-н-рол з’явилося з популярної на той час пісні "We’ll rock, we’ll roll". Нова музика швидко набула популярності в США.

Серед засновників рок-н-ролу був і легендарний Елвіс Преслі, який став кумиром молоді. Його стиль одягу, манери і рухи ставали прикладом для наслідування. До ранніх виконавцям рок-н-ролу також відносяться Літл Річард і Фетс Доміно, який грав бугі-вугі на своєму улюбленому піаніно. Кожен з музикантів вносив в музику щось своє. Чак Беррі виділявся ефектними рухами, які використовуються на рок-концертах досі. Літл Річард запам’ятовується шаленим ритмом і гучними криками.

 Друга хвиля виконавців рок-н-ролу включає такі імена: Карл Перкінс, Джеррі Лі Льюїс і Бадді Холлі, який незважаючи на класичний костюм і окуляри завоював чорношкіру аудиторію. Не менш відомий серед шанувальників жанру і Лін Рей. Завдяки цьому американцеві ми знаємо гітарну музику такою, якою вона є.

Вони стали символами нової епохи, яка збудила інтерес та енергію молодих людей по всьому світу. Рок-н-рол швидко став найпопулярнішим жанром музики у світі, змушуючи людей танцювати та співати разом з ним.

На початку 1960-х з'явився новий стиль в рок-н-ролу - поп-рок. Ліверпульська четвірка своїми композиціями запустила у світ епідемію «бітломанії». Потім з'явилися «Rolling Stones», «Pink Floyd», «Deep Purple», «Led Zeppelin», «Black Sabbath», яких зараз ми називаємо класикою року.

Але спочатку був рок-н-рол – музика, танок, стиль життя.

Ця запальна музика так і кличе "гойдайся і крутись" - саме так перекладається з англійської назва стилю.

Рок-н-рол буквально розбурхав молодь Америки в середині 50-х років минулого століття. А потім і весь світ.

Цей жанр став основою для появи багатьох рок-напрямків. Між поціновувачами музики точаться запеклі суперечки: рок-музика і рок-н-рол - це одне й те саме? І більшість сходиться на думці, що рок-н-рол став прабатьком рок-культури. Виходить, що арт-рок, фолк-рок та інші напрямки мають одну і ту ж основу. Це означає одне: рок-н-рол живий, нехай і в зміненій формі.

На Україні рок-н-рол став символом свободи та бунту проти радянського режиму. Це був спосіб для молоді виразити себе та своє незадоволення системою. Українські рок-легенди, такі як Воплі Відоплясова, Океан Ельзи та Друга Ріка з'явилися і захопили серця українського народу. Їхні пісні говорили до покоління, що боролося за свій голос та своє майбутнє.

Сьогодні український рок-н-рол продовжує розвиватися та просувати свою музику в усьому світі. Нові групи, такі як «Бумбокс», «Один в каное», «Друга ріка» та багато інших, стали найбільшими зірками української музичної сцени.

Прослухати композицію Білла Гейлі «Rock Around the Clock»

https://www.youtube.com/watch?v=_t5z-tAXXxk

Збірник рок -н-роллу:

https://drivemusic.club/rock_n_roll/

Рок-н-ролл живий: ТОП-10 сучасних українських рок-гуртів:

https://www.ukr.net/news/details/show_business/97325296.html

https://www.youtube.com/playlist?list=PL0VDbzoW6I9Xfg675i4OW7GlBW_Vv58aS

Категорія: Оголошення | Переглядів: 56 | Додав: AdministratoR | Теги: #Бахмут_Жива_бібліотека, #Управління_культури_Бахмутської_мі, #Центральна_міська_бібліотека, #Бахмутська_ТГ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]